Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού - Η UNICEF κοιτάζει μπροστά, για ένα καλύτερο μέλλον
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού – Η UNICEF κοιτάζει μπροστά, για ένα καλύτερο μέλλον

April 2, 2021

author:

Parenting.gr

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού – Η UNICEF κοιτάζει μπροστά, για ένα καλύτερο μέλλον

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού συμπίπτει με την 70η επέτειο της UNICEF και αποτελεί μια ευκαιρία για υπενθύμιση όλων αυτών που πρέπει να γίνουν για την προώθηση των δικαιωμάτων του κάθε παιδιού. Παρόλο που έχει υπάρξει τεράστια πρόοδος από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1989,  είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος.

Σύμφωνα με τη UNICEF , εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια,  σε όλο τον κόσμο, εξακολουθούν να στερούνται τα δικαιώματά τους, είτε λόγω φύλου, φυλής, θρησκείας ή αναπηρίας, είτε επειδή ζουν σε απομακρυσμένα χωριά ή αστικές παραγκουπόλεις. Οι ανισότητες που αντιμετωπίζουν όχι μόνο παραβιάζουν τα δικαιώματά τους και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των ίδιων των παιδιών, αλλά διαιωνίζουν και ένα φαύλο κύκλο μειονεξίας από γενιά σε γενιά.

Η UNICEF πιστεύει ότι μια προσέγγιση με βάση την ισότητα – με επιτάχυνση της προόδου για τα παιδιά που υστερούν περισσότερο – δεν είναι μόνο μια ηθική επιταγή, αλλά επίσης μια στρατηγική απαίτηση.

Τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα προσαρμογής σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, το οποίο σημαίνει ενσωμάτωση των αρχών αυτών σε όλο το εύρος των προγραμμάτων της οργάνωσης και την προσέγγιση των πιο αποκλεισμένων παιδιών.

Μπορούμε να στηριχθούμε στις δυνάμεις που μας έχουν βοηθήσει για 70 ολόκληρα χρόνια να πρωτοπορούμε με χαμηλού κόστους παρεμβάσεις που όμως έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα. Μπορούμε να σφυρηλατήσουμε δεσμούς μεταξύ της ανθρωπιστικής δράσης και της ανάπτυξης, και να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ των υποδομών του δημόσιου τομέα και την καινοτομία του ιδιωτικού τομέα. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μπορούμε να επιστρατεύσουμε την πολιτική βούληση και να εξασφαλίσουμε πόρους ώστε να βοηθήσουμε τις χώρες να δώσουν προτεραιότητα στα παιδιά σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας.

Η παγκόσμια προσφυγική/μεταναστευτική κρίση πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα και έχει δημιουργήσει αμέτρητες ανοιχτές πληγές και ανάγκες. Οι αριθμοί των ξεριζωμένων αλλά και χαμένων ασυνόδευτων παιδιών  αλλά και των παιδιών που κινδυνεύουν από τη βία, τις ασθένειες, τον υποσιτισμό, την εκμετάλλευση και τις διακρίσεις αυξάνονται ραγδαία.

Δυστυχώς, δεν είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε την κρίση αλλά είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε αυτούς που πλήττονται εξαιτίας της.

Ολα τα παιδιά του κόσμου έχουν δικαίωμα στη ζωή κι όλοι οι ενήλικες του κόσμου οφείλουμε να τους το εξασφαλίσουμε. 

Ας κοιτάξουμε μπροστά, με ελπίδα και αποφασιστικότητα, για ένα καλύτερο μέλλον!