Ο ρόλος του πατέρα στη ζωή των παιδιών
ΜΠΑΜΠΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ρόλος του πατέρα στη ζωή των παιδιών

August 18, 2020

author:

Parenting.gr

Ο ρόλος του πατέρα στη ζωή των παιδιών

Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται και φέτος και έχει στόχο να υπενθυμίσει σε όλους το σημαντικό ρόλο που παίζει ο πατέρας σε μία οικογένεια.  Συγκριτικά, όμως, με την γιορτή της μητέρας, η γιορτή του πατέρα είναι μια επέτειος λιγότερο “διάσημη” και κάποιοι τη θεωρούν μικρότερης σημασίας.

Είναι, όμως, ο ρόλος του πατέρα μικρότερης σημασίας για τη ζωή και το μεγάλωμα των παιδιών;

Η απάντηση είναι αυτονόητα αρνητική. Η ενεργή παρουσία και συμμετοχή του πατέρα στην ανάπτυξη των παιδιών είναι διαχρονικά συνδεδεμένη με το αίσθημα της ασφάλειας και της αυτοπεποίθησης στα παιδιά. Το πατρικό πρότυπο αλλά και η πατρική επιβράβευση είναι στοιχεία που δυναμώνουν την προσωπικότητα των παιδιών και διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους. Ανεξάρτητα από το φύλο του παιδιού, η ιδιαίτερη σχέση που θα αναπτύξουν τα παιδιά με τον μπαμπά τους, θα αντανακλάται στο μέλλον σε όλες τους τις ανθρώπινες σχέσεις  και το είδος του δεσμού με τον πατέρα θα διαμορφώσει το είδος των σχέσεων που θα αναζητούν.

Ειδικά για το κορίτσι, η σχέση της με τον πατέρα είναι καθοριστική για την αλληλεπίδραση με το άλλο φύλο.

shutterstock_197614148

Ο πατέρας θεωρείται το «καλούπι» για τους ερωτικούς συντρόφους στην ενήλική ζωή της. Τα κορίτσια «αποθηκεύουν» μέσα τους τα στοιχεία του χαρακτήρα του πατέρα τους καθώς και τη συμπεριφορά του. Μεγαλώνοντας «προτιμούν» έναν άντρα που τους θυμίζει εκείνον, καθώς ασυναίσθητα πιστεύουν ότι ξέρουν και μπορούν να διαχειριστούν αυτό το πρότυπο.

Για το αγόρι, ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του πατέρα είναι εξίσου σημαντικά για τη ζωή του αλλά με διαφορετικό τρόπο.

shutterstock_85521568

Σε αυτήν την περίπτωση, ο πατέρας γίνεται το «καλούπι» για το παιδί του. Για τα αγόρια έχει μεγάλη σημασία η αποδοχή ή η απόρριψη από τον πατέρα τους. Ως παιδιά αποζητούν την αποδοχή και το θετικό του βλέμμα σε κάθε τους ενέργεια. Ως ενήλικοι άνδρες ενσωματώνουν τα στοιχεία και τις συμπεριφορές του πατέρα τους και έχουν την τάση να τα μιμηθούν ως προσωπικότητες αλλά και ως σύντροφοι.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης, βέβαια, είναι ότι ο ρόλος του πατέρα ήταν, για πολλά χρόνια, παραμελημένος από τους επιστήμονες. Παλαιότερα, μάλιστα, οι έρευνες και οι μελέτες για τα παιδιά, διεξάγονταν με ερωτήσεις που απευθύνονταν αποκλειστικά στις μητέρες ενώ σε άλλες περιπτώσεις, οι πληροφορίες που συλλέγονταν σχετικά με τον πατρικό ρόλο, καταγράφονταν από την οπτική γωνία των γυναικών.

Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά, καθώς η παρουσία και αντίστοιχα η απουσία του πατέρα σε ένα σπιτικό θεωρούνται καθοριστικές για την ισορροπία της οικογένειας.

shutterstock_222235801

Στην εποχή μας, οι απαιτήσεις της οικογενειακής ζωής μέσα στην κρίση έχουν γίνει πιο έντονες. Οι κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις έχουν αλλάξει τις «παραδοσιακές» συνήθειες, με αποτέλεσμα συχνά η μητέρα να εργάζεται περισσότερες ώρες από τον πατέρα ή σε πολλές περιπτώσεις να εργάζεται μόνον αυτή. Οι συγκυρίες αναμιγνύουν τους ρόλους και οι γονείς καλούνται να είναι εξίσου παρόντες στην καθημερινότητα των παιδιών. Oι δυσκολίες είναι αρκετές, όμως όλα αυτά αποτελούν μια πρόκληση για το ζευγάρι. Και οπωσδήποτε μια καλή ευκαιρία για τον πατέρα να χτίσει μια στενή και δημιουργική σχέση με τα παιδιά του.

Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες του κόσμου!

Originally posted 2016-06-19 04:02:20.