Οδηγός επιλογής βιβλίων για τους μικρούς μας φίλους!
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Οδηγός επιλογής βιβλίων για τους μικρούς μας φίλους!

June 22, 2019

author:

Parenting.gr

Οδηγός επιλογής βιβλίων για τους μικρούς μας φίλους!

Οι αναγνωστικές συνήθειες και ανάγκες των παιδιών αλλάζουν καθώς αυτά μεγαλώνουν αλλά οι βασικές αρχές για την επιλογή ενός αξιόλογου βιβλίου μένουν ίδιες.

Διάβασε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να βοηθήσεις τα παιδιά σου να διαλέξουν καλά βιβλία.

H πρόσβαση σε αξιόλογα βιβλία είναι το πρώτο βήμα για την ανακάλυψη της χαράς της ανάγνωσης. Όσο περισσότερες επισκέψεις κάνετε με το παιδί στην βιβλιοθήκη μαζί, τόσο πιθανότερο είναι να θέλει από μόνο του να επιλέξει ένα βιβλίο από τα ράφια. Επίσης, αντίστοιχα, όσα περισσότερα βιβλία έχετε στο σπίτι, τόσο πιθανότερο είναι να ξεφυλλίσει και να διαβάσει κάποιο. Άλλα, πώς θα ξέρεις ποια βιβλία είναι τα κατάλληλα για να δανειστείς από τη βιβλιοθήκη ή να αγοράσεις; Αυτός ο οδηγός σου παρέχει συμβουλές και στρατηγικές που θα βοηθήσουν εσένα και το παιδί να μάθετε πως να επιλέγεται καλά βιβλία μαζί.

Τι λέμε “καλό” βιβλίο;
Ένα βιβλίο για να θεωρείται καλό, δεν υπάρχει λόγος να έχει κερδίσει απαραίτητα κάποια διάκριση, Επίσης, δεν υπάρχει λόγος να είναι ούτε best seller, ούτε να το έχετε συναντήσει σε κάποια προτεινόμενη λίστα. Ένα βιβλίο είναι καλό, απλά όταν το παιδί το απολαμβάνει.

Πώς μπορούμε να βρούμε καλά βιβλία;
Οι βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία είναι γεμάτα από βιβλία. Αλλά πως ξέρουμε ποια είναι τα “καλά”; Εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Έχε υπόψη σου τα ενδιαφέροντα του παιδιού σου και τις αναγνωστικές του ικανότητες. Μετά, χρησιμοποίησε τις συμβουλές που συνοψίζονται σε αυτόν οδηγό για να βοηθηθείς στην έρευνά σου.

Πόσα πράγματα ξέρουν τα παιδιά;
Πολλά. Απλά ρώτησε. Τα παιδιά θα σου πουν τι τους αρέσει και τι όχι, τι θέλουν να μάθουν, ποιόν θα ήθελαν να γνωρίζουν κια τι θέλουν να γίνουν όταν θα μεγαλώσουν. Όλα αυτά, είναι θεματολογίες πολλών σπουδαίων βιβλίων. Ο εσωτερικός κόσμος του παιδιού σου, θα αποτελέσει την πυξίδα για να κατευθυνθείς στα κατάλληλα βιβλία.

ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (0 – 2 ετών)

✽ Βιβλία με μεγάλες, ζωηρές, πολύχρωμες εικόνες που απεικονίζουν οικεία αντικείμενα.
✽ Ανθεκτικά βιβλία φτιαγμένα από χαρτόνι, πλαστικό ή ύφασμα. Συνήθως, τα βιβλία αυτά έχουν καλό μέγεθος και σχήμα, ώστε να μπορούν να τα κρατούν τόσο μικρά παιδιά.
✽ Βιβλία που επικαλούνται τις αισθήσεις τους, όπως βιβλία από ύφασμα,βιβλία με υφές και ανάγλυφα μοτίβα,βιβλία με μυρωδιές.
✽ Ιστορίες που εξιστορούνται με μικρές, απλές προτάσεις, οι οποίες συνοδεύονται από εικόνες που εξηγούν το κείμενο.
✽ Ποιηματάκια και ρυθμικά κείμενα, που μπορούν οι γονείς να διαβάζουν δυνατά και τραγουδιστά.

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (3 – 5 ετών)

✽ Εικονογράφηση και φωτογραφίες που είναι ξεκάθαρες, πολύχρωμες και ελκυστικές.
✽ Απλή και διασκεδαστική πλοκή. Η δράση θα πρέπει να κινείται γρήγορα, έτσι ώστε το κάθε βιβλίο να διαβάζεται μεμιάς.
✽ Ζωηροί ρυθμοί και ρεφρέν που τα παιδιά θα μπορούν να επαναλαμβάνουν και να θυμούνται.
✽ Ιστορίες από την καθημερινότητα. Οι ιστορίες θα πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά να διατυπώνουν ερωτήσεις και να εξερευνούν τον κόσμο τους.
✽ Ιστορίες οι οποίες επαναλαμβάνουν βασικές έννοιες, όπως γράμματα, αριθμούς, σχήματα και χρώματα.
✽ Βιβλία με πρωταγωνιστές τους ήρωες που τα παιδιά αυτής της ηλικίας αγαπούν. Παιχνιδιάρικα ζωάκια, υπαρκτά ή φανταστικά, θα κεντρίσουν επίσης την προσοχή του παιδιού σου.

ΝΕΑΡΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ (6 – 11 ετών)

✽ Ξεκάθαρο κείμενο, εύκολο στην ανάγνωση.
✽ Πολύχρωμη, ελκυστική εικονογράφηση και φωτογραφίες που ζωντανεύουν το κείμενο και δίνουν στοιχεία για άγνωστες λέξεις.
✽ Βιβλία που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα του παιδιού σου.
✽ Βιβλία για χειροτεχνίες και μαγειρική,με εύκολο λεξιλόγιο, ξεκάθαρες οδηγίες και βοηθητική εικονογράφηση.
✽ Βιβλία από τους αγαπημένους συγγραφείς και εικονογράφους του.
✽ Βιβλία με τους αγαπημένους του ήρωες.
✽ Ιστορίες που τα παιδιά σου λάτρευαν να ακούνε όταν ήταν πιο μικρά. Αυτά είναι υπέροχες επιλογές για βιβλία όταν ξεκινούν να διαβάζουν για πρώτες φορές μόνα τους.
✽ Βιβλία που ενθαρρύνουν την συζήτηση.
✽ Βιβλία με κεφάλαια, τα οποία μπορούν να διαβάζονται επί πολλές ημέρες και όχι μεμιάς.

ΠΡΟΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (από 12 ετών)

✽ Βιβλία με θεματολογία που ενδιαφέρει το παιδί σου.
✽ Μυθιστορήματα τα οποία ίσως βοηθήσουν το παιδί να αντιμετωπίσει τις καθημερινές προκλήσεις της ηλικίας, με πρωταγωνιστές χαρακτήρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
✽ Βιβλία που παρουσιάζουν νέες εμπειρίες και ευκαιρίες.
✽ Βιβλία με γεγονότα,όπως βιβλία με παγκόσμια ρεκόρ,βιβλία με γεγονότα, ημερολόγια, λευκώματα κλπ.
✽ Βιογραφίες, κλασικά μυθιστορήματα, παραμύθια, ιστοριογραφία και μυθολογία.

Guinness World Record

-> Γρήγορες Συμβουλές!

✽ Η ικανότητα της επιλογής καλών βιβλίων, είναι ένα εφόδιο το οποίο το παιδί σου θα κρατήσει για την υπόλοιπη ζωή του. Οπότε, επένδυσε χρόνο για να του δείξεις πως να το κάνει. Ενθάρρυνε το να διαλέξει από μόνο του μόλις αρχίζει να δείχνει προτιμήσεις. Μπορείτε να του δώσετε την ευκαιρία να διαλέξει δυο βιβλία,ένα για να διαβάσετε μαζί και ένα για να διαβάσει μόνο του.
✽ Εξοικειώσου με την πτέρυγα παιδικών βιβλίων της βιβλιοθήκης της περιοχής σου και ζήτα συστάσεις από το προσωπικό της. Συμβουλεύσου λίστες προτεινόμενων βιβλίων όπως αυτές που ακολουθούν.
✽ Δεν είναι κακό αφού ξεφυλλίσεις ένα βιβλίο, μετά να αποφασίσεις ότι δεν θα το διαβάσεις όλο. Αν δεν σου άρεσε ένα βιβλίο αφού διάβασες λίγες σελίδες του, τότε διάλεξε κάποιο άλλο. Το διάβασμα οφείλει να είναι διασκέδαση και όχι αγγαρεία.

Δείτε εδώ κάποιες καλές επιλογές βιβλίων για τους μικρούς μας αναγνώστες

Originally posted 2014-07-30 07:25:17.