Οδηγός επιβίωσης όταν το παιδί θυμώνει…
Όλα τα παιδιά θυμώνουν και αυτό είναι απόλυτα κανονικό. Κάποια θυμώνουν με το παραμικρό ενώ άλλα όχι τόσο εύκολα. Όταν ένα παιδί θυμώνει συνήθως αυτό συμβαίνει γιατί κάτι το ενόχλησε. Δεν του κάνατε κάποιο χατίρι, ζήτησε κάτι και δεν του το πήρατε, ήθελε να παίξει κι άλλο και δεν το επιτρέψατε. Άλλα παιδιά θυμώνουν από κούραση, επειδή νυστάζουν ή γιατί απλώς δεν ξέρουν τι θέλουν και πώς να το εκφράσουν. Ο παιδικός θυμός είναι δύσκολη κατάσταση και σπανίως έχει πλάκα. Με δεδομένο ότι τα παιδιά είναι παιδιά και δεν θέλουν πολύ για να παραλογιστούν και να μην επικοινωνήσουν τον λόγο του θυμού τους, ας δούμε κάποιες προτάσεις με τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε εσείς την κουβέντα. Και… καλή τύχη!
«Θέλεις να μιλήσουμε; Εγώ θέλω!»
Πείτε του ήρεμα ότι εσείς είστε διαθέσιμη να το συζητήσετε. Περιμένετε λίγο να δείτε αν θα υπάρξει αντίδραση και αν δεν υπάρξει, αποχωρήστε λέγοντάς του πως θα είστε σε κάποιο άλλο δωμάτιο και μπορεί να σας αναζητήσει για να μιλήσετε αν το ξανασκεφτεί. Μην υψώσετε κι εσείς τη φωνή σας και μην πεισμώσετε. Ήρεμα δώστε του χρόνο ώστε να πάρει τη σωστή απόφαση και να έρθει να σας μιλήσει. Σαφέστατα, και δεν πρέπει να υποχωρήσετε και να του κάνετε τελικώς το χατίρι, αν δεν βλέπετε πως η ώρα περνάει και εκείνο παραμένει θυμωμένο.
«Δεν πειράζει να είσαι θυμωμένος. Σκέψου τους λόγους και μιλάμε»
Μην του πείτε λόγια που θα το κάνουν να νιώσει τύψεις για τον θυμό του. Πείτε του απλώς πως δεν είναι κάποιο πρόβλημα και έχει χρόνο ώστε να το σκεφτεί και να μιλήσετε. Λέγοντάς του πως είναι κακό παιδί και ο θυμός του σας στενοχωρεί ή σας εκνευρίζει και θα το τιμωρήσετε γι’ αυτό, πετυχαίνετε ό,τι πραγματικά δεν θα έπρεπε. Το παιδί πρέπει να νιώθει ελεύθερο να θυμώσει και να βιώσει την κλιμάκωση. Θυμός, οργή, νεύρα και μετά σκέψη, συζήτηση, ηρεμία.
«Εγώ σε λατρεύω έτσι κι αλλιώς»
Μην παραλείπετε να λέτε στα παιδιά σας ακριβώς τη στιγμή που είναι θυμωμένα, πως εσείς τα αγαπάτε έτσι κι αλλιώς. Μπορεί να σας αναστατώνει ο θυμός τους, ωστόσο πρέπει να κάνετε την υπέρβαση και να μην το τραβήξετε κι εσείς από την πλευρά σας δημιουργώντας σύγχυση στο σπίτι. Μια τρυφερή κουβέντα μπορεί πάντα να είναι ο καταλύτης σε τέτοιες εντάσεις χωρίς λόγο. Και σκεφτείτε πως αυτές οι εντάσεις και οι θυμοί πάνε πακέτο με τα παιδιά. Πάντα θα υπάρχουν όπως συμβαίνει με όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Συνεπώς, μην κάνετε τα μικρά μεγαλύτερα. Πείτε πρώτη «Σ’ αγαπώ» και όλα θα γίνουν καλύτερα.
Originally posted 2017-12-22 11:28:54.