Να δώσω σκόρδο στο παιδί;
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Να δώσω σκόρδο στο παιδί;

January 5, 2018

author:

Parenting.gr

Να δώσω σκόρδο στο παιδί;

Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο ισχυρά φαρμακευτικά δώρα της φύσης στον άνθρωπο. Η δράση του δεν είναι απλώς ενισχυτική για τον οργανισμό λόγω των βιταμινών και των στοιχείων του. Σαφώς το σκόρδο είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β6, ακόμη σε βιταμίνη C, σελήνιο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Εκείνο όμως που πραγματικά κάνει το σκόρδο να ξεχωρίζει είναι η αντιφλεγμονώδης δράση του. Το σκόρδο λειτουργεί σχεδόν σαν αντιβιοτικό, αφού περιέχει αλισίνη, μια ουσία που θεωρείται ως μια από τις πιο ισχυρές στην καταπολέμηση βακτηρίων και λοιμώξεων…

Το σκόρδο, λοιπόν, καταπολεμά του ιούς και μπορεί να προσφέρει γρήγορη και άμεση ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως είναι ο πονόλαιμος. Το σκόρδο επίσης βοηθά τον οργανισμό να αποτοξινωθεί από βαρέα μέταλλα και τοξίνες που συγκεντρώνονται στον οργανισμό από την κατανάλωση άλλων τροφών. Ακόμη, το σκόρδο, βελτιώνει την υγεία των οστών και εξασφαλίζει καλύτερη σωματική απόδοση. Στην αρχαία Ελλάδα λέγεται πως έτρωγαν σκόρδο πριν από κάποιον αγώνα. Το σκόρδο ακόμη καθαρίζει του πνεύμονες και σκοτώνει τα παράσιτα που όλοι έχουμε στον οργανισμό μας.

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο, παραμένει. Να δώσω σκόρδο στο παιδί; Μήπως είναι αρκετά βαρύ για το ευαίσθητο στομαχάκι του; Σαφώς και δεν δίνουμε σκόρδο σε ένα βρέφος ή σε ένα πολύ μικρής ηλικίας παιδί όπου το πεπτικό του σύστημα είναι ακόμη ανώριμο για να ανταπεξέλθει στο σκόρδο. Η σωστή ηλικία για να δώσουμε σκόρδο στο παιδί, είναι όταν το παιδί τρώει τα φαγητά που τρώει όλη η οικογένεια χωρίς να χρειάζεται να τα αλέσουμε. Για παράδειγμα ένα παιδί που τρώει κοκκινιστό κρέας κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια, μπορεί να φάει και σκόρδο. Προσοχή όμως, όταν λέμε σκόρδο δεν εννοούμε ωμό. Το σκόρδο απελευθερώνει τις πολύτιμες ουσίες του και κατά το μαγείρεμα. Κάπως έτσι, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε στο φαγητό που μαγειρεύετε –αν φυσικά ταιριάζει- λίγο σκόρδο. Όχι αμέσως την ποσότητα που θα βάζατε σε κανονικές συνθήκες. Ας γίνει η ένταξη του σκόρδου στη διατροφή του παιδιού σας ήπια και ομαλά. Αν το παρακάνετε με το σκόρδο και με δεδομένο ότι η γεύση του είναι αρκετά έντονη και δεν αρέσει σε όλους, το πιο πιθανό είναι να το σιχαθεί το παιδί σας και να μην θέλει να το βλέπει. Δοκιμάστε, λοιπόν, μισή σκελίδα πολτοποιημένη, μέσα στις φακές για αρχή και σταδιακά ανεβάζετε την ποσότητα.