Παιδί δύσκολο στο φαγητό; Βάλε πρόγραμμα!
7hmeres Γωνιά της μαμάς Διατροφή & Συνταγές Συμβουλές

Παιδί δύσκολο στο φαγητό; Βάλε πρόγραμμα!

March 11, 2023

author:

Parenting.gr

Παιδί δύσκολο στο φαγητό; Βάλε πρόγραμμα!

Trade-secrets-feeding-picky-eaters-Jan06-istockΟ προγραμματισμός γευμάτων μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για την οικογένειά μας. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει να ξοδεύουμε λιγότερα χρήματα στο σουπερμάρκετ, να είμαστε πιο οργανωμένοι και με λιγότερο άγχος. Επίσης, ένας καλός προγραμματισμός βοηθάει τα “ιδιότροπα” με το φαγητό παιδιά να βελτιώσουν τη διατροφή τους. Συνήθως, την τελευταία στιγμή, φαίνεται απλά πιο εύκολο να ταΐσουμε ένα “ιδιότροπο” παιδί με αυτό που πρόκειται να φάει τελικά ούτως ή άλλως. Γιατί απαιτεί πολύ προσπάθεια και μπορεί να φαίνεται σαν χάσιμο χρόνου να ασχοληθείτε με κάτι που δεν πρόκειται να φάει ποτέ. Φυσικά, αυτό είναι ένας επικίνδυνος τρόπος σκέψης. Σερβίροντας στα παιδιά τα ίδια και τα ίδια λίγα τρόφιμα, ενισχύουμε απλώς την προτίμησή τους αποκλειστικά για αυτά ή, ακόμη χειρότερα, τα κάνουμε να τα βαρεθούν και θα καταλήξουν να τρώνε ακόμα μικρότερη ποικιλία. Γι’ αυτό, σε ένα γεύμα, είναι σημαντικό να διατηρούμε μια ισορροπία μεταξύ των τροφών που το παιδί αγαπάει και αυτών που αποφεύγει. Αν δεν υπάρχει τίποτα στο πιάτο του, που να είναι πρόθυμα να φάνε, τότε μπορεί να γίνουν ανήσυχα. Ας δούμε εδώ μερικούς λόγους για τους οποίους ένας σχεδιασμός γευμάτων είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που θα βοηθήσει τους λιγότερο πρόθυμους συμμετέχοντες στο γεύμα, να φάνε όλο το φαγητό τους:

  • Σερβίρουμε πάντα κάτι από αυτά που αγαπάει. Εξασφαλίζοντας ένα πρόγραμμα, μπορείς να οργανωθείς ώστε να διαθέτεις πάντα αυτά τα “οικεία τρόφιμα” του παιδιού, έτοιμα σε κάθε γεύμα. Όπως ήδη αναφέραμε, αυτό είναι το κλειδί ώστε το γεύμα συνολικά να μην πηγαίνει στράφι. Προτείνουμε να φτιάξετε μια λίστα με όλα τα τρόφιμα που το παιδί τρώει τουλάχιστον τις μισές φορές. Τοποθετήστε τα τρόφιμα αυτά σε τρεις κατηγορίες, άμυλο/υδατάνθρακες, φρούτα/λαχανικά και πρωτεΐνες. Οι περισσότεροι γονείς εκπλήσσονται με το πόσο πολλά είναι τελικά τα τρόφιμα στον κατάλογο αυτό. Στη συνέχεια, βεβαιώσου τουλάχιστον ότι ένα από αυτά είναι παρών σε κάθε γεύμα.
  • Σερβίρουμε νέες ή μη προτιμώμενες τροφές με σχέδιο. Παρατηρήστε τις τροφές στη λίστα που κάνατε και λογικά θα παρατηρήσετε κάποια κοινά μοτίβα. Μήπως προτιμούν μόνο τραγανά, μαλακά ή λευκά τρόφιμα – ή κάτι άλλο-; Αν ναι, προσπαθήστε να προγραμματίσετε κάποια γεύματα που τα βγάζουν σταδιακά λίγο έξω από την ζώνη άνεσης τους. Σε κάθε γεύμα που σχεδιάζετε, σιγά σιγά κάντε μικρές αλλαγές σε μερικά από τα τρόφιμα που τρώνε. Για παράδειγμα, αν έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί αποφευχθεί οτιδήποτε με τρυφερή υφή, αλλά αγαπάει μόνο τα τραγανά τρόφιμα, στη συνέχεια, προσπαθήστε να προγραμματίσετε μερικά γεύματα που να έχουν τραγανό εξωτερικό και μαλακό εσωτερικό. Το παν μπορεί να είναι το πως θα μαγειρέψουμε το φαγητό.
  • Κρατήστε αρχείο. Κάντε μερικές σημειώσεις για το πως το παιδί συμπεριφέρεται στα γεύματα με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την επιτυχία ή την αποτυχία στις αλληλεπιδράσεις με τα τρόφιμα. Μερικά παιδιά δεν ρίχνουν ούτε βλέμμα σε άγνωστες τροφές, οπότε αν το δικό σου αγγίξει τα φασολάκια με την πρώτη, σίγουρα είναι επιτυχία! Έχοντας ένα σχέδιο για τα γεύματα, θα μπορέσετε να δείτε την πρόοδο που κάνει, και θα σας υπενθυμίζει να ξαναδοκιμάσετε μερικά τρόφιμα που δείχνουν καλή πρόοδο.

Διάβασε επίσης: Καταστρώνοντας το πρόγραμμα διατροφής της εβδομάδας!

Πηγή: www.arkoudos.gr

Originally posted 2015-02-26 04:23:25.