Ο συγγραφέας Γιώργος Δ. Λεμπέσης μιλά στο mommy για παραμύθια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο συγγραφέας Γιώργος Δ. Λεμπέσης μιλά στο mommy για παραμύθια

March 31, 2017

author:

Parenting.gr

Ο συγγραφέας Γιώργος Δ. Λεμπέσης μιλά στο mommy για παραμύθια

Στις 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ο αγαπημένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων Γιώργος Δ. Λεμπέσης  μας συστήνει για πρώτη φορά έναν μαγικό χαρακτήρα που  υπόσχεται να φέρει ξανά τη φαντασία, την παιδικότητα  και το παραμύθι στη ζωή μας. Ο λόγος για τον Lebee, ένα φανταστικό ήρωα, από μια φανταστική χώρα, όπου φανταστικά πλάσματα φαντάζονται ένα φανταστικό κόσμο!

Ο Lebee είναι το alter ego του συγγραφέα της υπέροχης Ψαρόσουπας, του Κόσμου της Τζίνας, των Ανωηρώων και πολλών άλλων βιβλίων, αλλά ταυτόχρονα είναι και κάτι πολύ περισσότερο. Είναι ο Πρεσβευτής της παιδικότητας και της φαντασίας, είναι ο Συνήγορος της Ανεμελιάς, είναι ο Λόγιος του Παραλόγου, είναι ο Πρόξενος της Σκανταλιάς, είναι ένας χαρακτήρας που θα μας θυμίσει τι σημαίνει να ζεις σε ένα κόσμο όπου όλα μπορούν  να συμβούν.

Ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών, μίλησε στο mommy με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου για τα βιβλία του αλλά και για την εμπειρία του ως μπαμπάς του μικρού Ορέστη.  Μας μίλησε όμως και για ένα ξεχωριστό παιδί Το Χρυσό Μολύβι που βοηθά το Make a Wish Ελλάδος και χαρίζει απλόχερα ελπίδα σε παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας. Tο βιβλίο είναι υποψήφιο στην κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία των φετινών Βραβείων Βιβλίου Public.

Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που ρωτάμε στο mommy είναι Πώς καταφέρνεις να συνδυάζεις καριέρα και οικογένεια;

Μία καθημερινή ερώτηση που κάνω στον εαυτό μου, είναι αυτή ακριβώς.  Δεν ξέρω αν τελικά τα συνδυάζω ή πόσο καλά το κάνω όμως ξέρω ότι η οικογένειά μου γνωρίζει τα πάντα για την καριέρα μου και η καριέρα μου γνωρίζει τα πάντα για την οικογένειά μου. Τους αφήνω λοιπόν να τα βρουν μεταξύ τους κι όποτε είναι συμφιλιωμένοι, κάνω την εμφάνισή μου. Άλλωστε έχω την εντύπωση πως η οικογένειά μου με αγαπάει σαν σύνολο ενώ η καριέρα μου μεγαλώνει, λόγω αυτού του συνόλου. Μοιάζει αρμονικό έτσι δεν είναι;

Πόσο σημαντικός είναι ο μπαμπάς στο μεγάλωμα ενός παιδιού;

Όσο σημαντικός είναι και ο ρόλος της μαμάς. Διαφορετικός, αλλά σημαντικός. Οι δύο γονείς αν είναι συνεργάτες και απόλυτα ισορροπημένοι μεταξύ τους, μπορούν να δώσουν συμπληρωματικά και ποικίλα πράγματα στο παιδί, πάντα στη βάση της ενότητας, της αγάπης και της συνύπαρξης. Ακόμα κι αν ο μπαμπάς είναι μακριά, μπορεί να διατηρήσει τον ρόλο του και να προσφέρει στο παιδί το καλύτερο που μπορεί.

Πώς και γιατί ξεκίνησες να γράφεις το πρώτο σου παιδικό βιβλίο;

Θα σου πω μόνο το γιατί γράφω παραμύθια γενικά. Γιατί έτσι, μπορώ να γαργαλάω τις σκέψεις, να σκανταλίζω τους ανθρώπους. Μπορώ να σκαρφίζομαι κρυψώνες για τα μυστικά μας, να συμμαχώ με το χρόνο, να περπατάω αγκαζέ στο δρόμο με τη μοίρα, να μην ακούω τον θόρυβο της πόλης. Μ αρέσει, γιατί έτσι, μπορώ να κάνω το Θεό μου ν’ ανεβαίνει προς το σύμπαν και να σώζεται.

Γιατί πρέπει οι γονείς να διαβάζουν στα παιδιά παραμύθια και από ποια ηλικία μπορούν να ξεκινήσουν;

Ο πιο βασικός λόγος που έχουν οι γονείς για να διαβάζουν στα παιδιά τους παραμύθια, είναι για να τα θυμούνται οι ίδιοι. Άρα όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά θα νιώσουν.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο παραμύθι και ποιο του γιου σου του Ορέστη;

Το αγαπημένο μου παραμύθι αυτήν την περίοδο είναι Το δέντρο που έδινε (Shel Silverstein). Του Ορέστη αυτή την εβδομάδα, η Πασχαλοσουπίτσα (του μπαμπά του και ναι είναι τυχαίο).

Μίλησε μας για παραμύθι σου «Το Χρυσό Μολύβι» 

Το Χρυσό Μολύβι είναι ένα από τα πιο όμορφα παραμύθια που είχαν την τύχη να μου φανερωθεί. Είναι ένα δυνατό μα ταυτόχρονα πολύ γλυκό κείμενο, που σε κάνει να βλέπεις τη ζωή θετικά και με όρεξη. Είναι ένα παραμύθι για τη δύναμη και την αξία της ψυχής. Είναι ένα έργο, απ’ αυτά που στη ζωή μου θα με κάνουν περήφανο.

Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον;

Να βρω τον τρόπο για να… κι ύστερα να τον πω στο γιο μου.

Μπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει τον κόσμο;

Ένα βιβλίο δεν ξέρω, μια ιδέα όμως σίγουρα.