Μυστικά για πιο ανώδυνη γέννα!
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΟΚΕΤΟΣ ΥΓΕΙΑ

Μυστικά για πιο ανώδυνη γέννα!

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Μυστικά για πιο ανώδυνη γέννα!

Η στιγμή του τοκετού πλησιάζει και φυσικά η χαρά και η ανυπομονησία για να κρατήσουμε στα χέρια μας το μικρό μας άγγελο είναι ατελείωτη. Ωστόσο, οι στιγμές πριν και κατά τη διάρκεια της γέννας είναι δύσκολες, αγωνιώδεις και επώδυνες για τη μητέρα. Ο τοκετός απαιτεί δύναμη και αντοχή για να ολοκληρωθεί. Πώς όμως θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τις οδύνες τις γέννας; Ετοιμάσαμε έναν μικρό οδηγό επιβίωσης με τα μυστικά για έναν πιο ανώδυνο τοκετό:

Οι αναπνοές. Είναι κρίσιμες στην προσπάθεια μας να παραμένουμε χαλαρές και ήρεμες. Επιπλέον, οι ρυθμικές αναπνοές τη στιγμή του τοκετού θα μας βοηθήσουν σημαντικά να απαλύνουμε την αίσθηση του πόνου. Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεται καμιά να κάνει ακόμα και «αστείους» ήχους με τις αναπνοές της κατά την προσπάθεια, αρκεί να νιώσει έτσι καλύτερα. Για να μάθουμε σωστά την τεχνική των αναπνοών, μπορούμε να κάνουμε εξάσκηση από πιο νωρίς, παρακολουθώντας σχετικούς οδηγούς ή μαθήματα.

Η κίνηση. Οι αλλαγές των στάσεων στο κρεβάτι ή μικρές κυκλικές κινήσεις της λεκάνης, ίσως και με τη βοήθεια μιας μπάλας γυμναστικής, θα κάνουν τα πράγματα καλύτερα. Αν όμως έχει προηγηθεί χορήγηση αναλγητικών ουσιών στο μαιευτήριο, τότε οι κινήσεις ίσως γίνονται με περισσότερη δυσκολία, όμως αξίζει έστω και λίγη προσπάθεια να γίνουν λίγα βήματα δίπλα στο κρεβάτι.

Το ζεστό νερό. Κάποια μαιευτήρια διαθέτουν υποδομές με θερμό νερό, καθώς η πρακτική αυτή λειτουργεί καταπραϋντικά στις ωδίνες του τοκετού. Το καυτό νερό στην περιοχή της κοιλιάς αλλά και το λούσιμο στους ώμους και στην πλάτη ανακουφίζουν την έγκυο από τους πόνους.

Το μασάζ. Απαλές εντριβές στην πλάτη, στους καρπούς ή στα πόδια θα βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και θα συμβάλλουν στην χαλάρωση ολόκληρου του σώματος. Να και μια τρυφερή απασχόληση που μπορεί να αναλάβει ο σύντροφός μας περιμένοντας τη γέννηση, για να αισθάνεται ενεργός και χρήσιμος στη διαδικασία!

Διαβάστε επίσης:

‘Πόνοι περιόδου’ στην εγκυμοσύνη

Μερικά πράγματα που κανένας δε σου έχει πει για τη μητρότητα!

Ποιά σημάδια δείχνουν ότι ο ξεκινάει ο τοκετός