Νέα μαμά με αϋπνία: σπάνιο αλλά υπάρχει…
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Νέα μαμά με αϋπνία: σπάνιο αλλά υπάρχει…

February 11, 2022

author:

Parenting.gr

Νέα μαμά με αϋπνία: σπάνιο αλλά υπάρχει…

Συνήθως οι γυναίκες που έχουν μόλις γίνει μητέρες ψάχνουν μια ευκαιρία να κοιμηθούν έστω και λίγο. Οι πρώτοι μήνες με το νεογέννητο είναι πολύ απαιτητικοί και η κούραση μαζεύεται εξαντλώντας τη νέα μητέρα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις γυναικών που έγιναν μητέρες και έχασαν τον ύπνο τους. Το άγχος για τη φροντίδα του μωρού αλλά και το πρόγραμμα που πια είναι εντελώς διαφορετικό, έχουν διαταράξει τις ισορροπίες του οργανισμού, με αποτέλεσμα η αϋπνία να κάνει τις γυναίκες αυτές να υποφέρουν. Ας δούμε μερικά tips για να δώσετε τέλος στο μαρτύριο πριν σας εγκαταλείψει ο οργανισμός σας.

Ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφό σας ή άλλους δικούς σας ανθρώπους

Δεν υπάρχει τίποτα πιο λογικό από αυτό. Δεν είναι ντροπή και ούτε σημαίνει πως δεν είστε ικανή να διαχειριστείτε τη νέα κατάσταση. Ζητήστε βοήθεια από τους δικούς σας ανθρώπους ώστε να είστε λιγότερο αγχωμένη και άρα να μπορείτε πιο εύκολα να χαλαρώσετε για να κοιμηθείτε. Ο σύντροφός σας, η μαμά σας, η μαμά του ή η καλύτερή σας φίλη θα δείξουν κατανόηση και θα το κάνουν με μεγάλη χαρά.

Προσπαθήστε να έχετε και εσείς μια ρουτίνα

Είναι κάπως δύσκολο να έχετε και εσείς τη δική σας ρουτίνα του ύπνου αλλά είναι αναγκαίο. Προσπαθήστε αν το μωρό κάνει τους ύπνους του με ένα κάποιο πρόγραμμα –δηλαδή είναι συγκεκριμένες οι ώρες που ξυπνάει- να «προγραμματιστείτε» ώστε να πηγαίνετε για ύπνο συγκεκριμένη ώρα και άσχετα αν θα σηκωθείτε και άλλες δυο φορές τη νύχτα- το πρωί να σηκωθείτε συγκεκριμένη ώρα.

Μήπως έχετε ανοιχτή την τηλεόραση;

Αν συνηθίζετε να έχετε ανοιχτή την τηλεόραση είναι προτιμότερο να την κλείσετε για να κοιμηθείτε. Μπορεί να σας νανουρίζουν οι ομιλίες αλλά το φως που εκπέμπει, σας ξυπνάει. Είναι προτιμότερο να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε κλασική μουσική σε χαμηλή ένταση.

Οι συνθήκες του δωματίου

Το κρεβάτι σας θα πρέπει να είναι στρωμένο με καθαρά σεντόνια και στο υπνοδωμάτιό σας δεν θα πρέπει να υπάρχουν οσμές. Αν έχετε για παράδειγμα μαγειρέψει και οι οσμές έχουν κατακλείσει όλο το σπίτι, είναι προτιμότερο να αερίσετε, στη συνέχεια να ζεστάνετε το δωμάτιο και μετά να ξαπλώσετε. Η σωστή θερμοκρασία είναι μεταξύ 23-26 βαθμών C. Λιγότερο ή περισσότερο επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο.

Πιείτε ένα χαλαρωτικό αφέψημα και κάνετε ένα ζεστό μπάνιο

Προσπαθήστε ο τελευταίος καφές της μέρας να είναι όσο πιο νωρίς γίνεται. Δοκιμάστε πριν πάτε για ύπνο να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ώστε να χαλαρώσετε και βγαίνοντας να πιείτε ένα χαλαρωτικό αφέψημα. Όχι τσάι, όχι κάποιο ρόφημα σοκολάτας. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα χαμομήλι με μέλι. Χουχουλιάστε στα σκεπάσματα και μετρήστε προβατάκια. Όνειρα γλυκά!

 

Originally posted 2017-12-22 11:31:17.