Νεογέννητο: χαρακτηριστικά που δεν θα έπρεπε να σε ανησυχούν
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Νεογέννητο: χαρακτηριστικά που δεν θα έπρεπε να σε ανησυχούν

January 14, 2022

author:

Parenting.gr

Νεογέννητο: χαρακτηριστικά που δεν θα έπρεπε να σε ανησυχούν

Το νεογέννητο μπορεί να είναι και να μοιάζει σαν το πιο παράξενο πλάσμα που μπορεί κανείς να συναντήσει. Όχι μόνο γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να μιλήσει αλλά και γιατί τα χαρακτηριστικά του σε μια νέα μαμά μπορεί να φανούν εντελώς περίεργα, ανησυχητικά ή ό,τι άλλο…

Ας δούμε κάποια από αυτά, τα οποία είναι απολύτως φυσιολογικά.

-Ένα νεογέννητο μωράκι μπορεί σε κάποια σημεία στο κορμάκι του να μοιάζει σαν να έχει ξεφλουδισμένο δέρμα ή ρυτιδωμένο. Θα αλλάξει με τον καιρό. Αν το χρώμα του είναι γενικά ρόδινο και απαλό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

-Η αναπνοή του είναι πολύ γρήγορη και ο καρδιακός παλμός του έντονος. Πότε αναπνέει πιο ήρεμα και πότε πιο έντονα επειδή μπορεί να το ενοχλεί κάποια βλέννα. Ο παιδίατρος θα σας ενημερώσει ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος αν το μωράκι ταλαιπωρείται συχνά από βλέννες.

-Φταρνίζεται συχνά και επίσης συχνά έχει λόξιγκα.

-Η κοιλίτσα του μοιάζει μεγάλη και φουσκωμένη.

-Μπορεί να το δεις να σφίγγεται χωρίς λόγο και να μελανιάζει ελαφρώς και για λίγο. Δεν είναι ανησυχητικό. Στην πραγματικότητα γυμνάζει το μυϊκό του σύστημα!

-Μαζεύει τα πόδια του και κλείνει τα δάχτυλα των χεριών του.

-Το χρώμα των ματιών του δείχνει κάθε μέρα και διαφορετικό.

-Τρομάζει πολύ εύκολα και ανοίγει τα χεράκια του σαν να ζητάει αγκαλιά. Αρπάζεται από μαλλιά, μπλούζες ή ό,τι άλλο (προσοχή αν φοράς σκουλαρίκια) γιατί νιώθει ανασφάλεια και θέλει να κρατηθεί.

-Γελάει και χασμουριέται όταν νιώθει ηρεμία και ανακούφιση. Όταν είναι καθαρό και μετά από μπάνιο είναι στα καλύτερά του.

-Μπορεί να εμφανίσει μια ήπια διόγκωση των μαστών. Στην πραγματικότητα, οφείλεται στις ορμόνες της μητέρας και θα εξαφανιστεί στο πέρασμα των ημερών.

-Δακρυσμένα ματάκια χωρίς να κλαίει και τσίμπλες ή και στα δύο ή σε ένα από αυτά. Πλύσιμο με χαμομήλι ή ό,τι προτείνει ο παιδίατρος. Συνήθως εξαφανίζεται μετά από μερικές εβδομάδες.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει μια νέα μαμά είναι πως δεν είναι λάθος να μιλάει, να ρωτά και να συμβουλεύεται τον παιδίατρο για οτιδήποτε ανησυχεί πως δεν είναι φυσιολογικό. Τα άρθρα μπορούν να καθησυχάσουν, αλλά όταν μια μητέρα αισθάνεται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με το μωρό της, η απάντηση είναι στους ειδικούς. Μπορεί το ένστικτό της να είναι πραγματικά εύστοχο και να μην έχει υπερισχύσει η υπερβολή και το άγχος. Γι’ αυτό καλύτερα να είναι σίγουρη κάνοντας μια ερώτηση -ή και μια δεύτερη και Τρίτη- στον παιδίατρο.