Παιδί: είναι ζωηρό ή απλώς αναπτύσσεται;
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Παιδί: είναι ζωηρό ή απλώς αναπτύσσεται;

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Παιδί: είναι ζωηρό ή απλώς αναπτύσσεται;

Πολλές από τις αποκαλούμενες κακές συμπεριφορές ενός παιδιού, δεν είναι παρά φυσιολογικές αντιδράσεις του. Τα μούτρα για αστείο λόγο, τα σπασμένα αντικείμενα, η γκρίνια όλη τη μέρα ή οι εκρήξεις, δεν είναι παρά φυσιολογικές ενδείξεις ότι το παιδί αναπτύσσεται. Όσο εκνευριστικά και αν είναι αυτά που κάνει, θα πρέπει να δείξεις κατανόηση. Ήσουν κι εσύ κάπως έτσι!

Αν καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε ποια είναι η κακή συμπεριφορά και ποια η απλώς ανώριμη που δικαιολογείται από το νεαρό της ηλικίας ενός παιδιού, θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτές χωρίς πανικό. Παρακάτω 5 συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν ένα παιδί ως ζωηρό ή κακό ενώ στην πραγματικότητα είναι απλώς παιδί…

1. Είναι αδύνατον να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους

Αμέσως μόλις πεις στο παιδί σου «Αυτό μην το πετάξεις!», το αντικείμενο έχει εκτιναχθεί με όλη του τη δύναμη μέτρα μακριά. Μάλιστα, κοιτά τα σπασμένα κομμάτια ή τη ζημιά που έγινε στον τοίχο και γελά υστερικά σαν να ήταν σκοπός της ζωής του να σου σπάσει τα νεύρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που συμμετέχουν στον αυτοέλεγχο ωριμάζουν πλήρως στο τέλος της εφηβείας. Η διαδικασία είναι βασανιστικά αργή… Υπομονή και μάζεψε τα επικίνδυνα αντικείμενα!

2. Οι φυσικές τους ανάγκες επηρεάζουν τη διάθεσή σου

Λογικά το αισθάνεσαι και εσύ ώρες ώρες. Δεν έχεις κοιμηθεί καλά μια νύχτα και είσαι όλο γκρίνια το πρωί της επόμενης. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα παιδί. Αν πεινάει, νυστάζει, διψάει ή είναι κρυωμένο, μην περιμένεις ότι θα βγάλει τον καλύτερό του εαυτό.

3. Αδύνατον να δαμάσουν τα μεγάλα τους συναισθήματα

Τα παιδιά δεν έχουν την ωριμότητα να δαμάσουν τα μεγάλα τους συναισθήματα. Σε αντίθεση με τους μεγάλους που μπορούν να τα περιορίσουν, να τα παραμερίσουν, να πάρουν την προσοχή τους από αυτά, τα παιδιά αδυνατούν να υποκριθούν οτιδήποτε άλλο. Δεν ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Ε, είναι και λίγο αξιοζήλευτο αυτό!

4. Δεν γίνεται να μην κινούνται συνέχεια

Είναι αναπτυξιακή τους ανάγκη να είναι σε μόνιμη κίνηση. Όχι, δεν κουράζονται ποτέ. Συνεπώς, οι φωνές και οι υποδείξεις σου «Μην τρέχεις! Μην κυνηγάς τη γάτα! Όχι άλλο ποδήλατο!», είναι κόντρα στη φύση τους. Δεν είναι απαραίτητα ένδειξη ανυπακοής.

5. Αγαπούν την αψιμαχία

Δώσε τους καβγά και πάρε τους την ψυχή. Δεν είναι ούτε αγενή, ούτε κακομαθημένα. Τους αρέσει να διαφωνούν και να λογομαχούν. Το επιβάλλει ο εγκέφαλός τους που δουλεύει σε ασύλληπτους ρυθμούς. Καλά ξεμπερδέματα!

Πηγή