Οδηγίες για "καλή χρήση" των μπιμπερό σας
ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Οδηγίες για “καλή χρήση” των μπιμπερό σας

March 31, 2017

author:

Parenting.gr

Οδηγίες για “καλή χρήση” των μπιμπερό σας

Δυστυχώς υπάρχουν μαμάδες που αν και γνωρίζουν τα οφέλη του θηλασμού, δεν κατάφεραν να θηλάσουν τα μωράκια τους ή που αντιμετώπισαν προκλήσεις κατά τη διάρκεια του θηλασμού και δε μπόρεσαν να τις διαχειριστούν (δείτε εδώ τις βασικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια του θηλασμού και τη σωστή διαχείρισή τους) με αποτέλεσμα να διακόψουν τη διαδικασία νωρίς.  Η ζωή δεν μας τα φέρνει πάντα όπως τα θέλουμε ή όπως τα ονειρευόμαστε. Οι οικογένειες αυτές καλούνται νωρίς να προσφέρουν στα μωράκια τους γάλα σε μπιμπερό. Είτε υπάρχει αποθηκευμένο μητρικό γάλα είτε το μωρό παίρνει γάλα σε σκόνη, θα πρέπει να γνωριστεί με το μπιμπερό. Το πως θα καθορίσετε τη διαδικασία του ταΐσματος με το μικρό σας, είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά εσάς του δύο ή του φροντιστή που σας βοηθάει.

Σε κάθε περίπτωση όμως το μπιμπερό έχει συγκεκριμένες οδηγίες καλής χρήση και υπάρχουν βασικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσετε για την χρήση, την καθαριότητα και την αποθήκευση του.

Ας δούμε αναλυτικά: 

Mέχρι την ηλικία των 6 μηνών θα πρέπει να επιλέγετε γυάλινα μπουκάλια για να μπορείτε να τα αποστειρώνετε σωστά αλλά  και για να μην σας απασχολούν οι μεγάλες θερμοκρασίες του γάλακτος. Όταν το πλαστικό έρθει σε επαφή με γάλα που είναι άνω των 70 βαθμών Κελσίου, τότε απελευθερώνει μια επιβλαβή ουσία, την βισφαινόλη, που καταλήγει στον οργανισμό του μωρού, γεγονός που θα πρέπει να αποφύγετε.  Ο φροντιστής που θα ταΐσει,  είναι απαραίτητο να πλένει τα χέρια του με νερό και σαπούνι πριν την προετοιμασία του μπιμπερό και το τάισμα. Το μπουκάλι και η ρόγα του πρέπει να αποστειρώνονται κάθε φορά ανάμεσα στα γεύματα. Σε μεγαλύτερα παιδιά, θα πρέπει πάντα να καθαρίζονται σχολαστικά με ειδικό βουρτσάκι και βρεφικό σαπούνι πιάτων. Τα μικρόβια, συνήθως μαζεύονται στον πάτο του μπουκαλιού, γι’ αυτό θα ήταν καλό να προμηθευτείτε μία μάρκα με αποσπώμενο πάτο.

Αφού έχετε ετοιμάσει σωστά το γάλα, δεν πρέπει να το αφήσετε περισσότερη από μια ώρα πριν ταΐσετε το μωρό. Εάν παρέλθει αυτός ο χρόνος θα πρέπει να το πετάξετε. Αντίστοιχα, σχολαστική θα πρέπει να είστε και με τον τρόπο αποθήκευσης της συσκευασίας του γάλακτος σε σκόνη.  Χρειάζεται να παραμένει σε μέρος σκοτεινό, ψυχρό και ξηρό. Ακόμα και όταν ταξιδεύετε θα πρέπει να πρέπει να προσέχετε ώστε το κουτί να παραμένει σε μέρος με σκιά και δροσιά.

Μόλις το παιδί ολοκληρώσει το γεύμα του, θα πρέπει να το απομακρύνετε από το μπιμπερό. Δεν είναι καλό να αποκοιμιούνται τα μωράκια με το μπιμπερό στο στόμα (συχνά αντικαθιστούν την πιπίλα με τη θηλή του μπιμπερό) γιατί κινδυνεύουν με προβλήματα στα δόντια ακόμα και στα αυτιά.

Απαγορεύεται να ζεσταίνετε το ξένο γάλα σε φούρνο μικροκυμάτων και να χρησιμοποιείτε το μπιμπερό του γάλακτος για νερό ή στερεές τροφές. Και τέλος, θα πρέπει να προγραμματίσετε τη διακοπή της χρήσης του μπιμπερό πριν τα 2,5 χρόνια. Μπορεί να είναι τόσο δύσκολο, όσο και η διακοπή της πιπίλας ή ακόμα όσο και η διακοπή του θηλασμού, γιατί αποτελεί για τα παιδιά μια συνήθεια που συνδυάζεται αντίστοιχα με τον ύπνο τους, αλλά θα πρέπει να επιμείνετε!

Ο θηλασμός είναι ο ιδανικός τρόπος ταΐσματος του μωρού σας και το μητρικό γάλα η καλύτερη τροφή που θα μπορούσατε να του προσφέρετε. Αν δεν τα καταφέρετε όμως, θα πρέπει να είστε πολύ σχολαστικές και προσεκτικές με τον τρόπο χρήσης των μπιμπερό σας για να αποφύγετε ανεπιθύμητα προβλήματα.