Παιδί δύσκολο στο φαγητό; Βάλε πρόγραμμα!

- Σερβίρουμε πάντα κάτι από αυτά που αγαπάει. Εξασφαλίζοντας ένα πρόγραμμα, μπορείς να οργανωθείς ώστε να διαθέτεις πάντα αυτά τα “οικεία τρόφιμα” του παιδιού, έτοιμα σε κάθε γεύμα. Όπως ήδη αναφέραμε, αυτό είναι το κλειδί ώστε το γεύμα συνολικά να μην πηγαίνει στράφι. Προτείνουμε να φτιάξετε μια λίστα με όλα τα τρόφιμα που το παιδί τρώει τουλάχιστον τις μισές φορές. Τοποθετήστε τα τρόφιμα αυτά σε τρεις κατηγορίες, άμυλο/υδατάνθρακες, φρούτα/λαχανικά και πρωτεΐνες. Οι περισσότεροι γονείς εκπλήσσονται με το πόσο πολλά είναι τελικά τα τρόφιμα στον κατάλογο αυτό. Στη συνέχεια, βεβαιώσου τουλάχιστον ότι ένα από αυτά είναι παρών σε κάθε γεύμα.
- Σερβίρουμε νέες ή μη προτιμώμενες τροφές με σχέδιο. Παρατηρήστε τις τροφές στη λίστα που κάνατε και λογικά θα παρατηρήσετε κάποια κοινά μοτίβα. Μήπως προτιμούν μόνο τραγανά, μαλακά ή λευκά τρόφιμα – ή κάτι άλλο-; Αν ναι, προσπαθήστε να προγραμματίσετε κάποια γεύματα που τα βγάζουν σταδιακά λίγο έξω από την ζώνη άνεσης τους. Σε κάθε γεύμα που σχεδιάζετε, σιγά σιγά κάντε μικρές αλλαγές σε μερικά από τα τρόφιμα που τρώνε. Για παράδειγμα, αν έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί αποφευχθεί οτιδήποτε με τρυφερή υφή, αλλά αγαπάει μόνο τα τραγανά τρόφιμα, στη συνέχεια, προσπαθήστε να προγραμματίσετε μερικά γεύματα που να έχουν τραγανό εξωτερικό και μαλακό εσωτερικό. Το παν μπορεί να είναι το πως θα μαγειρέψουμε το φαγητό.
- Κρατήστε αρχείο. Κάντε μερικές σημειώσεις για το πως το παιδί συμπεριφέρεται στα γεύματα με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την επιτυχία ή την αποτυχία στις αλληλεπιδράσεις με τα τρόφιμα. Μερικά παιδιά δεν ρίχνουν ούτε βλέμμα σε άγνωστες τροφές, οπότε αν το δικό σου αγγίξει τα φασολάκια με την πρώτη, σίγουρα είναι επιτυχία! Έχοντας ένα σχέδιο για τα γεύματα, θα μπορέσετε να δείτε την πρόοδο που κάνει, και θα σας υπενθυμίζει να ξαναδοκιμάσετε μερικά τρόφιμα που δείχνουν καλή πρόοδο.
Διάβασε επίσης: Καταστρώνοντας το πρόγραμμα διατροφής της εβδομάδας!
Πηγή: www.arkoudos.gr
Originally posted 2015-02-26 04:23:25.