Μονογονεϊκή οικογένεια: 4 ενδείξεις υπερκόπωσης που δεν θα έπρεπε να αγνοήσεις
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Μονογονεϊκή οικογένεια: 4 ενδείξεις υπερκόπωσης που δεν θα έπρεπε να αγνοήσεις

November 25, 2021

author:

Parenting.gr

Μονογονεϊκή οικογένεια: 4 ενδείξεις υπερκόπωσης που δεν θα έπρεπε να αγνοήσεις

Σε μια μονογονεϊκή οικογένεια είναι αυτονόητο πως οι ευθύνες δεν μοιράζονται. Η μητέρα ή αντίστοιχα ο πατέρας πρέπει να φροντίζουν 24 ώρες το 24ωρο αδιάκοπα για τα πάντα. Πέρα από τη σωματική κούραση, είναι και η πνευματική αφού το άγχος ανήκει μόνο στον έναν. Παρακάτω έχουμε καταγράψει 4 ενδείξεις υπερκόπωσης τις οποίες δεν θα έπρεπε να αγνοήσεις, για το καλό της οικογένειάς σου και φυσικά για το δικό σου καλό.

Πολλά νεύρα

Ξαφνικά πιάνεις τον εαυτό σου να φωνάζει υπερβολικά προς τα παιδιά και με το παραμικρό. Είναι η ένδειξη ότι η υπομονή σου έχει για τα καλά εξαντληθεί. Είναι άδικο και για εσένα και για τα ίδια τα παιδιά. Θα πρέπει να πάρεις χρόνο για να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις πολύ πριν οι φωνές γίνουν μια μόνιμη κατάσταση στο σπίτι. Τα παιδιά αρχικά θα τρομάξουν και πιθανόν θα κάνουν ό,τι τους λες. Σε δεύτερη φάση όμως θα συνηθίσουν να «απαντούν» με τον ίδιο τρόπο και αυτό θα είναι η καταστροφή στη μεταξύ σας σχέση.

Η σκιά μιας μόνιμης απογοήτευσης

Νιώθεις βαριά πάνω σου τη σκιά της μόνιμης απογοήτευσης και δυσαρέσκειας. Αισθάνεσαι σαν να μην σε ικανοποιεί τίποτα πια. Θα πρέπει και πάλι να βγεις έξω και να αποτοξινωθείς από τα προβλήματα. Βρες ένα χόμπι που δεν σε καταπονεί σωματικά, ξανακοίταξε το πρόγραμμα των παιδιών σου και βρες ποιοτικό χρόνο μαζί τους για να γεμίσεις την ψυχή σου με ικανοποίηση και χαρά. Ακόμη, αν είσαι καιρό μόνη, ίσως θα έπρεπε να αρχίσουν να σου ξαναμπαίνουν ιδέες για μια νέα γνωριμία. Ο έρωτας αναζωογονεί και ξεκουράζει τον άνθρωπο.

Όταν βάζεις στον αυτόματο πιλότο την ανατροφή τους

Όταν προσπαθείς και ξαναπροσπαθείς για να μάθουν να κάνουν όλα όσα θεωρείς αυτονόητα αλλά εκείνα αντιστέκονται ή απλώς δεν τα καταφέρνουν μοιραία παραιτείσαι. Κάπως έτσι βάζεις στον αυτόματο την καθημερινότητά σου ως μητέρα. Τα πάντα γίνονται σαν αυτοματισμός, χωρίς φαντασία και δημιουργικότητα. Γίνονται για να γίνουν και η ζωή κυλά βαρετά. Είναι κάθε μέρα ίδια. Αυτό ήθελες;

Κλείνεσαι στον εαυτό σου

Κάποτε και μέσα σε όλα αυτά παύεις και τις συναναστροφές με φίλους και συγγενικά πρόσωπα και γίνεσαι μια μητέρα φάντασμα που απλώς μεγαλώνει τα παιδιά της. Αυτό είναι κάτι που ούτε τα ίδια τα παιδιά σου δεν θα ήθελαν για εσένα. Τα παιδιά είναι ευτυχισμένα όταν και εσύ είσαι ευτυχισμένη. Όμως η απομόνωση είναι ταυτόχρονα και μια σοβαρή ένδειξη κατάθλιψης. Το ραντεβού με έναν ειδικό της ψυχικής υγείας μόνο ως δώρο στον εαυτό σου και την οικογένειά σου θα μπορούσε να θεωρηθεί.

 

Originally posted 2017-10-11 09:40:22.