Ουρολοίμωξη στα παιδιά: Αιτίες και θεραπεία
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Ουρολοίμωξη στα παιδιά: Αιτίες και θεραπεία

May 9, 2020

author:

Parenting.gr

Ουρολοίμωξη στα παιδιά: Αιτίες και θεραπεία

Γράφει η παιδίατρος
Αρετή Θεοχαρούδη

Η ουρολοίμωξη , η επιμόλυνση δηλαδή των ούρων από μικρόβια , αφορά στο 1% των αγοριών και στο 3% των κοριτσιών . Η πιο συχνή εμφάνιση στα κορίτσια οφείλεται στην ανατομία του ουροποιητικού συστήματος των κοριτσιών , δηλαδή στην πολύ κοντινή απόσταση της ουρήθρας με τον κόλπο . Στα μικρά κορίτσια η απόσταση του κόλπου από τον πρωκτό είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα να αποικίζεται από μικρόβια τα οποία στη συνέχεια επιμολύνουν την ουρήθρα.

 

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που θα ανησυχήσουν ένα γονιό;


Στα βρέφη κάτω του έτους μπορεί να εμφανιστεί με άτυπα συμπτώματα : παρατεινόμενο ίκτερο στα νεογέννητα , μειωμένη όρεξη για φαγητό , διάρροιες με ίχνη αίματος και βλέννες ή ακόμη και με εμέτους ενώ μπορεί να μην εμφανιστεί καθόλου πυρετός ή αντίθετα ο πυρετός να είναι το μόνο σύμπτωμα .
Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να εμφανιστεί με αίμα κατά την ούρηση , έπειξη για ούρηση(δηλαδή το παιδί νιώθει ότι θέλει συνέχεια να ουρήσει αλλά χωρίς να αποβάλει ούρα όταν πάει στην τουαλέτα )  θολερά και δύσοσμα ούρα.
Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από πυρετό , όταν υπάρχει προσβολή και των νεφρών (πυελονεφρίτιδα )

 

Ποια είναι τα αίτια της ουρολοίμωξης ;


Το σημαντικότερο αίτιο της ουρολοίμωξης  ,ιδιαίτερα σε παιδιά κάτω του έτους , είναι μια ανατομική ανωμαλία που όμως αυτοθεραπεύεται στο μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών ,η κυστεουριτική παλινδρόμηση.

Άλλα αίτια ουρολοίμωξης μπορεί να είναι:
Α) η δυσκοιλιότητα
Β) η μη συχνή αλλαγή πάνας στα βρέφη , με αποτέλεσμα μικρόβια από τα κόπρανα να μολύνουν την ουρήθρα
Γ) η μη συχνή ούρηση σε παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό που είτε σιχαίνονται είτε ξεχνάνε με το παιχνίδι να ουρήσουν
Δ) η μη καλή τεχνική σκουπίσματος κυρίως στα κορίτσια -πρέπει πάντα από μπροστά προς τα πίσω
Ε) η φίμωση στα αγόρια
Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο καλοκαίρι και κυρίως το πόσο σημαντικό είναι να  αλλάζεται το βρεγμένο μαγιό στα παιδιά με στεγνό – η υγρασία βοηθάει στην ανάπτυξη των μικροβίων – καθώς και να αποφεύγεται το παιχνίδι στην άμμο χωρίς μαγιό ή εσώρουχο

Πώς γίνεται η διάγνωση ;


Από τη στιγμή που θα τεθεί η κλινική υποψία η διάγνωση γίνεται πολύ απλά κάνοντας καλλιέργεια ούρων

 

Ποια είναι όμως η θεραπεία της ουρολοίμωξης ;
Η θεραπεία γίνεται συνήθως με αντιβιοτική αγωγή μετά από αντιβιόγραμμα
Σε εμπύρετη ουρολοίμωξη σε παιδιά κάτω του έτους είναι απαραίτητο να γίνει υπέρηχος νεφρών ουρητήρα κύστεως για ανίχνευση πιθανών ανατομικών ανωμαλιών . Όταν ο υπέρηχος είναι φυσιολογικός δε χρειάζεται ο έλεγχος να συνεχιστεί ενώ σε παθολογικό υπέρηχο πρέπει να γίνει και κυστεοουρηθρογραφία και πιθανά να χορηγηθεί μικρή δόση αντιβιοτικού για κάποιο χρονικό διάστημα για να αποφευχθεί νέο επεισόδιο ουρολοίμωξης .

 

areth1Η Παιδίατρος Αρετή Θεοχαρούδη, είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, μέλος του Συλλόγου Φίλων Μητρικού Θηλασμού καθώς και Σύμβουλος θηλασμού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του παιδοπνευμονολογικού ιατρείου της Ά Πανεπιστημιακής Κλινικής τουΓ.Ν Παίδων Αγία Σοφία, ενώ παράλληλα είναι συνεργάτης στο Metropolitan Hospital Of Athens, καθώς και συνεργάτης του μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ.

Τηλ: 30 210 6132593, 6970967374 email: paidiatros@kidshealthcare.gr
www.kidshealthcare.gr

Διαβάστε επίσης:

Βγάζουμε την πάνα!
Μητρικός θηλασμός: Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να θηλάσω?

Originally posted 2015-08-31 04:45:37.