Οι εξετάσεις για την εγκυμοσύνη
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Οι εξετάσεις για την εγκυμοσύνη

March 24, 2020

author:

Parenting.gr

Οι εξετάσεις για την εγκυμοσύνη

Γράφει ο Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Λάμπρος Δημολένης

 Συχνά οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την Μαιευτική “βομβαρδίζουμε” τα ζευγάρια με έναν πακτωλό εξετάσεων χωρίς σαφή κλινική σημασία και με ένα κόστος που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξει το κόστος του τοκετού σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο. Ας δούμε τις σημαντικότερες από αυτές, που αφορούν συγκεκριμένες καταστάσεις που πρέπει να αποφευχθούν.

Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει μία γυναίκα που σκοπεύει να συλλάβει μπορούν να χωριστουν σε δύο κατηγορίες:

1) Σε αυτές που πρέπει να γίνουν πριν η γυναίκα μείνει έγκυος και
2) σε αυτές που πρέπει να γίνουν όταν επιτευχθεί η εγκυμοσύνη.

Στην 1η κατηγορία ανήκει η ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης. Με μια απλή εξέταση αίματος ανιχνεύουμε τα άτομα που φέρουν μετάλλαξη για την μεσογειακή αναιμία, αυτό που κοινώς λέμε το “στίγμα της μεσογειακής αναιμίας”, όσο κι αν είναι κάπως αδόκιμο. Τα άτομα αυτά δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και αν είναι και οι δύο υποψήφιοι γονείς φορείς αυτής της μετάλλαξης, η πιθανότητα να γεννήσουν παιδί με μεσογειακή αναιμία είναι 25%. Η εξέταση αυτή δεν χρειάζεται να επαναληφθεί σε επόμενες εγκυμοσύνες. Πλέον, τα ζευγάρια που και οι δύο είναι φορείς του “στίγματος” έχουν την δυνατότητα μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της προεμφυτευτικής διάγνωσης να αποκτούν με ασφάλεια υγιή παιδιά.

Καθώς ο έλεγχος με την ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης έγινε υποχρεωτικός στην χώρα μας τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, η συχνότητα της μεσογειακής αναιμίας στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά. Έτσι, την πρώτη θέση στην συχνότητα των σοβαρών κληρονομικών παθήσεων έχει καταλάβει η κυστική ίνωση. Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση που κληρονομείται με τον ίδιο τρόπο όπως και η μεσογειακή αναιμία. Το προσδόκιμο επιβίωσης είναι η τρίτη δεκαετία της ζωής κατά μέσο όρο και τα άτομα αυτά έχουν συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις, μεταξύ των οποίων η ΔF 508 ευθύνεται για τις μισές περιπτώσεις. Δεν χορηγείται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά το κόστος της τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εύκολη διενέργεια της (απλή αιμοληψία ή λήψη σάλιου) και την βαρύτητα της νόσου, προτείνεται στους υποψήφιους γονείς.

Πριν την εγκυμοσύνη, η υποψήφια μητέρα θα πρέπει να ελέγξει την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα της και την παρουσία αυτοαντισωμάτων που σχετίζονται με τον θυρεοειδή. Η θυρεοειδική λειτουργία τόσο για την έγκυο όσο και για την γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος έχει διαφορετικές τιμές αναφοράς από τον γενικό πληθυσμό και η ελαφρά απορρύθμισή της μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην γονιμότητά της αλλά και στα πρώτα στάδια της κύησης. Γίνεται με μια απλή αιμοληψία.

Με τον ίδιο τρόπο γίνονται και οι εξετάσεις για την παρουσία αντισωμάτων εναντίον του τοξοπλάματος, του κυτταρομεγαλοϊού και της ερυθράς. Η σημασία του να γίνουν αυτές οι εξετάσεις πριν την εγκυμοσύνη είναι γιατί μας δίνει την δυνατότητα να προτείνουμε στην γυναίκα να αναβάλλει την εγκυμοσύνη σε περίπτωση που φανεί μία οξεία λοίμωξη. Το θέμα είναι ότι σε περίπτωση που βγουν αρνητικές, θα πρέπει να επαναληφθούν αν η γυναίκα δεν πετύχει εγκυμοσύνη μέσα στους επόμενους μήνες.

Όταν η γυναίκα μείνει έγκυος, θα γίνει έλεγχος λοιμωδών νοσημάτων, όπως HIV, ηπατίτιδa Β και C, καθώς και για σύφιλη. Επίσης θα γίνει μία καλλιέργεια κολπικού υγρού. Ο προγεννητικός έλεγχος θα συμπληρωθεί με το σάκχαρο, την έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας και την γενική αίματος. Κάποιες από αυτές τις εξετάσεις θα επαναλαμβάνονται κατά τακτά διαστήματα στην εγκυμοσύνη, ενώ με την αρχή του δευτέρου τριμήνου θα γίνει γενική και καλλιέργεια ούρων.

photo*Ο Λάμπρος Δημολένης είναι Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Ειδικός σε Θέματα Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και Ενδοκρινολογίας της Αναπαραγωγής, MD, MSc ‘Έρευνα στην Γυναικεία Αναπαραγωγή’. Είναι μέλος της Σουηδικής Ένωσης Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (SFOG) και Συνεργάτης των Μαιευτηρίων ΛΗΤΩ και ΡΕΑ καθώς και της Μονάδας Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Μαιευτηρίου Λητώ”.

Τηλ: 210 6845302, 6944 587573
http://www.gonimotita.info
lampros.dimolenis@gmail.com

Originally posted 2015-07-15 04:30:42.