Ο παιδικός βήχας και οι αιτίες του
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Ο παιδικός βήχας και οι αιτίες του

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Ο παιδικός βήχας και οι αιτίες του

Γράφει η παιδίατρος

Αρετή Θεοχαρούδη

Ο βήχας είναι η συχνότερη αιτία επίσκεψης στον παιδίατρο και αυτό είναι ακόμα πιο συχνό για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Δισεκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται κάθε
χρόνο παγκοσμίως για αντιβηχικά . Στην Αυστραλία σε 1 χρόνο: > 80% των παιδιατρικών επισκέψεων για βήχα, πήγαν στον ιατρό > 5 φορές , ενώ >53%
επισκέφθηκαν τον ιατρό >10 φορές.

Ποιος είναι όμως ο διαχωρισμός του βήχα ;
Οξύς βήχας:είναι αυτός που διαρκεί λιγότερο από 2 εβδομάδες
Παρατεινόμενος βήχας:Έχει διάρκεια 2 έως 4 εβδομάδες
Χρόνιος βήχας:Με διάρκεια πάνω από 4 εβδομάδες

 

Αναφορικά με τον οξύ και παρατεινόμενο βήχα, στη μεγάλη πλειοψηφία τωνπεριπτώσεων οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (>75%). Από τα υπόλοιπα αίτια συχνότερο είναι το άσθμα ενώ σπανιότερα συναντώνται άλλα αίτια όπως βρογχιολίτιδα,κοκκύτης, πνευμονία, ξένο σώμα.
Πρακτικά γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον οξύ βήχα που οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις (με εξαίρεση τη χορήγηση κορτικοστεροειδών στη σοβαρή λαρυγγίτιδα). Εφόσον αποκλειστούν τα σπανιότερα αίτια, σημαντική είναι η καθησύχαση των γονέων και η πληροφόρησή τους ότι ο βήχας μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.
Στο χρόνιο βήχα χωρίς συριγμό σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, είναισημαντικό να διακρίνουμε δύο σημαντικές ομάδες. Παιδιά κατά τα λοιπά υγιή και παιδιά με πιθανό σοβαρό υποκείμενο αίτιο.

Στα υγιή παιδιά οι πιο σύνηθες αιτίες χρόνιου βήχα είναι
1]Υποτροπιάζουσες ιογενείς λοιμώξεις δηλαδή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις-κάτι πολύ σύνηθες στα παιδιά που παρακολουθούν παιδικό σταθμό-.
2]Μεταλοιμώδης βήχας ή διαφορετικά βήχας που επιμένει μετά από μια ιογενή λοίμωξη
3]Κοκκυτοειδής βήχας που οφείλεται σε λοίμωξη από κοκκύτη και είναι απαραίτητη η αντιβιοτική αγωγή
4]Άσθμα χωρίς συριγμό,χωρίς δηλαδή τα κλασικά ευρήματα που ακούει ο γιατρός με τα ακουστικά
5]Οπισθοφαρυγγική έκκριση ή αλλιώς οι γνωστές μυξούλες στα παιδιά ,οι οποίες την ώρα που ξαπλώνουν τρέχουν στο φάρυγγα και προκαλούν αντανακλαστικά βήχα.Αυτή είναι η αιτία που βήχουν τα παιδιά περισσότερο το βράδυ όταν ξαπλώνουν.
6]Ψυχογενής βήχας ο οποίος αναγνωρίζεται εύκολα.Τα παιδιά δε βήχουν όταν κοιμούνται .
7]Γαστροϊσοφαγική παλινδρόμηση

Στην κατηγορία των υγιών παιδιών σημαντική είναι η καθησύχαση των γονέων που τείνουν να ανησυχούν δυσανάλογα με το πρόβλημα. Η αποφυγή έκθεσης σε
περιβάλλον καπνιστών βοηθά ενώ η χρήση βλεννολυτικών, βλεννορυθμιστικών ή αντιβηχικών σκευασμάτων δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική. Στην περίπτωση σοβαρής υπόνοιας άσθματος χωρίς συριγμό, μπορεί να τεθεί αντιασθματική αγωγή στο παιδί για ένα χρονικό διάστημα (όχι μεγάλο) και εφόσον δεν αποδώσει να διακοπεί. Απευθυνθείτε πάντα στον παιδίατρο όταν

α] ο βήχας ακόμα και χωρίς πυρετό διαρκεί πάνω από 10 ημέρες
β]μετά από κάποιες ημέρες βήχα το παιδί εμφανίσει πυρετό
γ]όταν ο βήχας συνοδεύεται από γρήγορες ανάσες ή συριγμό [τα λεγόμενα γατάκια]

 

areth1

Η Παιδίατρος Αρετή Θεοχαρούδη, είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, μέλος του Συλλόγου Φίλων Μητρικού Θηλασμού καθώς και Σύμβουλος θηλασμού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του παιδοπνευμονολογικού ιατρείου της Ά Πανεπιστημιακής Κλινικής τουΓ.Ν Παίδων Αγία Σοφία, ενώ παράλληλα είναι συνεργάτης στο Metropolitan Hospital Of Athens, καθώς και συνεργάτης του μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ.

Τηλ: 30 210 6132593, 6970967374 email:paidiatros@kidshealthcare.gr
www.kidshealthcare.gr

 

Διαβάστε επίσης:

“Γιατί τα παιδιά μου αρρωσταίνουν τόσο συχνά;”
Βγάζουμε την πάνα!

Μητρικός θηλασμός: Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να θηλάσω?