Μπορούν τα επιτραπέζια παιχνίδια να μας κάνουν πιο έξυπνους;
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Μπορούν τα επιτραπέζια παιχνίδια να μας κάνουν πιο έξυπνους;

April 10, 2020

author:

Parenting.gr

Μπορούν τα επιτραπέζια παιχνίδια να μας κάνουν πιο έξυπνους;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι καταφατική! Ναι, τα επιτραπέζια παιχνίδια σχεδόν στο σύνολό τους έχουν να προσφέρουν σε παιδιά και σε ενήλικες πολλαπλά οφέλη. Πολλές μελέτες γενικά με τα επιτραπέζια, αλλά και εξειδικευμένα πάνω σε κάποια συγκεκριμένα, αποδεικνύουν την αλήθεια του πράγματος. Για να δούμε όμως με ποιους τρόπους τα επιτραπέζια μας βοηθούν να οξύνουμε το πνεύμα μας:

1. Αναπτύσσουν την μαθηματική ευφυΐα. Κατά βάση, κλασικά επιτραπέζια παιχνίδια έχουν συνδεθεί με την όξυνση της μαθηματικής σκέψης και της λογικής. Τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το σκάκι και το Mastermind. Μια έρευνα του 2006 απέδειξε ότι το παιχνίδι Cluedo είναι ένα από τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία στη διδασκαλία της έννοιας της αφαιρετικής λογικής.

2. Καλλιεργούν την κοινωνικότητα. Τα επιτραπέζια εμπλέκουν συνήθως πολλούς παίκτες, οπότε είναι φυσικό και επόμενο να δίνουν μια ώθηση στην κοινωνικότητα και στις επικοινωνιακές μας δεξιότητες. Σαν αποτέλεσμα, δίνουν τη δυνατότητα στο άτομο να κατανοεί καλύτερα διάφορες έννοιες και να διαπραγματεύεται πιο αποτελεσματικά στη ζωή του.

3. Αναπτύσσουν τη γλωσσική νοημοσύνη. Κάποια παιχνίδια, όπως για παράδειγμα το Scrabble, έχουν πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες. Κατά βάση συμβάλλει στην ανάπτυξη της γλωσσικής νοημοσύνης. Τα άτομα που έχουν οξυμένη την ικανότητα αυτή, είναι σε θέση να προσεγγίζουν με ακριβή χρήση της γλώσσας πολύ σύνθετες έννοιες. Τέτοια παιχνίδια, μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να καταφέρει να γίνει ένας καλός δημοσιογράφος, ομιλητής ή λογοτέχνης.

Μερικά ακόμα από παραδείγματα παιχνιδιών που ακονίζουν το μυαλό μας:

Σκάκι – Μελέτες δείχνουν ότι το σκάκι αναπτύσσει τις μαθηματικές και λογικές ικανότητες των παιδιών. Μια έρευνα του 2008 απέδειξε ότι τα παιδιά που παίζουν σκάκι για μια ώρα την εβδομάδα παρουσιάζουν καλύτερες υπολογιστικές δεξιότητες σε σχέση με όσα διδάσκονται μαθηματικά για 3 με 4 ώρες την εβδομάδα.

Αριθμημένες διαδρομές – Πρόκειται για τα παιχνίδια εκείνα που παίζονται πάνω σε ταμπλό με αριθμούς, για τα οποία έχει αποδειχθεί ότι εξελίσσουν και αυτά τη μαθηματική αντίληψη.

Μastermind – Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 1987, αναφέρεται ότι ανάμεσα στα πολλαπλά οφέλη του Mastermind στους εφήβους, είναι και η ανάπτυξη της ικανότητας να κάνουν λιγότερα λάθη.

Πηγή: paixnidia.gr

Originally posted 2015-07-29 04:30:53.