Νέα δοκιμασία για την ανίχνευση αυτισμού σε παιδιά από τη Β' Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Νέα δοκιμασία για την ανίχνευση αυτισμού σε παιδιά από τη Β' Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών

August 24, 2020

author:

Parenting.gr

Νέα δοκιμασία για την ανίχνευση αυτισμού σε παιδιά από τη Β' Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών

82a46dc58ea33bc80bf413a9e90b1ebb-696x464Μια νέα δοκιμασία που θα διευκολύνει τη διάγνωση παιδιών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, ήδη από τα δύο πρώτα χρόνια ζωής, δημιούργησαν στη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π&Α. Κυριακού», με επικεφαλής την κυρία Λωρέττα Θωμαΐδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής.

Η πρότυπη Αναπτυξιακή Δοκιμασία Ανίχνευσης Διαταραχών Επικοινωνίας «παĩς» έρχεται να καλύψει το κενό καθυστερημένης ή λανθασμένης διάγνωσης των αυτιστικών διαταραχών. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 4 ετών που δεν έχουν τις αναμενόμενες για την ηλικία τους επικοινωνιακές δεξιότητες ή που καθυστερούν να μιλήσουν και στόχος της είναι να ανιχνεύσει όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα τα παιδιά που εμφανίζουν διαταραχές επικοινωνίας αυτισμού φάσματος από τα φυσιολογικά παιδιά που εμφανίζουν απλή καθυστέρηση λόγου.

Η πρωτοτυπία της έγκειται στην καινοτομία της δομής της, στη βαθμολόγησή της ταυτόχρονα από πολλαπλές πηγές και στο γεγονός ότι λαμβάνει υπόψη και την ηλικία του εξεταζόμενου παιδιού καθόσον είναι γνωστό ότι η ηλικία αποτελεί συγχυτικό παράγοντα στη διάγνωση των διαταραχών επικοινωνίας στα μικρά παιδιά.

Η Πρότυπη Αναπτυξιακή Δοκιμασία Ανίχνευσης Διαταραχών Επικοινωνίας «παĩς» αποτελείται από τρία τμήματα:

Ειδικό ερωτηματολόγιο που απευθύνεται στους γονείς και συμπληρώνεται από τους ίδιους.
Επιλεγμένες ερωτήσεις που θέτει στους γονείς ο εξεταστής με συγκεκριμένο τρόπο και
Πρακτική δοκιμασία την οποία χορηγεί ο εξεταστής στο παιδί.
Το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει από μια σύνθετη εξίσωση που λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα και των τριών τμημάτων της Αναπτυξιακής Δοκιμασίας Επικοινωνίας «παĩς», καθώς και τη χρονολογική ηλικία του εξεταζόμενου παιδιού.

Η προγνωστική αξία της δοκιμασίας «παĩς» είναι σημαντική καθόσον όταν ένα παιδί έχει ανιχνευθεί από τη δοκιμασία ότι εμφανίζει διαταραχές επικοινωνίας αυτιστικού φάσματος, η πιθανότητα να είναι πράγματι έτσι είναι 93,5%. Αντίθετα η πιθανότητα ένα παιδί να εμφανίζει διαταραχές επικοινωνίας αυτιστικού φάσματος όταν δεν έχει ανιχνευθεί θετικά από τη δοκιμασία είναι μόλις 3,1%.

«Η δοκιμασία πρόκειται να αποτελέσει ένα χρήσιμο βοήθημα για την έγκαιρη διάγνωση των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος σε παιδιά μικρής ηλικίας στη χώρα μας εξασφαλίζοντας μεγάλο όφελος για την καλύτερη πορεία αυτών των παιδιών» αναφέρει η Λωρέττα Θωμαΐδου.

Όπως εξηγεί οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε η δοκιμασία «παĩς» είναι η αυξανόμενη συχνότητα των Αυτιστικών Διαταραχών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αυτιστικών παιδιών που απευθύνονται σε κρατικές υπηρεσίες, ενώ πρόσφατες μελέτες υπολογίζουν τη συχνότητά τους σε 1 στα 100 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος δεν είναι σπάνιες. Αντίθετα, είναι πιο συχνές από πολλά άλλα παιδιατρικά νοσήματα όπως π.χ. ο Σακχαρώδης Διαβήτης ή το Σύνδρομο Down γεγονός που τις καθιστά πιεστικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.

Ο δεύτερος λόγος είναι η έλλειψη σταθμισμένων δοκιμασιών πρώιμης ανίχνευσης διαταραχών αυτιστικού φάσματος στη χώρα μας, που δυσκολεύει την έγκαιρη διάγνωσή τους. Και ο τρίτος λόγος που καθιστά τη δοκιμασία «παĩς» χρήσιμη είναι η αναγκαιότητα προληπτικού ελέγχου σε μικρές ηλικίες καθόσον υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις πως η Πρώιμη Αναγνώριση και Θεραπευτική Παρέμβαση οδηγούν σε Πλήρη Αποκατάσταση το 30% – 40% των παιδιών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.

Η Αναπτυξιακή Δοκιμασία Επικοινωνίας «παĩς» που κυκλοφορεί από αρχές Μαρτίου στη χώρα μας, θα χορηγείται από παιδίατρους και ειδικούς θεραπευτές μετά από ειδική εκπαίδευσή τους, που θα γίνεται στη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων « Π & Α Κυριακού».

Πηγή: altsantiri.gr

Μαθαίνοντας για τον αυτισμό

Originally posted 2016-03-23 07:58:23.