Οικογένεια σε κρίση: η επίδραση του διαζυγίου στο ζευγάρι
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οικογένεια σε κρίση: η επίδραση του διαζυγίου στο ζευγάρι

December 4, 2020

author:

Parenting.gr

Οικογένεια σε κρίση: η επίδραση του διαζυγίου στο ζευγάρι

Το διαζύγιο, είναι σίγουρα μια δυσάρεστη εξέλιξη για έναν γάμο, όμως συχνά είναι η καλύτερη επιλογή, για μια οικογένεια. Είναι χρήσιμο να καταλάβουμε λίγα πράγματα για το διαζύγιο και τις τυπικές συνέπειες που έχει για στον άνδρα, στη γυναίκα και στα παιδιά. Το ποσοστό διαζυγίων στην Ελλάδα είναι περίπου 27% και στον δυτικό κόσμο το 50% των γάμων καταλήγει σε διάλυση. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα ποσοστό των διαζυγίων φαίνεται να πέφτουν. Οι λόγοι για αυτή την αλλαγή δεν είναι σαφείς. Πολλά ζευγάρια, λόγω της κρίσης δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τον χωρισμό, ενώ πολλοί άλλοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τον γάμο εξαρχής. Ένας άλλος λόγος είναι, ότι οι γάμοι λόγω εγκυμοσύνης, που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού, δεν αφορά πλέον άτομα στην δεκαετία των ’20 και των ’30, κατά τις οποίες ηλικίες το διαζύγιο είναι πιο διαδεδομένο. Επίσης, η κοινωνική αντίληψη είναι ότι οι διαζευγμένες ζωή είναι λιγότερο ευτυχισμένες από την έγγαμη ζωή. Γενικά, το διαζύγιο συνδέεται με την αύξηση της κατάθλιψης, αφού οι άνθρωποι βιώνουν την απώλεια του συντρόφου, των ελπίδων, των ονείρων και του οικογενειακού τρόπου ζωής. Η οικονομική πραγματικότητα του διαζυγίου είναι συχνά περίπλοκη, αφού οι ίδιοι πόροι πρέπει τώρα να καλύπτουν σχεδόν τα διπλάσια έξοδα. Όμως, οι επιδράσεις του γεγονότος του χωρισμού, έχει ποικίλες επιδράσεις στα μέλη του ζευγαριού, τόσο για τον άντρα, όσο και για την γυναίκα. Ας δούμε μερικές από αυτές:

Για τη γυναίκα:
depressed-woman
Οι γυναίκες ξεκινούν τις διαδικασίες του διαζυγίου, με διπλάσια συχνότητα σε σχέση με τους άνδρες.
Η πλειοψηφία των διαζευγμένων μητέρων έχουν την επιμέλεια των παιδιών (ακόμα και αν δεν το αποφασίσει το δικαστήριο).
Το 60% των ατόμων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας είναι διαζευγμένες γυναίκες και τα παιδιά τους.
Οι μητέρες που εργάζονται και αναθέτουν την φροντίδα των παιδιών τους σε επαγγελματίες, βιώνουν μεγαλύτερο στιγματισμό σε σχέση με τους πατέρες στην ίδια θέση. Οι άνδρες, συνήθως προσελκύουν την υποστήριξη και τη συμπόνια.
Μετά το διαζύγιο, οι γυναίκες βιώνουν λιγότερο στρες και καλύτερη προσαρμογή σε γενικές γραμμές, σε σχέση με τους άνδρες.Οι λόγοι είναι:
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είχαν εντοπίσει προβλήματα στο γάμο τους και να αισθάνονται πλέον ανακούφιση που αυτά ανήκουν στο παρελθόν.
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να ενισχύονται από σε συστήματα κοινωνικής στήριξης και βοήθειας από τους άλλους.
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αύξηση της αυτοεκτίμησης τους, ειδικά αν το διαζύγιο προσθέτει νέους ρόλους και διαστάσεις στη ζωή τους.

Για τον άντρα:
shutterstock_347343281
Οι άντρες συνήθως βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγαλύτερα προβλήματα συναισθηματικής προσαρμογής από ότι οι γυναίκες. Οι λόγοι σχετίζονται με την απώλεια της οικειότητας, την απώλεια της κοινωνικής σύνδεσης, τον περιορισμό των οικονομικών και τη διακοπή του από κοινού γονικού ρόλου.
Οι άνδρες ξαναπαντρεύονται πιο γρήγορα από ότι οι γυναίκες.
Σε σύγκριση με τους “εξαντλημένους μπαμπάδες” οι άνδρες που μοιράζονται την ανατροφή των παιδιών (κοινή νομική επιμέλεια), περνούν αρκετό χρόνο με τα παιδιά τους και ενδέχεται να κατανοούν καλύτερα την άμεση ευθύνη για τις δραστηριότητες και τα έξοδα των παιδιών. Προκειμένου να παραμείνουν στη ζωή των παιδιών τους, βρίσκονται σε μεγαλύτερη συμμόρφωση ως προς τις υποχρεώσεις στήριξης του παιδιού.
Οι άνδρες είναι αρχικά πιο αρνητικοί στο διαζύγιο από τις γυναίκες και αφιερώνουν περισσότερη ενέργεια στην προσπάθεια να σώσουν το γάμο.

Originally posted 2016-08-20 04:36:31.