Οι δώδεκα μήνες- Παραδοσιακό Παραμύθι
7hmeres Eίμαι μαμά Δραστηριότητες ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Παραμυθια

Οι δώδεκα μήνες- Παραδοσιακό Παραμύθι

June 22, 2015

author:

Parenting.gr

Οι δώδεκα μήνες- Παραδοσιακό Παραμύθι

Twelve MonthsΠριν πολλά πολλά χρόνια ζούσε σε ένα καλύβι μια φτωχή γριούλα. Ήταν τόσο φτωχή, που καθημερινά μάζευε χόρτα για να τα μαγειρεύει και να τα τρώει μαζί με τα παιδιά της και για να αγοράζει λάδι και ψωμί έκοβε ξύλα από το δάσος και τα πουλούσε.

Έτσι, μια χρονιά που τον χειμώνα έκανε πάρα μα πάρα πολύ κρύο, αποφάσισε να πάει στο πιο κοντινό βουνό για να βρει τις προμήθειες που χρειαζόταν ώστε να περάσει τον χειμώνα χωρίς να πεινάσει και να κρυώσει πολύ. Η αλήθεια είναι όμως ότι δυσκολεύτηκε πολύ να φτάσει ως εκεί γιατί είχε κρύο πολύ και χιόνιζε συνέχεια….
Μόλις έφτασε στο βουνό μετά από πολύ μεγάλη δυσκολία και κούραση μπήκε μέσα στην σπηλιά που είδε μπροστά της. Μόλις μπήκε στη σπηλιά είδε μπροστά της 12 όμορφα παλικάρια κι ένα γέρο με λευκή γενειάδα που καθόταν σε μια πολυθρόνα..

Μόλις είδαν την ταλαίπωρη γριούλα την καλωσόρισαν με χαμόγελο και της είπαν να καθίσει για να ξεκουραστεί και να ζεσταθεί. Έπειτα τη ρώτησαν:

“Τι κάνεις εδώ γριούλα με αυτόν τον παλιόκαιρο; Αυτός ο χειμώνας είναι βαρύς κι απαίσιος” είπε ένα από τα παλικάρια.
-Α, παλικάρι μου, είπε η γριούλα. Όλοι οι μήνες και οι εποχές έχουν τη χάρη τους! Αν δεν βρέξει και δε χιονίσει το χειμώνα, πως θα έχει νερό η γη για τα δέντρα; Την Άνοιξη ξυπνά η φύση, ανθίζουν τα λουλούδια και μυρίζει υπέροχα όλος ο κόσμος! Το καλοκαίρι γίνεται ο θερισμός και τα δέντρα μας δίνουν τους καρπούς τους, ενώ το φθινόπωρο αρχίζουν οι βροχούλες και οι χωρικοί ετοιμάζουν την καινούρια σοδειά! Αλλά τι να πω και για τους μήνες; Συνέχισε η γριούλα να μιλά και να λέει για όλα τα καλά που συμβαίνουν κάθε μήνα του χρόνου…από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Δεκέμβρη… Τους μίλησε για τα δώρα και τα παιχνίδια του Ιανουαρίου, για τις Απόκριες του Φλεβάρη, για τα χελιδόνια του Μάρτη, για την Άνοιξη του Απρίλη και τα πράσινα χρώματα, για το Πάσχα και τα έθιμα. Και συνέχισε με το Μάιο και τις χαρές του με τα αηδόνια του και τα λουλούδια του. Έπειτα τους μίλησε για τους μήνες του καλοκαιριού και χαρές, τη θάλασσα, τα παιχνίδια στην άμμο, για τους μήνες του φθινόπωρου που οι άνθρωποι φτιάχνουν κρασί και προετοιμάζονται για το Χειμώνα και τα όμορφα λαμπερά Χριστούγεννα!

Οι μήνες και ο γέροντας χρόνος που άκουγαν προσεκτικά όλα αυτά που τους έλεγε, την ευχαρίστησαν δίνοντας της ένα σακί με χρυσά νομίσματα για τα καλά της λόγια!

– Σας ευχαριστώ, παιδιά μου! Να έχετε όλου του κόσμου τα καλά είπε η γριούλα κι έφυγε πολύ χαρούμενη και γεμάτη καλοσύνη.

Την άλλη μέρα προμηθεύτηκε τα απαραίτητα για τα παιδιά της και τον εαυτό της κι ύστερα από πολύ καιρό κοιμήθηκε με ήρεμη ψυχή.

Όταν η  γειτόνισσά της έμαθε την ιστορία της θέλησε να έχει κι αυτή ένα σακί με νομίσματα παρόλο που δεν της έλειπαν καθόλου καθώς ήταν εύπορη. Έτσι πήγε κι αυτή στο βουνό να βρει την ξακουστή σπηλιά. Όταν έφτασε με ένα σακί στον ώμο και βρήκε τη σπηλιά, ένας από τους μήνες τη ρώτησε: – Πες μας, κυρούλα, ποιος καλός άνεμος σε έφερε στα μέρη μας;

Ποιος καλός; απάντησε η γριούλα. Πολύ κακή εποχή ο χειμώνας! Όλο κρύο και χιόνι….δεν μπορείς να κάνεις τίποτα αυτούς τους μήνες. Αλλά ποιον μήνα χαίρεσαι μήπως; Κανένας μήνας και καμιά εποχή δεν σου προσφέρουν ξεγνοιασιά και ευτυχία. Πότε κρύο, πότε καύσωνας, πότε λιγότερο κρύο.. Αλλά τι να σας λέω και σας παιδιά μου, εγώ λίγη βοήθεια θέλω από εσάς για να βγάλω το χειμώνα.

Τα παλικάρια τότε γέμισαν το σακί της με την υπόσχεση να το ανοίξει στο σπίτι της. Χαρούμενη η στριμμένη γριά ανυπομονούσε σε όλο το γυρισμό να ανοίξει το σακί με τα χρυσά νομίσματα! Μόλις μπήκε λοιπόν στο σπίτι της άνοιξε το σακί με μεγάλο ενθουσιασμό.. Μόλις όμως αντίκρισε το περιεχόμενο της κόπηκε μεμιάς η χαρά. Γιατί το σακί ήταν γεμάτο πέτρες. Αυτή ήταν η δική της ανταμοιβή για όλα τα κακά λόγια που είπε στα 12 παλικάρια..

Η καλοσυνάτη γριούλα όμως μεγάλωσε τα παιδιά της κι έζησε μια ζωή γεμάτη ευτυχία και καλοσύνη!

Διάβασε επίσης: Λαϊκό παραμύθι: Το πιο γλυκό ψωμί