Να παρακολουθήσω μαθήματα parenting;
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Να παρακολουθήσω μαθήματα parenting;

December 3, 2021

author:

Parenting.gr

Να παρακολουθήσω μαθήματα parenting;

Σε κάποιους ίσως μοιάζει παράξενο να παρακολουθεί κανείς μαθήματα parenting. Διδάσκεται το πώς γίνεται κάποια μητέρα ή πατέρας; Στην απλοποίησή τους τα πάντα μοιάζουν να μην έχουν ουσιαστικό νόημα. Κι όμως τα μαθήματα parenting μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμα για κάποιους.

Για παράδειγμα, οι γονείς που ακόμα είναι σε αναμονή της γέννησης του μωρού τους και ειδικά αν αυτό είναι το πρώτο, μπορεί να έχουν αμέτρητες απορίες και άγχη. Πριν απ’ όλα ο τοκετός και οτιδήποτε θα ακολουθήσει τις ώρες μετά από αυτόν. Η μητέρα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για οτιδήποτε την απασχολεί σχετικά με τις πρώτες μέρες που θα είναι μόνη πια στο σπίτι με το νεογέννητο και ο πατέρας μαθαίνει με ποιον τρόπο θα τη βοηθήσει καλύτερα. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που πραγματικά «βραχυκυκλώνουν» όταν πρέπει αν ταΐσουν ένα νεογέννητο, να το αλλάξουν, να διαχειριστούν τα κλάματα και κυρίως να το κάνουν μπάνιο. Ακόμη, η μητέρα μπορεί να διευκολυνθεί σημαντικά στο θέμα του θηλασμού.

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι γονείς που πηγαίνουν σε σεμινάρια ή μαθήματα για το πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους, γιατί πολύ απλά συνειδητοποιούν ότι κανένας δεν γεννιέται γονιός. Είναι άλλοι που τους βγαίνει αβίαστα και άλλοι που αισθάνονται πολύ μουδιασμένοι απέναντι στην ανατροφή του παιδιού τους. Την ίδια ώρα που μπορούν να ξεχωρίσουν οι ίδιοι το καλό από το κακό, δυσκολεύονται να βρουν τρόπο να διδάξουν το ίδιο και στο παιδί τους. Τα πιο σύνθετα θέματα δε, τους φαίνονται εφιάλτης. Και δεν είναι μόνο αυτά. Πώς μαθαίνεις ένα μικρό παιδί να τρώει μόνο του, πώς το εκπαιδεύεις προκειμένου να βγάλει κάποτε τις πάνες.

Υπάρχουν πάντα και οι γονείς που χρειάζονται καθοδήγηση καθώς μεγαλώνουν παιδιά με ιδιαιτερότητες. Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες για παράδειγμα, χρειάζονται άλλη βοήθεια στα μαθήματα. Ακόμη, αυτά που αποκαλούμε «χαρισματικά» παιδιά ή τα άλλα που χαρακτηρίζονται ως υπερκινητικά, αν τα αφήσεις στην τύχη τους δεν θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν το σύνολο των δυνατοτήτων τους προς όφελός τους. Και τέλος, οι γονείς που μεγαλώνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Εκείνοι χρειάζονται βοήθεια ένα παραπάνω αφού πέρα από τα ίδια τα παιδιά τους, πρέπει να διαχειριστούν και τις προσωπικές ψυχικές αντοχές τους.

 

Originally posted 2017-10-18 07:30:44.