Ο εγκέφαλος των παιδιών αναπτύσσεται πολύ γρηγορότερα απ' ότι πιστεύαμε!
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Ο εγκέφαλος των παιδιών αναπτύσσεται πολύ γρηγορότερα απ’ ότι πιστεύαμε!

April 23, 2020

author:

Parenting.gr

Ο εγκέφαλος των παιδιών αναπτύσσεται πολύ γρηγορότερα απ’ ότι πιστεύαμε!

Πρόσφατες μελέτες από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Λουβέν, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ένα βασικό τμήμα της ανάπτυξης του εγκεφάλου ενός μωρού, πραγματοποιείται πολύ νωρίτερα σε σχέση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την μοναδική ιδιότητα ανάμεσα στα υπόλοιπα θηλαστικά, να αντιλαμβάνεται τις διαφορές στα πρόσωπα. Η αντίληψη αυτή, οφείλεται στη χρήση του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου μας και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η ικανότητα αυτή εξελίσσεται όταν το άτομο μαθαίνει να διαβάζει. Όμως, νέα στοιχεία φέρνουν στο φως ότι μωρά ηλικίας μόλις τεσσάρων μηνών παρουσιάζουν ήδη πολύ αναπτυγμένο το αντίστοιχο τμήμα του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν ειδικά κράνη με ηλεκτρόδια στα κεφαλάκια από 15 μωρά, για να παρακολουθήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητά τους, ενώ εκείνα κάθονταν στην αγκαλιά της μητέρας τους και παρακολούθησαν μια γρήγορη διαδοχή εικόνων για περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα. Οι εικόνες περιλάμβαναν πάνω από 40 διαφορετικά πρόσωπα, ενώ υπήρχαν διαφορές στα χρώματα, στο φωτισμό και στο φόντο. Ανάμεσα στις ανθρώπινες μορφές, στα μωρά παρακολούθησαν περίπου 200 εικόνες ζώων, φυτών και αντικειμένων.

shutterstock_88225072

Ο χρόνος εμφάνισης της κάθε εικόνας ήταν μόλις 166/1000 του δευτερολέπτου, ακριβώς ο ίδιος δηλαδή που δίνεται και σε ενήλικες σε αντίστοιχες μελέτες. Αυτό που οι επιστήμονες παρατήρησαν, ήταν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα των μωρών παρουσίασε μια ανεπαίσθητη διέγερση στο αντίστοιχο τμήμα, ανάλογα με την προβολή της κάθε εικόνας. Μάλιστα, η διαφορά μεταξύ δεξιού και αριστερού ημισφαιρίου φάνηκε να είναι ακόμα πιο έντονη σε σχέση με αντίστοιχες έρευνες σε ενηλίκους.

Η επιτυχία της εφαρμογής της μεθόδου έρευνας στα μωρά, αποδεικνύει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ηλικίες, με σκοπό να αντιληφθούμε πως αναπτύσσεται στον άνθρωπο η ιδιότητα της κατανόησης σύνθετων προβολών. Έτσι, τώρα πια οι επιστήμονες, θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις ίδιες μεθόδους, ώστε να χαρτογραφήσουν την εξέλιξη της ικανότητας καθώς τα άτομα μεγαλώνουν.

Πηγή: paixnidia.gr

Διαβάστε επίσης: Μπορούν τα επιτραπέζια παιχνίδια να μας κάνουν πιο έξυπνους;

Originally posted 2015-08-12 04:32:24.