Ο έγγαμος βίος και τα … παραπανίσια κιλά!
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο έγγαμος βίος και τα … παραπανίσια κιλά!

June 5, 2020

author:

Parenting.gr

Ο έγγαμος βίος και τα … παραπανίσια κιλά!

Κατά κοινή ομολογία, ο γάμος θεωρείται ότι έχει μια θετική επιρροή στην υγεία και στην ζωή του ζευγαριού. Όμως, τότε γιατί παρατηρείται τόσο συχνά το φαινόμενο της προσθήκης επιπλέον κιλών σύντομα μετά την έναρξη του έγγαμου βίου; Μάλλον η απάντηση εντοπίζεται απλά στις επιλογές του τρόπου της ζωής μας!

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη όπου συμμετείχαν νέοι από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, αποδείχθηκε πράγματι ότι τα παντρεμένα ζευγάρια ακολουθούν διατροφή καλύτερης ποιότητας. Η ίδια έρευνα ωστόσο, απέδειξε ότι οι παντρεμένοι ζυγίζουν περισσότερο και αθλούνται λιγότερο. Οι επιστήμονες επέκτειναν το ενδιαφέρον της μελέτης και στα ζευγάρια που συζούν. Και σε αυτή την κατηγορία, παρατηρήθηκε η τάση για πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με τα ζευγάρια αυτά αγοράζουν περισσότερα μη επεξεργασμένα προϊόντα και γενικά να αποφύγουν το πρόχειρο φαγητό.

Διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία και στην περίπτωση του θεσμού του γάμου, ορισμένες αλλαγές στη συμπεριφορά μέσα σε αυτό το πλαίσιο σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή και το σωματικό βάρος,» σχολίασε ο Ralph Hertwig, επιστήμονας του Ινστιτούτου Max Planck στο Βερολίνο.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Jutta Mata είπε χαρακτηριστικά: “Οι άνδρες με σταθερή σχέση είναι πιο πιθανό να τρέφονται συνειδητά και πιο υγιεινά.” Αυτό όμως δεν καταλήγει απαραίτητα στο συμπέρασμα ότι είναι και πιο υγιείς. Η ομάδα συνέκρινε τη σχέση μεταξύ προσωπικής κατάστασης και δείκτη μάζας σώματος. Με δείγμα σχεδόν 10.000 συμμετεχόντων από Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Ισπανία και τη Βρετανία, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι περιπτώσεις παντρεμένων ζευγαριών παρουσιάζουν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με τους single, ανεξάρτητα από το φύλο. Και τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νόσων, όπως για παράδειγμα διαβήτη ή καρδιοπάθειας.

“Το αποτέλεσμα υπονοεί ότι τα ζευγάρια δεν είναι πάντα δεδομένο ότι ζουν με πιο υγιεινό τρόπο, όπως πιστεύαμε μέχρι πρόσφατα”, δήλωσε συμπερασματικά ο Mata. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Social Science and Medicine.

Πηγή: paixnidia.gr

Διαβάστε επίσης: Οι 5 κυριότεροι λόγοι προστριβών για ένα παντρεμένο ζευγάρι

Originally posted 2015-09-21 04:30:59.