Οικογένεια σε κρίση: η επίδραση του διαζυγίου στα παιδιά
Γωνιά της μαμάς ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οικογένεια σε κρίση: η επίδραση του διαζυγίου στα παιδιά

September 5, 2018

author:

Parenting.gr

Οικογένεια σε κρίση: η επίδραση του διαζυγίου στα παιδιά

Κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, νέες έρευνες, δείψνουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις ενός διαζυγίου στα παιδιά, έχουν μεγάλο βαθμό υπερτιμηθεί. Κατά το παρελθόν, διαβάζαμε ότι τα παιδιά του διαζυγίου υπέφεραν από κατάθλιψη, κακές επιδόσεις στο σχολείο και ότι ανέπτυσσαν παραβατική συμπεριφορά. Η κατάθλιψη και οι διαταραχές συμπεριφοράς, έχει αποδειχθεί ότι οφείλονταν στις γονεϊκές συγκρούσεις πριν το διαζύγιο. Οι ερευνητές θεωρούν πλέον περισσότερο τις διενέξεις, παρά το ίδιο το διαζύγιο, ως πιο κρίσιμο καθοριστικό παράγοντα στην προσαρμογή των παιδιών μετά το διαζύγιο. Τα παιδιά που προοδεύουν μετά από ένα διαζύγιο, έχουν γονείς οι οποίοι επικοινωνούν και συνεργάζονται αποτελεσματικά μεταξύ τους.
Στην πραγματικότητα, οι παιδικές ψυχολογικές αντιδράσεις για το διαζύγιο των γονιών, ποικίλλουν ανάλογα με τρεις παράγοντες: 1) την ποιότητα της σχέσης τους με κάθε ένα από τους γονείς τους πριν από το χωρισμό, 2) την ένταση και τη διάρκεια της γονικής σύγκρουσης, και 3) την ικανότητα των γονέων να επικεντρωθούν στις ανάγκες των παιδιών μετά το διαζύγιο.
Παλαιότερες μελέτες υποστήριζαν ότι τα αγόρια αντιμετώπιζαν μεγαλύτερα προβλήματα κοινωνικής και ακαδημαϊκής προσαρμογής από ότι τα κορίτσια. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι όταν τα παιδιά περνούν μια δύσκολη περίοδο, όμως, αγόρια και κορίτσια υποφέρουν εξίσου. Η μόνη διαφορά είναι στον τρόπο. Τα αγόρια έχουν πιο εξωτερικευμένη αντίδραση από τα κορίτσια, βγάζοντας θυμό και απογοήτευση. Μπορεί να τσακώνεται στο σχολείο και να αντιπαρατίθεται περισσότερο με συμμαθητές και γονείς. Τα κορίτσια πάλι, τείνουν να εσωτερικεύουν την αγωνία τους. Μπορεί να πάθουν κατάθλιψη, έχουν πονοκεφάλους ή πόνους στο στομάχι και να αντιμετωπίσουν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τον ύπνο τους.

Η μείωση των χρημάτων, προκαλείται από το γεγονός ότι τα ίδια εισοδήματα, συντηρούν τώρα δύο νοικοκυριά. Αυτό, επηρεάζει άμεσα τα παιδιά με την πάροδο του χρόνου όσον αφορά τη σωστή διατροφή, τη συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες, τα είδη ένδυσης (όχι πια μάρκες και φανταχτερά παπούτσια) και τις εκπαιδευτικές επιλογές. Κάποιες φορές, ο γονέας που μένει στο σπίτι με τα παιδιά, αναγκάζεται να πιάσει δουλειά και βάζουν μπειμπι σίτερ για να κρατάει τα παιδιά, αυξάνοντας τα έξοδα.
Η συνεχιζόμενη σχέση ενός παιδιού και με τους δύο γονείς του με την πάροδο του χρόνου, του επιτρέπει την ρεαλιστική και ισορροπημένη μελλοντική σχέση. Τα παιδιά μαθαίνουν πως να έχουν σχέση με τους γονείς τους. Αν υπάρχει ασφάλεια στη σχέση τους με τους γονείς τους, οι πιθανότητες είναι ότι θα προσαρμοστούν καλά στον καταμερισμό του χρόνου τους με τους δυο γονείς και θα αναπτύξουν αυτοπεποίθηση στις προσωπικές τους σχέσεις στην ενήλικη ζωή. Στην τυπική περίπτωση, όπου η μητέρα έχει την επιμέλεια των παιδιών, ο πατέρας συνήθως εμπλέκεται στη ζωή των παιδιών με την μορφή οικονομικής ενίσχυσης, η οποία καταβάλλεται με αφορμή κάποια έκτακτα: στολή για τις απόκριες, δίδακτρα μουσικής, στολή για το καράτε, ή μια σχολική εκδρομή. Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ποιότητα και την ποσότητα της συμμετοχής του πατέρα στη ζωή ενός παιδιού, είναι η στάση της μητέρας. Όταν οι πατέρες, μετά το διαζύγιο, καταλήγουν να αποσυρθούν από τον γονεϊκό ρόλο τους, συνήθως αναφέρουν ως κύριο λόγο τις συγκρούσεις με την μητέρα.
Η απώλεια του πατέρα ή της μητέρας, δεν είναι πιθανό να μειωθεί με την έλευση θετών γονέων. Κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μαμά ή τον μπαμπά. Και κανείς δεν μπορεί να πάρει μακριά τον πόνο που νιώθει ένα παιδί όταν ένας γονέας αποφασίσει να αποσυρθεί από τη ζωή τους. Συχνά, οι γονείς υποθέτουμε ότι μετά από έναν νέο γάμο “θα ζήσουμε όλοι σαν μια μεγάλη ευτυχισμένη οικογένεια”. Οι νέες οικογενειακές σχέσεις θα πρέπει να στηθούν ύστερα από διαπραγμάτευση και οι ρόλοι θα πρέπει να είναι καθορισμένοι.
Τα περισσότερα παιδιά (και οι γονείς τους) τελικά καταφέρνουν να προσαρμοστούν στο διαζύγιο και θεωρούν ότι έχουν μια εποικοδομητική σχέση. Ωστόσο, το ένα τρίτο δεν το πετυχαίνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αναταραχή της φάσης διαζυγίου, έχει αποδειχθεί ότι παίζει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία ανθυγιεινών αντιδράσεων στους πληγωμένους εφήβους.

Ένα διαζύγιο ίσως να έχει επίσης ορισμένες θετικές συνέπειες για τα παιδιά. Οι χωρισμένοι γονείς, είναι συχνά πιο κοντά στα παιδιά τους από τους έγγαμους γονείς. Αυτό είναι μπορεί επίσης να είναι και αρνητικό, όπως όταν ο ένας γονέας αναφέρει στο παιδί πόσο κακός είναι ο άλλος γονέας, ή πόσο πληγώθηκε από τον άλλο γονέα. Συχνά ένας χωρισμένος γονέας θα κάνει προσπάθεια για να περάσει ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά και να δώσει προσοχή στις επιθυμίες τους (Disneyland, δώρα, καθημερινά τηλεφωνήματα, κλπ). Και φυσικά, για τα παιδιά είναι ωραίοι οι διπλοί εορτασμοί των Χριστουγέννων και των γενεθλίων τους κάθε χρόνο. Επίσης, αν και οι δύο γονείς ξαναπαντρευτούν, μπορεί να έχουν διπλάσιο αριθμό υποστηρικτικών ενηλίκων.

Διάβασε επίσης: Πως ανακοινώνουμε στα παιδιά την απόφαση διαζυγίου

Originally posted 2014-11-18 04:48:57.