Ο "Καβάφης πάει σχολείο" από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
LIFESTYLE ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο “Καβάφης πάει σχολείο” από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

March 5, 2019

author:

Parenting.gr

Ο “Καβάφης πάει σχολείο” από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Το Αρχείο Καβάφη και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,  μπαίνουν για τέταρτη χρονιά στη σχολική τάξη με το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο». 
Φέτος, το πρόγραμμα ταξιδεύει στην Περιφέρεια και καταλήγει στην Καστοριά, φέρνοντας με τον πλέον βιωματικό τρόπο μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της περιοχής σε επαφή με το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή.
Μέσα από έξι πρωτότυπα εργαστήρια, που πραγματοποιούνται από καλλιτέχνες και λογοτέχνες, τα παιδιά προσεγγίζουν τα «ιερά» κείμενα του Αλεξανδρινού ποιητή, αξιοποιώντας εργαλεία των πλέον «απρόβλεπτων» τεχνών. Αυτή η δημιουργική και πρωτότυπη ανάγνωση βοηθά τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία των ποιημάτων του, ενώ το υλικό που θα προκύψει αναδεικνύει το σύγχρονο χαρακτήρα της καβαφικής ποίησης.

Τα εργαστήρια
Διαβάζοντας Καβάφη… ψηφιακά
Οι λέξεις ελευθερώνονται από τα στενά όρια του βιβλίου και γίνονται βίντεο ή ψηφιακή εικόνα. Με πηγή έμπνευσης τα καβαφικά ποιήματα, οι μαθητές χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και δημιουργούν ψηφιακά έργα, παρουσιάζοντας τους στίχους σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
Συντελεστές: Νίκος Βογιατζής (βιβλιοθηκονόμος και σχεδιαστής των μέσων/εικαστικός) και Θοδωρής Χιώτης (ποιητής)
Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς;
Τα ποιήματα του Καβάφη γίνονται κλασικά εικονογραφημένα. Πώς θα ήταν άραγε η «Ιθάκη» σε εικόνες; Οι καβαφικοί στίχοι ζωντανεύουν καθώς οι μαθητές δημιουργούν τα δικά τους κόμικς.
Συντελεστές: Θωμάς Τσαλαπάτης (ποιητής) και Τόμεκ (εικονογράφος κόμικς)
Ένα σχολείο γεμάτο… Καβάφη
Χρησιμοποιώντας διάφορες τέχνες και τεχνικές της γλυπτικής, μετατρέπουμε το χώρο του σχολείου στο απόλυτο καβαφικό περιβάλλον. Με εικαστικά έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας, το σχολείο μας γίνεται ένα σκηνικό στο οποίο ζωντανεύει η καβαφική Αλεξάνδρεια.
Συντελεστές: Πάκυ Βλασσοπούλου (εικαστικός) και Κατερίνα Ηλιοπούλου (ποιήτρια)
Οι στίχοι του Καβάφη σε… ηλεκτρονικό ήχο
Πώς θα μπορούσε να αποδοθεί ένα ποίημα όπως οι «Φωνές» σε τραγούδι; Η Στέγη και το Αρχείο προ(σ)καλούν μαθητές και καθηγητές να διαβάσουν, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν το δικό τους μουσικό έργο γύρω από το καβαφικό έργο.
Συντελεστές: Δημήτρης Πατσαρός (μουσικός παραγωγός και sound designer) και Μαρία Τοπάλη (ποιήτρια)
Το καβαφικό έργο… μέσα από το φωτογραφικό φακό Καβάφης: Ένας ποιητής, χιλιάδες εικόνες. Με ποιον τρόπο μπορούμε να απεικονίσουμε ένα ποίημα όπως η «Ιθάκη»; Εντοπίζουμε εικόνες της καθημερινότητάς μας που θα μπορούσαν να ανήκουν σε κάποιο από τα καβαφικά ποιήματα και τις απαθανατίζουμε φωτογραφικά.
Συντελεστές: Μαριλένα Σταφυλίδου (φωτογράφος) και Παναγιώτης Ιωαννίδης (ποιητής)
Ο Καβάφης ως… performance
Πώς μπορεί να βιώσει κανείς τους στίχους του Καβάφη «Ξένος εγώ ξένος πολύ»; Στο εργαστήριο αυτό, το έργο του ποιητή ζωντανεύει μέσα από ποικιλία μεθόδων που προάγουν την αυτοέκφραση και το χτίσιμο δυνατών δεσμών στην ομάδα.
Συντελεστές: Μαίρη Ζυγούρη (εικαστικός) και Χρήστος Χρυσόπουλος (λογοτέχνης)

Tips:
Ημερομηνίες: Οκτώβριος 2016 – Απρίλιος 2017 / (8 τρίωρες συναντήσεις που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα δίμηνο στα σχολεία που θα επιλεγούν)
Διαδικασία αίτησης και επιλογής: Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο kavafis@sgt.gr μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2016. Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2016. Οι σχολικές ομάδες που θα επιλεγούν θα μπορούν να παρακολουθήσουν από ένα εργαστήριο η καθεμία.

Originally posted 2016-10-09 10:30:42.