Να φτιαχτεί το Ελληνικό σχολείο, όχι να αποκλείσουμε τα προσφυγόπουλα
Απόψεις

Να φτιαχτεί το Ελληνικό σχολείο, όχι να αποκλείσουμε τα προσφυγόπουλα

March 10, 2019

author:

Parenting.gr

Να φτιαχτεί το Ελληνικό σχολείο, όχι να αποκλείσουμε τα προσφυγόπουλα

Σαν πατέρας ενός μπέμπη έξι μηνών πολλές φορές συλλαμβάνω τον εαυτό μου να κάνει σχέδια για το παιδί και να προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα που δεν έχουν καν παρουσιαστεί.

Πολλές φορές δεν τα συζητάω καν με τη μαμά του. Λόγου χάρη, αν θα πάει στις κούνιες με τα παιδιά της γειτονιάς κάτι που σημαίνει ότι θα κοινωνικοποιηθεί με παιδιά μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς, που θα πρέπει να καλέσουμε σπίτι για παιδικά γενέθλια, που αργότερα θα γίνουν φίλοι του, που αργότερα θα τον επηρεάσουν στις επιλογές του στην εφηβεία. Ή αν θα πάει σε δημόσιο σχολείο όπως η μαμά του, και αν εκεί θα είναι καλύτερα από ένα ιδιωτικό του οποίου την εμπειρία έχω εγώ. Ευτυχώς συμφωνούμε στα περισσότερα.

Αλλά γενικά ανησυχώ.

Ανησυχώ, όχι γιατί τα παιδιά των μεταναστών είναι δεύτερης διαλογής, αλλά γιατί το δικό μας σύστημα χρήζει βελτίωσης. Αν τα παιδιά των μεταναστών δεν έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία, γι’ αυτό δεν φταίει το DNA τους, αλλά λίγο η τύχη και πολύ το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα. Φτωχό κράτος θα μου πεις, αλλά… όταν ζούσαμε το συννεφάκι του 2004 είναι που είχαμε τις περιπτώσεις Οδυσσέα Τσενάι και των αριστούχων μεταναστόπουλων, και αντί να τους κοιτάξουμε σαν αριστούχους τους αποξενώναμε και τους στρέφαμε στην χώρα καταγωγής τους.

Και το κάναμε γιατί πολύ απλά γιατί δεν μπορούσαμε να τους εντάξουμε και να τους αξιοποιήσουμε. Εδώ δεν μπορούμε να το κάνουμε για τα δικά μας παιδιά, θα το κάναμε για τα μεταναστόπουλα ή τα προσφυγόπουλα;

Τώρα, οι συνθήκες είναι ακόμα χειρότερες, λιγότεροι καθηγητές, λιγότερα χρήματα για διαπολιτισμική εκπαίδευση, γεμάτες τάξεις που όλοι ξέρουμε ότι είναι το χειρότερο δυνατό για τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση γιατί το πληρώνουμε σε φροντιστήρια. Προβληματικές σχέσεις με γειτονικές χώρες, πάλι ένα μικρό κομμάτι τυχαίες συνθήκες όπως πόλεμος, οικονομική ύφεση και αρκετή φοβία. Και οι γονείς επαναστατούν που τα προσφυγόπουλα θα πάνε στα σχολεία τους.

Δεν τη δικαιολογώ αυτή τη στάση, να την κατανοήσω προσπαθώ. Να δω τι θα μπορούσε να γίνει για να αλλάξει, χωρίς όμως να τους αδικήσω που διαμαρτύρονται. Οι γονείς έχουν και αυτοί το δίκιο τους, για τα παιδιά τους ανησυχούν. Αν θα πρέπει το παιδί τους να κάνει μάθημα με δέκα επιπλέον παιδάκια έχουν δίκιο, είτε είναι Ελληνόπουλα είτε προσφυγόπουλα. Αλλά γι’ αυτό δεν φταίνε τα παιδιά και οι γονείς τους. Φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση, φταίμε εμείς που παίρνουμε πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν τους αξιοποιούμε, φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν ζητάει χρήματα από τους υπαίτιους του πολέμου,

Και φταίμε, πάλι, εμείς που τέλος πάντων δεν οργανωνόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα συντεταγμένα.

Όπως και σε άλλους τομείς, δεν μπορούμε να φέρουμε τις καινοτομίες που θα λύσουν τα προβλήματα γιατί κολλάνε σε καθεστωτικές αντιλήψεις και πολιτικές ισορροπίες λες και έχουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας και φοβόμαστε μην το διαταράξουμε.

Φαντάζομαι ότι αν ρωτήσουμε τους γονείς-πρόσφυγες, θα μας πουν και αυτοί ότι θέλουν το παιδί τους να πάει σχολείο στο δημόσιο σχολείο κάποιας Σκανδιναβικής χώρας και όχι της χώρας μας. Και τους Έλληνες γονείς να ρωτήσεις τι προτιμούν, πάλι να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία στις Βορειοευρωπαικές χώρες θα σου έλεγαν.

Αλλά για αυτό δεν φταίει κανείς, παρά μόνο το σχολείο μας.

Γιάννης Κ.

Originally posted 2016-10-12 10:46:53.