Παίζει το παιδί σας τένις με τον τρόπο που θα θέλατε;
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΝΗΠΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Παίζει το παιδί σας τένις με τον τρόπο που θα θέλατε;

September 8, 2019

author:

Parenting.gr

Παίζει το παιδί σας τένις με τον τρόπο που θα θέλατε;

shutterstock_21495022Ανησυχείτε για τη συμπεριφορά ή / και την απόδοση του παιδιού σας στο τένις – είτε κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή σε αγώνες τένις;

Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους μπορεί να νιώθετε άγχος / ανησυχία:

Μπορεί να αντιλαμβάνεστε ότι ο γιος ή η κόρη σας:

 • Γενικά «δεν συμπεριφέρεται» όπως θα του/της αρέσει
 • Δεν δίνει αρκετή προσοχή στον προπονητή του τένις
 • Παίζει χωρίς αυτοσυγκέντρωση.
 • Γενικά δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικός/ή
 • Δεν κερδίζει σημαντικά ή «εύκολα» παιχνίδια
 • Δεν έχει αρκετή αυτοπεποίθηση όταν παίζει τένις
 • Δεν αντιμετωπίζει σωστά την πίεση όταν παίζει σε υψηλό επίπεδο
 • Είναι κουρασμένος/η, αγχωμένος/η και αγανακτεί με το τένις

Επιπλέον μπορεί να θεωρείτε ότι ο προπονητής του τένις δεν ασχολείται με το γιο ή την κόρη σας όπως εσείς θα θέλατε με ιδιαίτερη αυστηρότητα ή όχι.

Ανησυχίες του προπονητή τένις

Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ο προπονητής του τένις ανησυχεί, όταν αυτός / αυτή λέει εκφράσεις όπως:

 • Πώς μπόρεσες να χάσεις από αυτόν/ή;
 • Γιατί έκανες τόσα πολλά διπλά λάθη;
 • Δεν πρέπει να χάνεις τόσο εύκολες μπαλιές!

 

Ο προπονητής θα προσπαθήσει πάντα να αναπτύξει τις δεξιότητες του παιδιού ώστε να γίνει καλύτερος παίκτης. Θα του διδάξει την ομαδικότητα, τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και την επιμονή.

Εκτός από τις τεχνικές του τένις, το παιδί σας θα μάθει επίσης πώς να αποτυγχάνει, πώς να αντιμετωπίζει το άγχος του παιχνιδιού και πώς να συνεχίζει χωρίς να αποκαρδιώνεται.

Πώς αντιδρούν τα παιδιά

Το άγχος σας μπορεί να εκφραστεί για αυτό που είναι, ή μπορεί να μετατραπεί σε θυμό και απογοήτευση για το παιδί σας.

Όσο πιο αγχωμένοι ή στενοχωρημένοι είστε, τόσο πιο ανήσυχος/η θα είναι και ο γιος/κόρη σας, είτε συνειδητά ή και ασυνείδητα.

Ένα παιδί με άγχος δεν παίζει καλό τένις

Αν το παιδί σας ξέρει ότι ανησυχείτε για την πρόοδό του, δεν θα ανταποκριθεί καλά. Αντί να είναι συγκεντρωμένο στο μάθημα και στα λεγόμενα του προπονητή, θα σκέφτεται τη δική σας στάση και θα του προκαλείται επιπλέον άγχος.

Η εστίασή του θα πρέπει να είναι εξ’ολοκλήρου στη μπάλα και το άκουσμά της, στο να φιλτράρει αυτά που είναι σημαντικά και να αγνοεί τυχόν περισπασμούς. Δεν βοηθάτε το παιδί σας να μάθει όταν πρέπει να σκεφτεί ποια είναι η γνώμη σας για την πρόοδό του στο τένις.

Είναι προτιμότερο να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αγαπήσει το τένις. Κάντε του ερωτήσεις για το αν του αρέσει και αν πέρασε καλά στο μάθημα. Αν του αρέσει το τένις ως μορφή γυμναστικής και τί θεωρεί πιο απαιτητικό στις ειδικές τεχνικές. Ρωτήστε επίσης αν ο προπονητής του είναι καλός και αν τον βοηθάει να διορθώνει τα λάθη του.

Επίσης, κάντε μία συζήτηση με τον προπονητή για την πορεία του παιδιού σας. Ως επαγγελματίας έχει τις γνώσεις και την εμπειρία για να καταλάβει αν το παιδί σας έχει ταλέντο ή όχι, αν ενδιαφέρεται για το τένις και σε ποιο βαθμό, αν απολαμβάνει το τένις κ.ο.κ.

Στην παιδική και εφηβική ηλικία, τα παιδιά νιώθουν ότι κρίνονται από όλους και όλα. Στο πώς πηγαίνουν στο σχολείο, στις διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες αλλά ακόμα και στις παρέες τους. Δεν υπάρχει λόγος το τένις να είναι άλλη μία πηγή άγχους για το παιδί σας.

 

Ένας τρόπος να ενισχύσετε τον ενθουσιασμό του παιδιού σας για το τένις είναι να το αιφνιδιάσετε προσφέροντάς του ως δώρο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός για το τένις δεν είναι απαραίτητα ακριβός και μπορείτε να βρείτε μέχρι και τις πιο επώνυμες ρακέτες, όπως τις ρακέτες Wilson, σε πολύ καλές τιμές.

 

Originally posted 2016-04-15 04:19:15.