«Μύθοι, μύθοι και στοιχεία… μπλέξανε σε μια ιστορία».
7hmeres Δραστηριότητες ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

«Μύθοι, μύθοι και στοιχεία… μπλέξανε σε μια ιστορία».

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

«Μύθοι, μύθοι και στοιχεία… μπλέξανε σε μια ιστορία».

Η παιδική σκηνή του Χώρου Τεχνών Γαίας και η ομάδα θεάτρου «ΦΟΥΚ» παρουσιάζουν τη μουσική διαδραστική παράσταση «Μύθοι, μύθοι και στοιχεία… μπλέξανε σε μια ιστορία».

Τέσσερις υπέροχοι μύθοι από την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Αρμενία και τη Σουηδία μπλέκονται με τα στοιχεία της φύσης (γη, νερό, αέρας, φωτιά) σε μια διαδραστική, βιωματική, μουσική παράσταση. Μέσα από την παράσταση «Μύθοι, μύθοι και στοιχεία… μπλέξανε σε μια ιστορία» τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν θέματα όπως η αγάπη, η επιθετικότητα, η φιλία, η μοναξιά, η αυτοπεποίθηση, ο φόβος, η κοινωνικοποίηση κ.ά. Τα ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια των γνωστών εικαστικών Απόστολου Καρακατσάνη και Μάρθας Δημητροπούλου και οι φωτισμοί που σχεδίασε η βραβευμένη σχεδιάστρια Ελευθερία Ντεκώ αγκαλιάζουν τρυφερά την ερμηνεία, τη μουσική, το τραγούδι, τον χορό.

Οι μύθοι που ζωντανεύουν επί σκηνής:

«Πάνας και Σύριγξ» από την Ελλάδα

Ο Πάνας τριγυρνώντας στα δάση συνάντησε κι αγάπησε τη νύμφη Σύριγξ. Εκείνη όμως δεν τον ήθελε. Όταν μια μέρα ο Πάνας την κυνήγησε, φτάνοντας στον ποταμό Λάδωνα, εκείνη για να τον αποφύγει μεταμορφώθηκε σε καλαμιά. Πηγαίνοντας όλο λαχτάρα να την αγκαλιάσει ο θεός βρέθηκε τελικά απογοητευμένος αγκαλιά με την καλαμιά. Έκοψε επτά ανισομερή καλάμια από αυτήν, τα έδεσε μεταξύ τους και έφτιαξε την πρώτη σύριγγα (αυλό). Έτσι, σε ανάμνηση του καημού του ακούγεται στα βάθη των δασών ο ήχος του αυλού του, μια μελωδία που τελικά μετατρέπεται σε χαρωπό πανηγύρι. Ένας μύθος για την αγάπη, την επιθετικότητα, την ανυπομονησία.

«Το ασημένιο κουδουνάκι» από την Ιαπωνία

Κάποτε σε ένα χωριό δίπλα στη θάλασσα ζούσε ένας σοφός γέρος. Του άρεσε να κάθεται στη βεράντα του και να κοιτά τη θάλασσα. Για να μη νιώθει μοναξιά είχε κρεμάσει ένα ασημένιο κουδουνάκι στη σκεπή της βεράντας. Μόλις φυσούσε λίγο ο αέρας το ασημένιο κουδουνάκι χτυπούσε χαρούμενα. Ο σοφός περνούσε ώρες και ώρες στη βεράντα του. Χάζευε τη θάλασσα, άκουγε το κουδουνάκι και χαμογελούσε ευτυχισμένος. Στο ίδιο χωριό ζούσε ένας φαρμακοποιός. Ήταν πολύ δυστυχισμένος γιατί οι δουλειές του δεν πήγαιναν καλά και δεν ήξερε τι να κάνει. Πήγε λοιπόν να δει τον γέροντα και να ζητήσει τη συμβουλή του. Όταν έφτασε σπίτι του τον είδε να κάθεται ευτυχισμένος δίπλα στη θάλασσα. Μόλις άκουσε το γλυκό ήχο του κουδουνιού κατάλαβε το γιατί. Ζήτησε λοιπόν από τον σοφό να του δανείσει για λίγο το κουδουνάκι. Έτσι ξεκινάει μια περιπέτεια, που μέσα από ανατροπές, διδάσκει στα παιδιά την αξία της φιλίας, της επικοινωνίας και της ομαδικότητας.

«Η Φωτεινή και το Δρακάκι» από την Αρμενία

Στην όμορφη Δρακοχώρα όλοι αγαπούν πολύ τις τέχνες, τον πολιτισμό, την μόρφωση, την παιδεία. Οι Χονδροκόποι όμως, οι κάτοικοι της γειτονικής Απολίτιστης Πολιτείας έχουν άλλη γνώμη. Επιτίθενται στη Δρακοχώρα και την καταστρέφουν. Μόνο το Δρακάκι καταφέρνει να ξεφύγει έχοντας στις αποσκευές του ό,τι είχε διδαχτεί στην πατρίδα του και τα Σιδερένια Γράμματα, την περίεργη αλφάβητο της Δρακοχώρας. Ταξιδεύει αόρατο πετώντας τα πέρατα της γης και ψάχνει να βρει το άλλο του μισό, ένα πλάσμα με το οποίο θα μοιράζονται το ίδιο όραμα για έναν πολιτισμένο κόσμο. Ώσπου ένα βράδυ ακούει την προσευχή της Φωτεινής, ενός κοριτσιού από την Αρμενία… Θα μπορέσουν να συναντηθούν; Ένας μύθος για την ανισότητα, τη φιλομάθεια, την ελευθερία, τα όνειρα.

«Το μαγικό τσουκάλι» από τη Σουηδία

Τα Χριστούγεννα είχαν φτάσει. Στη χιονισμένη Σουηδία ο φτωχός γεωργός Τζόελ με την γυναίκα του Μαρί και την αγελάδα τους την Χέλγκα δεν πιστεύουν σε μάγους και δράκους, ούτε σε γίγαντες, νεράιδες και ξωτικά. Τι θα συμβεί όταν συναντήσουν έναν νάνο με το μαγικό του τσουκάλι; Μήπως άραγε τα θαύματα συμβαίνουν γύρω μας αρκεί τα μάτια μας και η καρδιά μας να είναι ανοικτά; Ένας μύθος που μιλάει για την ανιδιοτέλεια, την αυτοπεποίθηση, τη συντροφικότητα, την προσφορά.

Η παράσταση «Μύθοι, μύθοι και στοιχεία… μπλέξανε σε μια ιστορία» απευθύνεται σε παιδιά με τις οικογένειές τους, εκπαιδευτικούς, σχολεία και σε όσους αισθάνονται παιδιά. Μετά το τέλος της μπορείτε να επισκεφτείτε τη Λίμνη Μπελέτσι, στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, στον οικισμό της Ιπποκρατείου Πολιτείας. Πάρτε λοιπόν και προμήθειες για πικ νικ μαζί!

Για το ευρύ κοινό οι πρώτες παραστάσεις πραγματοποιούνται στις 6 και 13/12, στις 11.15 π.μ. και διαρκούν 1 1/5 ώρα (με διάλειμμα). Για τις επόμενες ημερομηνίες παραστάσεων επισκεφθείτε το www.gaias.gr ή καλέστε στο 2295023101.

Για τα σχολεία η δράση «τρέχει» Δευτέρα έως Παρασκευή, κατόπιν συνεννόησης. Μπορεί να συνδυαστεί με εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει: Προβολή του 5λεπτου animation «Στιγμούλα» με θέμα τον κύκλο του νερού, το οποίο βασίζεται στη σχετική ιστορία της συγγραφέως Μαρίνας Γιώτη. Μουσικοκινητικά παιχνίδια (ο χορός της βροχής κ.ά.). Βιωματικό εργαστήρι για τη δημιουργία κατασκευών με πρωταγωνιστές τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και (ηχογραφημένη) αφήγηση του παραμυθιού. Συνολική διάρκεια με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: 2 ½ ώρες.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Ενήλικες: € 10. Παιδικό: € 7.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ :

Γιούλη Κρέτση / Διεύθυνση Χώρος Τεχνών Γαίας: 6987913203

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 2295023101 (9 π.μ.-3 μ.μ.)

E-mail: gioulikretsi@gaias.com

Ιστοσελίδα: www.gaias.gr

ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ ΓΑΙΑΣ  «Φωλιά» δημιουργίας για μικρούς και μεγάλους
Θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα, εκθέσεις, εργαστήρια παραστατικών τεχνών και arts & crafts, μαθήματα ξιφασκίας, παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και café: για όλους έχει προτάσεις ο καινούργιος Χώρος Τεχνών Γαίας στις Αφίδνες. Συντονίστε την πυξίδα σας στα… άλλα βόρεια κι ετοιμαστείτε για πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εξορμήσεις. Ένας πρωτότυπος πολυχώρος προσγειώνεται από τις 30/11 στις Αφίδνες Αττικής στον Δήμο Ωρωπού. «Παιδί» της ηθοποιού Γιούλης Κρέτση, ο Χώρος Τεχνών Γαίας φέρνει στην περιοχή ένα δραστήριο «κουκούλι» δημιουργίας που της έλειπε και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πυρήνα τεχνών έξω από τα τείχη της Αθήνας. Πρωταρχικοί του στόχοι: η δημιουργία πολιτιστικής υπεραξίας, η ανάδειξη νέων δημιουργών και καλλιτεχνών, η γνωριμία και συνεργασία μεταξύ των μελών της, η διάδραση μεταξύ διαφορετικών τεχνών, η στήριξη φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης. Το δίκτυο στελεχώνεται από συνεργάτες με πολύχρονη εμπειρία όπως καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς κ.ά.

Διαβάστε επίσης: Τα οφέλη του θεάτρου στα παιδιά και στους εφήβους!