Νέα έρευνα : Όσο πιο νωρίς φάει το παιδί κάποιες τροφές, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος αλλεργίας
ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Νέα έρευνα : Όσο πιο νωρίς φάει το παιδί κάποιες τροφές, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος αλλεργίας

February 20, 2019

author:

Parenting.gr

Νέα έρευνα : Όσο πιο νωρίς φάει το παιδί κάποιες τροφές, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος αλλεργίας

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Medical Association,  η έγκαιρη εισαγωγή υπόπτων για διατροφικές αλλεργίες τροφών στο πρόγραμμα σίτισης των βρεφών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων απέναντι σε αυτές τις τροφές.
Ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ Μπόιλ, μελέτησαν στοιχεία από 146 έρευνες οι οποίες αφορούσαν σε περισσότερα από 200.000 παιδιά.  Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν,  ότι τα βρέφη τεσσάρων έως έξι μηνών που έτρωγαν αυγά, είχαν κατά 40% μειωμένο κίνδυνο αλλεργίας στα αυγά, σε σχέση με τα παιδιά που άρχιζαν να τα καταναλώνουν αργότερα στη ζωή τους.  Επίσης, τα παιδιά που έτρωγαν φιστίκια στην ηλικία των τεσσάρων έως 11 μηνών, είχαν κατά 70% μικρότερο κίνδυνο αλλεργίας, σε σχέση με παιδιά που έφαγαν φιστίκια σε μεγαλύτερη ηλικία. Ενώ αντίθετα για τροφές  όπως  γάλα, ψάρι (ή άλλα θαλασσινά), αμύγδαλα και σιτάρι δεν προέκυψε σχέση έγκαιρης κατανάλωσης και μείωσης κινδύνου εκδήλωσης αλλεργίας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σημειώσουμε ότι η νέα έρευνα επισημαίνει πως, παρά τη μείωση του κινδύνου αλλεργίας, δεν εξέτασε το ζήτημα της ασφάλειας, δηλαδή πόσα βρέφη εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις εξαιτίας της πρόωρης κατανάλωσης αλλεργιογόνων τροφών και  δεν κατέληξε σε συμπέρασμα για το πόσα αβγά ή φιστίκια είναι η ιδανική ποσότητα για να δίνει κανείς σε ένα παιδί από νωρίς, ούτε πόσο συχνά, ώστε να αποφύγει τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.
Σε κάθε περίπτωση ο Δρ Μπόιλ προειδοποιεί ότι ένα βρέφος δεν πρέπει να τρώει πρόωρα κάποια αλλεργιογόνο τροφή, αν έχει ήδη εκδηλώσει αλλεργία ή αν έχει άλλη αλλεργική αντίδραση, όπως έκζεμα και τονίζει ότι δεν πρέπει να δίνονται ολόκληροι οι ξηροί καρποί στα μικρά παιδιά λόγω του κινδύνου πνιγμού.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Originally posted 2016-10-01 07:30:31.