Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας προειδοποιεί: Το αποτσίγαρα είναι επικίνδυνα για τα παιδιά!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας προειδοποιεί: Το αποτσίγαρα είναι επικίνδυνα για τα παιδιά!

June 29, 2017

author:

Parenting.gr

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας προειδοποιεί: Το αποτσίγαρα είναι επικίνδυνα για τα παιδιά!

Στο mommy πιστεύουμε ότι καθαρές παραλίες σημαίνει πολιτισμός και προσπαθούμε για αυτόν τον πολιτισμό. Ο λόγος που προσπαθούμε είναι γιατί πιστεύουμε ότι το αξίζουν τα παιδιά μας. Τα παιδιά είναι οι πολίτες του μέλλοντος και εμείς οι μεγάλοι έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση αυτού του μέλλοντος. Ένας τρόπος είναι με το να φωνάζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε στους καπνιστές αυτής της χώρας να σταματήσουν να μολύνουν το περιβάλλον και τις θάλασσες που κολυμπούν, και θα κολυμπούν για πολλά χρόνια ακόμα, τα παιδιά μας.

Κάθε καλοκαίρι η εικόνα των δεκάδων αποτσίγαρων στην άμμο είναι αποκαρδιωτική και εξοργιστική. Εκτός όμως από αυτό, σύμφωνα με τον χειρουργό και Πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κύριο Ευάγγελο Φιλόπουλο, το αποτσίγαρο αποτελεί τεράστιο πρόβλημα τοξικής ρύπανσης του περιβάλλοντος και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών.

Ας δούμε τί μας είπε:

Πλέον γνωρίζουμε όλοι ότι το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Τι γίνεται όμως με τα αποτσίγαρα;

Στις αρχές της δεκαετίας του 50, όταν αρχίζουν να συσσωρεύονται οι αποδείξεις για τις αρνητικές επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία, οι καπνοβιομηχανίες αντέδρασαν προσπαθώντας με τη βοήθεια φίλτρων να κατακρατούνται μερικές ποσότητες από τις επικίνδυνες για την υγεία ουσίες του καπνού. Στην αρχή πειραματίστηκαν με πολλές μεθόδους, χρησιμοποιώντας φυτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες από βαμβάκι ή μαλλί, αλλά αποδείχτηκε πως αυτές δεν μπορούσαν να ενσωματωθούν καλά στη βιομηχανική παραγωγή των τσιγάρων. Τελικά επικράτησε πλέον σε όλα τα τσιγάρα η χρήση της οξικής κυτταρίνης, και η χρήση χημικών ουσιών που σχηματίζουν τις μικροΐνες  των φίλτρων. Τα φίλτρα είναι πλαστικό που δεν διασπάται αφού μένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα οι μικροΐνες   που το αποτελούν.

Αλλά και το ακάπνιστο τμήμα του τσιγάρου περιέχει σε μεγάλες ποσότητες βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες. Το αποτσίγαρο ( φίλτρο και ακάπνιστο τμήμα του τσιγάρου) θεωρείται ως ένα είδος μικρού ( ελάχιστου) απορρίμματος, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα τοξικής ρύπανσης του περιβάλλοντος. Χημικές ουσίες στα τσιγάρα, όπως το αρσενικό, η νικοτίνη, ο μόλυβδος και η φαινόλη αιθυλική μπορούν διαρρέουν στα νερά και στη θάλασσα και είναι εξαιρετικά τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς και τα ψάρια.

Σε σχετική έρευνα βρέθηκε ότι σε υδάτινο περιβάλλον οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των μετάλλων βρίσκονταν στη γενικευμένη διαρροή από το τμήμα του τσιγάρου που δεν είχε καπνιστεί. Αυτό το αποτέλεσμα θέτει υπό αμφισβήτηση μια πρακτική ορισμένων καπνιστών με περιβαλλοντική συνείδηση, οι οποίοι σκορπούν το τμήμα της μη καπνισθείσας στήλης καπνού στο περιβάλλον αλλά κρατούν το φίλτρο έως ότου το αποθέσουν σε κάποιο συλλεκτήρα αποτσίγαρων.

Ακόμα και η συσκευασία των τσιγάρων εγκυμονεί κινδύνους. Τα πλαστικά φίλτρα τσιγάρου είναι ουσιαστικά μη βιοδιασπώμενα και μπορεί να μολύνουν το περιβάλλον για διάστημα 10 ή περισσοτέρων ετών αφότου πετάχτηκαν.

Τα αποτσίγαρα και τα άλλα απορρίμματα που σχετίζονται με το τσιγάρο είναι πανταχού παρόντα παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι από τα περίπου 6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα που καταναλώνονται παγκοσμίως τα 4,5 τρισεκατομμύρια πετάγονται κάπου στο περιβάλλον. Αυτό το υλικό συνιστά το μεγαλύτερο ποσοστό σκουπιδιών. Χαρακτηριστικό είναι πως περίπου 19 έως 38% των συνολικών απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των ακτών κάθε χρόνο είναι αποτσίγαρα.

Ποιος είναι ο λόγος που στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε τους ανοιχτούς χώρους σαν «μεγάλα τασάκια»;

Γιατί δεν γνωρίζουμε το μέγεθος της μόλυνσης που προκαλείται από ένα μικρό κατά την εκτίμηση μας « σκουπιδάκι». Ποτέ, ίσως, κανένας καπνιστής δεν σκέφθηκε πως με το ανεξέλεγκτο πέταμα του αποτσίγαρου σε ανοικτούς δημόσιους χώρους μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Στην Ελλάδα η κατάσταση έχει ως εξής, με βάση στοιχεία του 2014: καταναλώθηκαν 17,27 δισ νόμιμα &  4,4 παράνομα τσιγάρα. Σύνολο: 21,67 δισ τσιγάρα ετησίως.

Τα 20 δισ τσιγάρα = 1 δισ πακέτα. 20 φίλτρα ( ενός πακέτου) ζυγίζουν 3,5 gr. Δηλαδή στη χώρα μας κάθε χρόνο διατίθενται 3.500.000.000 γρ ή 3.500.000 κιλά φίλτρα κάτι που αντιστοιχεί σε 3.500 τόνους αποτσίγαρα κάθε χρόνο. Ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων πετάγεται αδιάκριτα σε δημόσιους χώρους, όπως δρόμους, παραλίες, πλατείες, αλσύλλιο, δάση κ.λ.π.

Πόσο επικίνδυνο είναι να βάλει ένα παιδί στο στόμα του, ένα αποτσίγαρο που θα βρει κάτω;

Περίπου 0.6 -3.0% των ξηρών φύλλων καπνού αποτελούνται από νικοτίνη. Αυτή είναι που προκαλεί τα τοξικά συμπτώματα σε μικρά παιδιά που κατανάλωσαν τσιγάρα ή αποτσίγαρα. Παρόλο που ένα τυπικό τσιγάρο περιέχει από 9 mg – 30 mg νικοτίνης, ο εισπνεόμενος καπνός οδηγεί στο να απορροφούν οι πνεύμονες του καπνιστή μόνο 0.5 -2 mg ανά τσιγάρο. Η υπολογιζόμενη τοξική δόση νικοτίνης σε μη εξαρτημένους ενήλικες είναι 4 – 8 mg και η θανατηφόρα δόση μετά από κατάποση μεταξύ παιδιών έχει αναφερθεί πως είναι μεταξύ 40 και 60 mg. Η νικοτίνη απορροφάται γρήγορα από το επιθήλιο του στοματικού και εντερικού βλεννογόνου, ενώ η αλκαλοποίηση αυξάνει την απορρόφηση. Τα σχετιζόμενα με την νικοτίνη συμπτώματα αναπτύσσονται ραγδαίως (<4 ώρες) μετά την κατάποση. Αυτά έχουν ευρεία γκάμα, περιλαμβανομένης της ναυτίας, του εμετού, της σιαλόρροιας, των εφιδρώσεων. Σε βαριά δηλητηρίαση εμφανίζονται σπασμοί , βραδυκαρδία με υπόταση, καρδιακή αρρυθμία και αναπνευστική καταστολή.

Ευτυχώς που τα αποτσίγαρα έχουν πικρή γεύση και αυτό μπορεί να μειώσει την πρόσληψη μίας αυξημένης ποσότητας νικοτίνης. Παρόλα αυτά επειδή τα παιδιά εξερευνούν το περιβάλλον τους με στοματική επαφή ή με τη μίμηση των ενηλίκων ο κίνδυνος δηλητηρίασης τους , όπως δείχνουν και οι σχετικές μελέτες, είναι υπαρκτός . Στα μικρά παιδιά 1 με 2 mg μπορεί να είναι τοξικά, προκαλώντας ναυτία και εμετό σε χαμηλές δόσεις και πιο εκτεταμένα νευρολογικά συμπτώματα σε υψηλότερες δόσεις. Οι αναφορές για δηλητηριάσεις παιδιών μικρής ηλικίας που μάσησαν ή κατάπιαν αποτσίγαρα πεταμένα σε ελεύθερους χώρους είναι αρκετές, πολλές δε απ’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάστηκαν νοσηλεία.

Ισχύει το ίδιο και για τους ενήλικες;

Ισχύει, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Οι αρνητικές επιδράσεις στους ενήλικες προέρχονται από την έμμεση δράση της περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκαλούν τα αποτσίγαρα.

Για να έχουμε μία εικόνα μεγέθους, πόσοι τόνοι αποτσίγαρα μαζεύτηκαν την προηγούμενη χρονιά από τις ελληνικές παραλίες;

Δυστυχώς δεν τα μάζεψαν οι άνθρωποι, αλλά η θάλασσα. Όλες οι γόπες που σβήνουμε στις παραλίες, που πετάμε σε ρυάκια, σε υπονόμους καταλήγουν στη θάλασσα. Μόνο μία γόπα αποτελείται από 12.000 μικροΐνες   γεγονός που δείχνει το μέγεθος της ρύπανσης από μικροπλαστικά που  μολύνουν τη θαλάσσια ζωή και καταλήγουν μέσω της διατροφικής αλυσίδας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα;

Παιδεία και αστυνόμευση του περιβάλλοντος. Επίσης, διεθνώς έχουν παρουσιαστεί μέθοδοι ανακύκλωσης του υλικού των φίλτρων, φτιάχνοντας απ’ αυτά άλλα υλικά, π.χ. πλαστικά παγκάκια. Είναι καιρός και οι Έλληνες επιστήμονες να διευκολυνθούν για να παρουσιάσουν λύσεις και μεθόδους ανακύκλωσης των φίλτρων.

Ο περιορισμός του αριθμού των καπνιστών, η ενημέρωση τους για το περιβαλλοντικό πρόβλημα των αποτσίγαρων, η απαγόρευση του καπνίσματος σε ανοικτούς δημόσιους χώρους αποτελούν κάποια από τα μέτρα που θα βοηθούσαν να βελτιωθεί η κατάσταση.

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον;

Μία Ελλάδα όπου οι καπνιστές να είναι ελάχιστοι, οι δρόμοι , τα πάρκα, οι παιδικές χαρές και οι παραλίες χωρίς αποτσίγαρα ( και άλλα απόβλητα που μολύνουν το περιβάλλον). Γενικά μία Ελλάδα με πολίτες που να αγαπούν τον εαυτό τους και να φροντίζουν την υγεία τους.