Να βγούμε έξω πριν σαραντήσουμε;
ΒΡΕΦΟΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΠΑΙΔΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Να βγούμε έξω πριν σαραντήσουμε;

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Να βγούμε έξω πριν σαραντήσουμε;

Πολλές νέες μανούλες συχνά αναρωτιούνται για το πότε θα κάνουν την πρώτη τους βόλτα με το μωράκι τους! Στις περισσότερες οικογένειες ακολουθείται πιστά ο κανόνας των σαράντα ημερών ενώ σε άλλες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αυτός ο κανόνας δεν θεωρείται και τόσο λογικός! Τελικά τι είναι καλό να κάνει μια νέα μαμά;

Δεδομένου ότι η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλη τη διαδικασία, το θέμα είναι να νιώθει η μητέρα καλά. Εάν η μητέρα νιώθει την ανάγκη να πάει μια βόλτα με το μωρό λίγες μέρες μετά τη γέννηση δεν υπάρχει κανένας ιατρικός περιορισμός πλέον για να μην το κάνει! Για την ιστορία του ζητήματος, οι σαράντα μέρες καθιερώθηκαν από τα παλιά χρόνια όταν οι κοινωνικές συνθήκες το απαιτούσαν. Παλιά αυτός ο χρόνος ήταν απαραίτητος για τη γυναίκα να ξεκουραστεί και να αφοσιωθεί στο μωρό χωρίς να χρειάζεται να πάει στα χωράφια και επίσης δεν υπήρχε η ιατρική περίθαλψη και φροντίδα που υπάρχει σήμερα. Οπότε ήταν μια παράδοση προστασίας για τη νεογνική θνησιμότητα που έληγε με την ευχή του παπά!

Σήμερα όμως η κοινωνία είναι πολύ διαφορετική από παλιά. Έχει αλλάξει ο ρόλος της μητέρας στην κοινωνία ακόμα και η μετάδοση και η αντιμετώπιση των ασθενειών.

Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να “απαγορεύεται” έξοδος πριν τις 40 ημέρες, ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και να μη γίνονται υπερβολές Τους πρώτους μήνες οι γιατροί συμβουλεύουν να μη εκτίθεται το μωρό σε ακραία καιρικά φαινόμενα και επίσης να μη “στριμώχνεται” σε κλειστούς χώρους. Ο παιδίατρος σας μπορεί να σας συμβουλεύσει κατάλληλα πριν αποφασίσετε να βγείτε για να διώξετε κάθε ανησυχία!

Όσες λοιπόν μανούλες θέλετε να ξεπορτίσετε μη διστάσετε! Εάν έχει καλό καιρό, ξεχυθείτε στους ανοιχτούς χώρους και απολαυστε τις βόλτες σας με το νέο μέλος της οικογένειας!

Διαβάστε επίσης:

Θηλασμός: η σωστή στάση
Πώς να κάνετε μπάνιο το νεογέννητο μωράκι σας!