Οι υγιεινές συνήθειες για μια εγκυμοσύνη
ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Οι υγιεινές συνήθειες για μια εγκυμοσύνη

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Οι υγιεινές συνήθειες για μια εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια υπέροχη φάση της ζωής μας, που όμως συχνά προκαλεί άγχος και αβεβαιότητα με μια μέλλουσα μητέρα, σχετικά με το αν κάνει τις βέλτιστες επιλογές για την ίδια και για το μωρό της. Ετοιμάσαμε έναν μικρό οδηγό με λίγα λόγια για τις υγιεινές συνήθειες της εγκυμοσύνης, αλλά και πώς θα πρέπει να προσαρμόσεις τον τρόπο ζωής σου στη νέα πραγματικότητα.

Διατροφή
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό να τρέφεσαι σωστά. Ίσως να έχεις αυξημένη όρεξη, όμως ο έλεγχος του σωματικού βάρους είναι αναγκαίος, από τους πρώτους κιόλας μήνες. Η διατροφή οφείλει να είναι ισορροπημένη ως προς τα θρεπτικά συστατικά της, όμως το φολικό οξύ, ο σίδηρος και το ασβέστιο, είναι απαραίτητα τώρα πιο πολύ από ποτέ. Αντιθέτως, οι τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α ή καφεΐνης είναι καλύτερο να αποφεύγονται.

Φαρμακευτική αγωγή
Οι παρενέργειες μερικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην έγκυο έχουν μελετηθεί πλήρως και είναι γνωστό ότι ορισμένα φάρμακα είναι ασφαλή. Για παράδειγμα, η παρακεταμόλη σε κανονικές δόσεις είναι ασφαλές και χρήσιμη για τους πονοκέφαλους και άλλα άλγη και πόνους που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, για πολλά φάρμακα δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Έτσι, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί τη χρήση των φαρμάκων. Επίσης, χρειάζεται επιπλέον προσοχή με τα φυτικά σκευάσματα, γιατί δεν είναι απαραίτητα ασφαλή εξαιτίας αυτής της ιδιότητάς τους.

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής
Φολικό οξύ – το συναντάμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα φασόλια, όμως στο πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης θα πρέπει να μας χορηγηθεί και σε δισκία. Καλό είναι να λαμβάνεις φολικό οξύ τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη σύλληψη και έπειτα τουλάχιστον για τις πρώτες 12 εβδομάδες.
Βιταμίνη D – απαραίτητη για την ανάπτυξη του εμβρύου και για τη μητέρα την περίοδο της γαλουχίας. Εκτός από τη μορφή δισκίων, τη συναντάμε στο εμπόριο και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα.
Ιώδιο – έχει παρατηρηθεί ότι μερικές έγκυες δεν παρουσιάζουν τα απαραίτητα επίπεδα ιωδίου στον οργανισμό τους. Σε τέτοια περίπτωση, ο γιατρός αποφασίζει αν θα χρειαστεί να λάβεις σχετικά συμπληρώματα διατροφής.

Κάπνισμα & Αλκοόλ
Αυτές οι δυο συνήθειες είναι απαγορευτικές για την εγκυμοσύνη, καθώς μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία του εμβρύου. Συζήτησε με το γιατρό σου τους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από το κάπνισμα και τη χρήση του αλκοόλ στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Άσκηση
Ήπιες μορφές άσκησης, όπως το περπάτημα, η κολύμβηση και η yoga είναι θαυμάσιες για την εγκυμοσύνη. Η γυμναστική είναι σημαντική, για να ελέγξουμε το βάρος, αλλά και την ευλυγισία μας.

Σεξ
Οι σεξουαλικές επαφές στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλείς για τα περισσότερα ζευγάρια. Ο γιατρός όμως ίσως σας συμβουλέψει να τις διακόψετε κατά τους τελευταίους μήνες, ανάλογα με την περίπτωσή σου.

Επαγγελματική δραστηριότητα
Αν η εργασία σου δεν εμπεριέχει ρίσκο για την σωματική σου ακεραιότητα, μπορείς να την εξασκείς για το μεγαλύτερο διάστημα της εγκυμοσύνης. Αντίθετα, εργασίες που σε φέρνουν σε επαφή με χημικά, ζώα, μεταφορά βαρών κλπ, δεν είναι ασφαλή για μια έγκυο.

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή για μια υγιή εγκυμοσύνη

Πως να κοιμάσαι καλύτερα κατά την εγκυμοσύνη!

Η β χοριακή γοναδοτροπίνη: η ορμόνη της εγκυμοσύνης