Μπορώ να μείνω έγκυος ενώ θηλάζω;
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Μπορώ να μείνω έγκυος
ενώ θηλάζω;

June 30, 2020

author:

Parenting.gr

Μπορώ να μείνω έγκυος
ενώ θηλάζω;

Ναι. Μία μητέρα που θηλάζει μπορεί να συλλάβει!
Σε γενικές γραμμές, είστε λιγότερο γόνιμες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είστε γόνιμες. Αν και μπορεί η περίοδός σας να ξαναέρθει μήνες μετά τον τοκετό, το σώμα σας απελευθερώνει συνήθως το πρώτο αυγό μετά τον τοκετό, πριν ακόμα έρθει η πρώτη σας περίοδος. Έτσι δεν θα ξέρετε ότι έχετε ωορρηξία έως και δύο εβδομάδες αργότερα – όταν θα σας έρθει η περίοδος.

Αν  δεν θέλετε να συλλάβετε κατά την περίοδου του θηλασμού, θα πρέπει να παίρνετε προφυλάξεις. Πολλοί γιατροί συστήνουν μεθόδους προφύλαξης όπως τα προφυλακτικά ή το διάφραγμα, αλλά ορισμένοι θεωρούν ότι η νεότερη μέθοδος αντισυλληπτικών χαπιών χαμηλής δόσης από του στόματος είναι ασφαλής στη χρήση και δεν επηρεάζουν το μωρό σας κατά τον θηλασμό. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με το “μίνι χάπι,” το οποίο δεν περιέχει οιστρογόνα, μια ορμόνη που μπορεί να έχει επίδραση στη γαλουχία, αλλά μόνο προγεστερόνη.
Σε κάθε περίπτωση πριν από οποιαδήποτε απόφασά σας, συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.

shutterstock_246873073

Αν θηλάζετε το μωρό σας αποκλειστικά, μέρα και νύχτα, μπορεί η περίοδός σας να μην έρθει έως και ένα χρόνο ή και περισσότερο μετά τον τοκετό. Εάν όμως το μωρό σας κοιμάται όλη τη νύχτα, η περίοδός σας κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψει πιο γρήγορα – συνήθως μέσα σε τρεις έως οκτώ μήνες. Το ίδιο ισχύει αν συμπληρώνετε τα γεύματά του με ξένο γάλα.

Με άλλα λόγια, όσο πιο πολύ θηλάζετε το μωρό σας, τόσο περισσότερο χρόνο μπορεί να πάρει μέχρι να έρθει και πάλι η περίοδός σας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο θηλασμός αναστέλλει τις ορμόνες που προκαλούν ωορρηξία.
Αλλά θυμηθείτε, η ωορρηξία μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή, μετά από τρεις μήνες γαλουχίας, και ίσως να μην ξέρετε ακριβώς πότε θα συμβεί.

Αν θέλετε να είστε σίγουρες ότι δεν έχετε πιθανότητα να μείνετε έγκυος, χρησιμοποιήστε κάποια μορφή αντισύλληψης, κάθε φορά που κάνετε σεξ.

Originally posted 2015-10-08 10:44:44.