Μουσική: 7 λόγοι για να μάθει ένα παιδί κάποιο μουσικό όργανο
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Μουσική: 7 λόγοι για να μάθει ένα παιδί κάποιο μουσικό όργανο

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Μουσική: 7 λόγοι για να μάθει ένα παιδί κάποιο μουσικό όργανο

Η μουσική γιορτάζεται από την ώρα που γεννιέται η ζωή.Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μουσική μόνο καλό μπορεί να κάνει στα παιδιά. Άλλωστε γι’ αυτό και μια έγκυος γυναίκα πρέπει να ακούει μουσική (Δείτε εδώ: Εγκυμοσύνη και Μουσική). Η μουσική είναι κάτι σας τρόπος επικοινωνίας. Αρκετοί την χαρακτηρίζουν ως «διεθνή γλώσσα». Ένα παιδί που από πολύ μικρό μαθαίνει να ακούει, να διαβάζει και να παίζει μουσική μόνο ωφελημένο μπορεί να βγει από αυτό. Παρακάτω 7 καλοί λόγοι για να προτρέψεις το παιδί σου να μάθει κάποιο μουσικό όργανο.

1. Ενισχύει τη μνήμη

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ενασχόληση με τη μουσική –και όχι απλώς κάποιος να ακούει μουσική- μπορεί να ενισχύσει σταδιακά τη μνήμη του. Ένα παιδί που από πολύ μικρή ηλικία παίζει κάποιο μουσικό όργανο, διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου του που σχετίζονται με τη μνήμη.

2. Ενισχύει τη δύναμη του μυαλού

Τα παιδιά που ασχολούνται με κάποιο μουσικό όργανο έχουν πνευματικό πλεονέκτημα, λένε οι ειδικοί. Οι έρευνες μαρτυρούν ότι άνθρωποι που ξέρουν πώς να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, έχουν μεγαλύτερη ακαδημαϊκή πορεία. Είναι άνθρωποι που δεν τελείωσαν απλώς το Πανεπιστήμιο, αλλά ασχολήθηκαν επιτυχώς με έρευνες πάνω στο γνωστικό τους αντικείμενο.

3. Βοηθά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών

Η ενασχόληση με τη μουσική κοινωνικοποιεί ένα παιδί με τον σωστό τρόπο. Το παιδί γίνεται μέλος μιας ομάδας, μιας μπάντας ή μιας ορχήστρας όπου πρέπει να επικοινωνεί με τη μουσική της για να βγάλει ένα σωστό αποτέλεσμα.

4. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Ένα παιδί που μαθαίνει να παίζει ένα μουσικό όργανο, ανακαλύπτει ότι μόνο του μπορεί να αναπτύξει μια δύσκολη δεξιότητα. Αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή του και το κάνει να μην δειλιάζει μπροστά στα δύσκολα.

5. Διδάσκει μαζί υπομονή και πειθαρχία

Ένα παιδί που διδάσκεται πώς να παίζει ένα μουσικό όργανο, διδάσκεται μαζί και υπομονή. Όταν κανείς συμμετέχει σε μια μπάντα ή σε μια ορχήστρα πρέπει να υπακούει σε κανόνες. Πρέπει να περιμένει να έρθει η σειρά του για να παίξει. Αυτό κάνει ένα παιδί υπομονετικό. Από την άλλη για να μάθει κανείς σωστά ένα μουσικό όργανο, δεν αρκούν τα μαθήματα. Πρέπει να έχει πειθαρχία και να ασκείται ξανά και ξανά.

6. Διαρκής μάθηση

Η μουσική είναι μια γλώσσα η μάθηση της οποίας δεν σταματά ποτέ. Πάντα θα χρειάζεται περισσότερη άσκηση, πάντα θα πρέπει κανείς να διαβάσει ή να δοκιμάσει κάτι ακόμη. Ένα μουσικό όργανο κρατά κάποιον δεμένο με τη μουσική για πάντα.

7. Είναι ο τέλειος τρόπος έκφρασης

Με την μουσική μπορεί κανείς εκφράσει αποχρώσεις της συναισθηματικής ζωής που δεν εκφράζονται με λέξεις. Εκείνος που ξέρει μουσική έχει πλεονέκτημα στην έκφρασή του. Πόσες φορές όταν είμαστε θλιμμένοι, ερωτευμένοι ή χαρούμενη δεν εκφραζόμαστε με ένα τραγούδι αντί να ψάξουμε να βρούμε τις καταλληλότερες μέσα στις κατάλληλες λέξεις;

Ας κάνουμε τη μουσική ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή του παιδιού μας!