Οι αντιδράσεις στο διαζύγιο: προσχολική και παιδική ηλικία
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι αντιδράσεις στο διαζύγιο: προσχολική και παιδική ηλικία

June 14, 2019

author:

Parenting.gr

Οι αντιδράσεις στο διαζύγιο: προσχολική και παιδική ηλικία

Η αμηχανία των γονιών να μιλήσουν στα παιδιά για το επερχόμενο διαζύγιό τους συχνά διογκώνεται από το άγχος σχετικά με το πως θα αυτά θα αντιδράσουν. Οι γονείς φοβούνται ότι τα παιδιά δεν θα καταφέρουν να διαχειριστούν την είδηση, ότι θα καταρρεύσουν, ότι θα είναι μελαγχολικά και θυμωμένα για μια ζωή, ή ακόμα χειρότερα, ότι θα μισήσουν τους γονείς για πάντα. Γενικά, τα παιδιά δεν το παίρνουν καλά όταν μαθαίνουν ότι οι γονείς χωρίζουν, και αρχικά αντιδρούν με σχετικά τυποποιημένους τρόπους, ανάλογα ,με την ηλικιακή τους φάση.
Τα μικρά παιδάκια (μικρότερα από 5 ετών) έχουν συγκεχυμένες αντιδράσεις στις πληροφορίες. Όταν το πρωτοακούσουν, μερικά μπορεί να κλαίνε με λυγμούς και λίγα λεπτά μετά να φέρονται σαν να μην το άκουσαν. Μερικά, μπορεί να αλλάξουν θέμα. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα παιδιά πολύ μικρής ηλικίας να χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να διαχειριστούν σκέψεις και συναισθήματα που τα υπερφορτίζουν. Άλλα μπορεί να μην αντιδράσουν καν, και μετά το τέλος της αναγγελίας, ίσως ζητήσουν την άδεια για να πάνε να παίξουν. Ποτέ μην σκεφτείς ότι μια αδιάφορη αρχική αντίδραση σημαίνει ότι το παιδί δεν έχει πρόβλημα με το διαζύγιο. Η αντίδραση του παιδιού στο γεγονός θα ξεδιπλώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας συνήθως επεξεργάζονται τις δύσκολες πληροφορίες μέσα από το παιχνίδι. Όταν βρεθούν αντιμέτωπα με το διαζύγιο των γονιών, ίσως ξεκινήσουν να παίζουν παιχνίδια που εμπλέκουν αντικείμενα όπως κούκλες, ζωάκια, οχήματα που έρχονται και φεύγουν, ή που ξεκινούν ταξίδια, ή που φωνάζουν δυνατά και τσακώνονται μεταξύ τους. Υποδυόμενοι όλους τους ρόλους, αυτού που φεύγει και αυτού που μένει, αυτού φωνάζει και αυτού που απλά ακούει, αναπτύσσουν μια αίσθηση ελέγχου και διαχείρισης πάνω στα συναισθήματα που πηγάζουν από το χωρισμό και το διαζύγιο. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, οι οποίοι επεξεργάζονται παρόμοια δύσκολα συναισθήματα μέσα από την περισυλλογή,μέσα από περιστατικά που τους αποσπούν από τις κυρίαρχες σκέψεις,και επίσης μέσα από συζήτηση και έκφραση των συναισθημάτων σε φίλους, συγγενείς και θεραπευτές.
Οι γονείς πρέπει να αφήσουν στα παιδιά αρκετό χρόνο για να παίξουν, ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση. Επίσης, είναι χρήσιμο να συμμετέχουν και να παίζουν μαζί τους. Ενθάρρυνε τα να ζωγραφίζουν εικόνες για το διαζύγιο,να διηγούνται ιστορίες για ζώα ή παιδιά των οποίων οι γονείς χώρισαν, να χτυπούν μαξιλάρια ή να πλάθουν πηλό, έτσι ώστε να ξεσπούν το θυμό τους. Διαβάστε μαζί παιδικά βιβλία με θέμα το διαζύγιο (Χωρίζουν οι γονείς μου, Ροζ Μπλε, Πάκι-τα παιδιά δεν χωρίζουν ποτέ). Ακούστε τα πολύ προσεχτικά όταν φαίνονται ανήσυχα για κάποιο λόγο. Συχνά θα εξωτερικεύουν την αναστάτωσή τους από το διαζύγιο πάνω σε άσχετα πρόσωπα, καταστάσεις ή γεγονότα.
Τα μικρά παιδιά, συνήθως δεν θα καταφέρουν να διαχειριστούν τις επιπλοκές του χωρισμού χωρίς την γονεϊκή βοήθεια. Κατά καιρούς, έλεγξε μέσα από συζητήσεις τα συναισθήματά τους για το θέμα του διαζυγίου. “Παρατηρώ ότι τώρα τελευταία έχεις πολύ εκνευρισμό, αναρωτιέμαι αν έχει να κάνει με το ότι ο μπαμπάς και η μαμά ζουν χωριστά”. Έπειτα, αν ανοιχτούν, δώσε τους όλο το χρόνο που χρειάζονται για να καταφέρουν να εκφραστούν. Θέλουν να ξέρουν ότι εσύ είσαι εκεί για αυτά, ανεξάρτητα από όλες τις άλλες αλλαγές που συμβαίνουν γύρω τους. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειάζονται τακτικά άφθονη επιβεβαίωση ότι και οι δυο γονείς εξακολουθούν να το αγαπούν και να το φροντίζουν.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας, όταν ακούσουν τα νέα, πιθανόν να λυπηθούν πολύ και να βάλουν τα κλάματα, ή θα θυμώσουν πολύ και θα φωνάξουν. Ίσως διατυπώσουν ερωτήσεις αμέσως, ή θα σηκωθούν και θα φύγουν από το δωμάτιο, γκρινιάζοντας. Πιθανόν, να επιστρέψουν 10 λεπτά αργότερα και αφού κάνουν κι άλλες ερωτήσεις, να ξαναφύγουν για να διαχειριστούν τις απαντήσεις και τα συναισθήματά τους. Να περιμένεις πιο έντονες συναισθηματικές εξάρσεις σε σχέση με μικρότερα παιδιά. Θα ρωτήσουν λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος γονέας θέλει το διαζύγιο και ίσως πάρει το μέρος του γονέα που εγκαταλείπεται. Οι γονείς μπορούν να τα βγάλουν καλύτερα πέρα με τη συζήτηση έχοντας διασφαλίσει ότι η βασική ιδέα της ιστορίας πίσω από τον χωρισμό, εγκρίνεται και υποστηρίζεται και από τους δυο τους. Αυτό προστατεύει το παιδί από το να επιτεθεί στον ένα γονέα σαν διέξοδο στην διαχείριση της λύπης και του θυμού του.
Τα παιδιά της ηλικίας αυτής είναι επίσης λογικό να αγχωθούν σχετικά με το τι θα τους συμβεί, και θα ζητήσουν λεπτομέρειες για τα όσα θα επακολουθήσουν. Επίσης, έχουν την τάση να στεναχωρηθούν για τους γονείς και ίσως προσπαθήσουν να φροντίσουν κατά προτεραιότητα για τα συναισθήματα των γονέων και έπειτα για τα δικά τους. Χρειάζονται επιβεβαίωση και διευκρινήσεις σχετικά με το τι θα απογίνει το κάθε μέλος της οικογένειας μετά τον χωρισμό, και χρειάζονται εγγύηση ότι δεν θα χάσουν κανένα γονέα εξ’ αιτίας του διαζυγίου. Επίσης, θέλουν να νιώθουν ότι και οι δυο γονείς θα επιβιώσουν από το διαζύγιο και θα είναι καλά. Για παράδειγμα, μπορεί να ρωτήσουν αν ο μπαμπάς θα φύγει και δεν θα τον ξαναδούν, ή αν η μαμά θα έχει στο εξής αρκετά χρήματα για να ζούνε και να μένουν στο σπίτι ή αν θα βρεθούνε ξαφνικά στο δρόμο. Αυτοί είναι τυπικοί προβληματισμοί των παιδιών και πρέπει να αντιμετωπίζονται ευθέως.

Originally posted 2014-07-08 13:38:26.