Οδηγίες για το σωστό πότισμα των αλεξανδρινών
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Οδηγίες για το σωστό πότισμα των αλεξανδρινών

October 24, 2017

author:

Parenting.gr

Οδηγίες για το σωστό πότισμα των αλεξανδρινών

Τους τελευταίους μήνες του έτους το αλεξανδρινό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά. Με καταγωγή από το Μεξικό, αυτό το φυτό με τα αστεροειδή φύλλα που αγαπάει τη ζέστη κερδίζει πόντους με την ομορφιά του, τα ζωντανά χρώματα και την ελάχιστη φροντίδα που απαιτεί. Σε ένα ζεστό, φωτεινό και προστατευμένο από αέρα σημείο το όμορφο αλεξανδρινό θα ευδοκιμήσει, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι ποτίζεται σωστά. Εάν το χώμα του γίνει πολύ υγρό ή αντίθετα ξεραθεί, τα φύλλα του θα αρχίσουν να κρεμάνε ή να πέφτουν. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να βλάψει το αλεξανδρινό, ενώ το φυτό μπορεί να ανεχτεί λίγη ξηρασία, αρκεί η ρίζα του να μην είναι τελείως στεγνή. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ποτίσετε το αλεξανδρινό σας. Είτε από πάνω είτε βυθίζοντάς το τακτικά σε μια λεκάνη με νερό. Όποια μέθοδο και αν προτιμήσετε, αποφύγετε το πολύ νερό και προτιμήστε το σχετικά χλιαρό.

Βρείτε τη μέθοδο που προτιμάτε και ποτίστε σωστά το αλεξανδρινό σας

Τα αλεξανδρινά μπορούν να ποτιστούν με διάφορους τρόπους. Το πιο σύνηθες είναι το πότισμα από πάνω. Σε αυτή τη μέθοδο είναι απαραίτητο να ποτίζετε μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό σε βάθος περίπου 2 εκατοστών. Προσέξτε όμως, γιατί η ρίζα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεραθεί. Θα πρέπει να ρίχνετε το νερό σταδιακά μέχρι η ρίζα να βραχεί ομοιόμορφα, αλλά το νερό να μην λιμνάσει. Έναν κανόνα που μπορείτε να θυμάστε είναι ότι η ποσότητα του χλιαρού νερού που χρειάζεται ένα φυτό είναι περίπου το 10% του όγκου της γλάστρας του. Πρακτικά, αυτό σημαίνει από 70 έως 90 ml για ένα αλεξανδρινό σε γλάστρα των 12 εκ. και από 100 έως 130 ml για μία γλάστρα των 14 εκ. Σημαντικό: Μόλις το νερό τρέξει από τη γλάστρα στο πιατάκι πρέπει να σταματήσετε το πότισμα και να αφαιρέσετε το πλεονάζον νερό, το αργότερο μέσα στα επόμενα 15 λεπτά.

Οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν τη sub-irrigation μέθοδο για να καλλιεργήσουν τα αλεξανδρινά, κατά την οποία τα αυλάκια των φυτών στα θερμοκήπια γεμίζουν με νερό για 15 λεπτά περίπου κάθε μέρα μέχρι κάποια εκατοστά ύψος. Με αυτό τον τρόπο τα φυτά μπορούν να απορροφήσουν ακριβώς την ποσότητα νερού που χρειάζονται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παρόμοια μέθοδο και στο σπίτι, προσθέτοντας χλιαρό νερό στο πιατάκι της γλάστρας για 15 λεπτά κάθε μέρα ή κάθε δύο ή τρεις μέρες, ανάλογα με την τοποθεσία και το μέγεθος των φυτών, αποστραγγίζοντας στο τέλος το νερό που περισσεύει. Παρακαλώ όμως προσέξτε: Με αυτή τη μέθοδο ποτίσματος, το νερό απορροφάται από κάτω προς τα πάνω και συχνά αφήνει στεγνή την επιφάνεια, ακόμη και όταν το φυτό έχει ποτιστεί σωστά. Ο ευκολότερος τρόπος να διαπιστωθεί εάν το νερό επαρκεί είναι να νιώσετε το βάρος του. Η μέθοδος ποτίσματος από κάτω είναι η προτιμώμενη για τις ευαίσθητες ρίζες.

Μια εναλλακτική λύση για να αποφύγετε το τακτικό πότισμα είναι το βύθισμα του φυτού στο νερό, το οποίο πρέπει να γίνεται περίπου μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με το μέγεθος του φυτού, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και την τοποθεσία. Βυθίζετε πλήρως τη σχεδόν στεγνή ρίζα σε νερό θερμοκρασίας δωματίου για λίγα λεπτά. Αυτό λειτουργεί καλύτερα σε ένα βάζο ή σε μια μεγαλύτερη γλάστρα. Από τις φυσαλίδες μπορείτε να καταλάβετε ότι το φυτό απορροφά το νερό. Όταν οι φυσαλίδες σταματήσουν σημαίνει ότι το αλεξανδρινό απορρόφησε αρκετό νερό και θα πρέπει να το βγάλετε και να στραγγίσετε το επιπλέον νερό. Προσέξτε να μην μείνει πλεονάζον νερό στη γλάστρα, ελέγχοντας την μετά από περίπου 15 λεπτά. Στραγγίξτε το επιπλέον νερό που μπορεί να βγει μετά από αυτό τον χρόνο.

Είναι θέμα γούστου

Ανεξάρτητα από το ποια από τις τρεις μεθόδους επιλέξετε, το σημαντικό είναι να αποφεύγεται η υπερβολική ή η ελάχιστη υγρασία. Η μέθοδος βύθισης είναι η καλύτερη για όσους έχουν φυτά αλλά δεν έχουν πολύ χρόνο για τη φροντίδα τους ή λείπουν συχνά. Αυτή η μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί κανείς να λείψει για λίγες μέρες χωρίς να ανησυχεί ότι τα φυτά του θα έχουν ξεραθεί μέχρι να επιστρέψουν. Ωστόσο, όσοι ασχολούνται τακτικά με τα φυτά προτιμούν πιθανότατα μία από τις πρώτες μεθόδους που περιγράψαμε.

Tip: Ποτίζετε καθημερινά τα μίνι αλεξανδρινά με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς έχουν μικρή ποσότητα χώματος για να αποθηκεύουν το νερό. Για το λόγο αυτό, τα μίνι αστέρια αντιδρούν πιο γρήγορα σε συνθήκες ξηρασίας, με αποτέλεσμα τα φύλλα να γίνονται καφέ στις άκρες ή να πέφτουν. Επομένως, θυμηθείτε να κρατήσετε τα μίνι αλεξανδρινά μακριά από καλοριφέρ και άλλα σώματα θέρμανσης.

Tip: Τα πεσμένα ή κιτρινισμένα φύλλα είναι ένα σημάδι ότι ένα αλεξανδρινό έχει ποτιστεί υπερβολικά. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αφήσετε το χώμα να στεγνώσει εντελώς πριν ξαναποτιστεί. Με λίγη τύχη το φυτό θα ανακάμψει χωρίς πρόβλημα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Αλεξανδρινά, δείτε εδώ.