Ξέρετε πόσο πραγματικά καλό κάνει η αγκαλιά στα παιδιά;
ΒΡΕΦΟΣ Επιλογές mommy.gr ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Ξέρετε πόσο πραγματικά καλό κάνει η αγκαλιά στα παιδιά;

June 5, 2019

author:

Parenting.gr

Ξέρετε πόσο πραγματικά καλό κάνει η αγκαλιά στα παιδιά;

Θυμάστε όταν ήσασταν παιδιά, πόση θαλπωρή και αγάπη νιώθατε στην αγκαλιά των γονιών σας;  Θυμάστε με πόση λαχτάρα τους υποδεχόσασταν όταν επέστρεφαν από τη δουλειά τους και πόσο μεγάλη ήταν η αγκαλιά που τους χαρίζατε; Θυμάστε πόσο μαγικά έδιωχνε αυτή η αγκαλιά τους φόβους και τους εφιάλτες σας;

Όσο σημαντική, λοιπόν,  ήταν η αγκαλιά για εσάς όταν ήσασταν παιδιά, άλλο τόσο είναι και για τα δικά σας παιδιά. Μην παραμελείτε να τα αγκαλιάζετε σε όποια ηλικία κι εάν βρίσκονται. Το χρειάζονται. Είναι η αναπνοή τους.

Την ώρα που τα αγκαλιάζετε και ανοίγετε τον εαυτό σας  δείχνοντας τους τα συναισθήματά σας, αυξάνεται η παραγωγή της οξυτοκίνης που είναι η ορμόνη της αγάπης. Γι’ αυτό νιώθετε αμέσως συναισθήματα χαράς και αποδοχής, ηρεμίας και ασφάλειας.

 

Η αγκαλιά και η επαφή είναι ιδιαίτερα σημαντική στη βρεφική ηλικία. Μην ακούτε τους πιο παλιούς, που υποστηρίζουν ότι η αγκαλιά κακομαθαίνει τα παιδιά. Κρατήστε επάνω σας το μωρό σας από τη πρώτη στιγμή όσο πιο πολύ μπορείτε.

‘Ερευνες έχουν αποδείξει ότι  η αγκαλιά της μαμάς μέχρι και την ηλικία των 6 μηνών, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού καθώς και τη διαμόρφωση των κοινωνικών δεξιοτήτων.  Με την αγκαλιά και την επαφή κερδίζει αυτοπεποίθηση και μαθαίνει να δέχεται την αγάπη σας και να την “επιστρέφει”.

Ακόμα και χωρίς κάποιον προφανή λόγο, κρατήστε στην αγκαλιά το μωρό σας για να νιώθει τη ζεστασιά και τη μυρωδιά του σώματος σας.

 

Τα μάρσιππο αγκαλιάς θα σας βοηθήσει πολύ, ακόμα και στο θηλασμό, και θα προσφέρει στο μωράκι σας την άμεση επαφή που χρειάζεται. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την αγκαλιά όσο κι εσείς.

Όσο σφιχτές κι αν είναι οι αγκαλιές, ακόμα κι εάν καμιά φορά νιώθετε ότι θα σπάσετε, στην πραγματικότητα δυναμώνετε. Μαθαίνετε στο παιδί μας να εκφράζεται, να δέχεται και να προσφέρει απεριόριστη αγάπη και δημιουργείτε έναν τρυφερό και ευτυχισμένο ενήλικα.

Άλλωστε, μια μικρή αγκαλιά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο!

 

Originally posted 2017-01-12 07:30:18.