Οι εργαζόμενες μαμάδες κάνουν καλό σε όλους!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ

Οι εργαζόμενες μαμάδες κάνουν καλό σε όλους!

February 9, 2017

author:

Parenting.gr

Οι εργαζόμενες μαμάδες κάνουν καλό σε όλους!

Το ερώτημα πρέπει ή δεν πρέπει να εργάζεται μία μητέρα, είναι διαχρονικό. Προφανώς, οι απόψεις διίστανται και οι γνώμες ποικίλουν.  Οι ίδιες οι εργαζόμενες μητέρες νιώθουν συγχρόνως ενοχές που δεν περνούν αρκετές ώρες με τα παιδιά τους αλλά και ικανοποίηση γιατί “φροντίζουν” τον εαυτό τους και προσφέρουν  στην οικογένειά τους. Από την άλλη, οι μαμάδες που μένουν σπίτι νιώθουν ικανοποίηση γιατί προσφέρουν στα παιδιά φροντίδα και χρόνο αλλά συγχρόνως νιώθουν καταπίεση και περιορισμό.

Τελευταίες έρευνες όμως έδειξαν ότι οι εργαζόμενες μητέρες ανατρέφουν υγιή συναισθηματικά παιδιά που προσαρμόζονται εύκολα στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν. Οι έρευνες επίσης απέδειξαν ότι όταν μία μητέρα εργάζεται, όχι μόνο δεν κάνει κακό στο παιδί της αλλά αντίθετα κάνει καλό στο σύνολο της οικογένειας.

 

Ας δούμε λοιπόν τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα μιας εργαζόμενης μητέρας για την ίδια αλλά και για τα παιδιά της:

Πιο ανεξάρτητα και αυτόνομα παιδιά

Πολλά παιδιά μεγαλώνουν με μητέρες που εργάζονται και μέχρι κάποια ηλικία τα φροντίζει κάποιος συγγενής ή μια babysitter.  Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να μαθαίνουν να μένουν μόνα τους και να είναι ανεξάρτητα.

Παιδιά με λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς

Πολλές γυναίκες αγχώνονται ότι εάν δεν περνάνε χρόνο με τα μικρά τους, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στη συμπεριφορά τους. Σύμφωνα όμως με στοιχεία ερευνών που περιλαμβάνουν δείγμα από το 1960 μέχρι τις ημέρες μας, τα παιδιά που μεγάλωσαν με εργαζόμενες μητέρες παρουσίασαν καλύτερη συμπεριφορά από εκείνα που μεγάλωσαν με μια μητέρα που έμενε σπίτι.

Παιδιά με συναισθηματική ανάπτυξη και προοπτική 

Το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, πραγματοποίησε έρευνα κατά την οποία παρακολούθησε τη συνασθηματική εξέλιξη παιδιών που μεγάλωσαν με εργαζόμενες μητέρες. Κυρίως μελέτησε εάν μεγάλωσαν νιώθοντας αποκλεισμένα από τη μητέρα τους και την αισθάνονταν “ξένη”. Τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς αντίθετα και παρουσιάσαν πως εάν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και τις γονεϊκές υποχρεώσεις καθώς και συμμετοχή του συντρόφου, τότε τα παιδιά αναπτύσσονται κανονικά.

Οι εργαζόμενες μητέρες αποτελούν θετικά πρότυπα για τα παιδιά

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται από νωρίς ότι οι μητέρες τους δεν είναι μόνο για να μένουν σπίτι. Τα κορίτσια βλέποντας τη μητέρα τους να δουλεύει και συχνά να κάνει καριέρα, ονειρεύονται και τη δική τους επαγγελματική αποκατάσταση και επιτυχία. Επίσης, τα αγόρια βλέπουν ότι οι δουλειές του σπιτιού μοιράζονται εξίσου σε μια οικογένεια και όλοι έχουν ευθύνες και υποχρέωσεις. Αυτά τα παραδείγματα, επηρεάζουν θετικά τα παιδιά, δίνοντας τους τις σωστές βάσεις για να κάνουν μια υγιή δική τους οικογένεια.

Οι εργαζόμενες μητέρες περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους

Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι γονείς μισο-ακούνε τα παιδιά τους, γιατί το υπόλοιπο τους μισό είναι απασχολημένο με κάτι άλλο. Οι εργαζόμενες όμως μητέρες γνωρίζουν ότι όταν φτάσουν σπίτι πρέπει να τα κλείσουν όλα γύρω τους και να συγκεντρωθούν μόνο στα παιδιά.

Οι εργαζόμενες μητέρες τείνουν να είναι πιο χαρούμενες στις σχέσεις τους

Οι εργαζόμενες μητέρες βασίζονται στο σύντροφο τους για βοήθεια  και τον εκτιμούν διπλά για την προσπάθεια του. Συνήθως είναι πιο χαρούμενες στη σχέση τους.

Οι εργαζόμενες μητέρες κάνουν διαλείμματα από τα “οικιακά”

Υπάρχουν πολλά αστεία γύρω από το γεγονός ότι η εργαζόμενη μητέρα αφήνει πίσω της ένα χάος στο σπίτι και πάει για δουλειά. Η αλήθεια είναι όμως ότι όταν μια μητέρα πάει στη δουλειά, κάνει διάλειμμα από τα “οικιακά” και εάν και κουράζεται διπλά, επιστρέφοντας στο σπίτι έχει καλύτερη ψυχολογία για να αφιερωθεί στα παιδιά της.

Η μητρική εργασία βοηθάει πρακτικά την οικογένεια

Εν μέσω οικονομικής κρίσης ένας έξτρα μισθός στην οικογένεια είναι πολύ σημαντικός. Δυστυχώς σε πολλές οικογένειες, αυτήν την εποχή, η μισθοδοσία της μητέρας μπορεί να είναι και το μοναδικό εισερχόμενο έσοδο.