Μητρικός θηλασμός: Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να θηλάσω;
ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Μητρικός θηλασμός:
Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να θηλάσω;

March 21, 2020

author:

Parenting.gr

Μητρικός θηλασμός:
Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να θηλάσω;

Γράφει η παιδίατρος
Αρετή Θεοχαρούδη

Στο θηλασμό δεν υπάρχουν πρέπει . Δεν πρέπει να θηλάσεις . Δεν πρέπει να προσπαθήσεις. Δεν πρέπει να τα ´´καταφέρεις´´
Είμαστε όντα θηλαστικά και το μητρικό γάλα είναι η πιο κατάλληλη τροφή για το νεογέννητο! Χαλαρώστε είναι μια διαδικασία αιώνων. Βάλτε απλά το παιδί στο στήθος σας και περιμένετε φύση θα δείξει το δρόμο στη μαμά και στο παιδί .Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού είναι τόσα πολλά για το παιδί αλλά και για τη μητέρα που μόνο να τα αναφέρουμε επιγραμματικά δε θα έφτανε ένα άρθρο , ενώ η επιστήμη διαρκώς ανακαλύπτει νέες ασθένειες για τις οποίες ο θηλασμός είναι σημαντικό μέτρο πρόληψης .

Είναι αρκετό το μητρικό γάλα;
Ο θηλασμός ακλουθεί το βασικό κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο περισσότερο βάζουμε ένα παιδί στο στήθος μας τόσο περισσότερο γάλα θα παράγουμε τα συμπληρώματα διατροφής είτε είναι γάλα εμπορίου είτε χαμομήλι απλά μειώνουν τη ζήτησης και συνεπώς και την παραγωγή .
Το μητρικό γάλα είναι η αποκλειστική διατροφή του βρέφους έως την ηλικία των 6 μηνών . Το 30%-40% των θερμιδικών αναγκών του παιδιού στην ηλικία 6-12 μηνών καλύπτεται από το θηλασμό ενώ στα νήπια το 20%-30% των θερμιδικών αναγκών .Αποτελεί τον πιο φυσικό τρόπο διατροφής ,αφού όλα τα συστατικά του είναι εύπεπτα και με δυνατότητα υψηλής απορρόφησης από το γαστρεντερολογικό σύστημα του παιδιού.

 

Θηλασμός ασπίδα του παιδιού στις λοιμώξεις !
Τα έτοιμα αντισώματα της μητέρας μεταφέρονται στο παιδί καθόλη τη διάρκεια του θηλασμού! Σημαντικότερο , όμως, είναι το πρώτο εξάμηνο καθώς το βρέφος δε μπορεί να δημιουργήσει ακόμη τα δικά του αντισώματα και ουσιαστικά η μόνη προστασία του είναι τα αντισώματα που παίρνει από τη μαμά .Το μωρό καθόλη τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού προστατεύεται από γαστρεντερίτιδες , στοματίτιδες , ωτίτιδες.

 

Το θαύμα συνεχίζεται και πέρα από τις λοιμώξεις!
Παιδιά που έχουν θηλάσει έχει παρατηρηθεί ότι κινδυνεύουν λιγότερο από το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου . Ενώ φαίνεται ότι παιδιά που θήλασαν έχουν μικρότερο ποσοστό εμφάνισης ινσουλινοεξαρτώμενου σακχαρώδη διαβήτη ,άσθματος , διαφόρων τύπων αλλεργιών ,παχυσαρκίας ακόμη και κάποιοι τύποι καρκίνου εμφανίζονται λιγότερο συχνά σε θηλάζοντα παιδιά.

 

Βοηθάει σημαντικά και στον ίκτερο !
Είναι σημαντικό η νέα μαμά να θηλάσει απεριόριστα χωρίς πρόγραμμα ,κατά βούληση του νεογέννητου μωρό .Το μητρικό γάλα είναι πολύ εύπεπτο και δημιουργεί συχνές κενώσεις με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από τον οργανισμό η χολερυθρίνη η ουσία που είναι υπεύθυνη για τον ίκτερο και τις επιπτώσεις του.

shutterstock_406058164

Βοηθάει τα παιδιά να αναπτύσσονται καλύτερα !
Το μητρικό γάλα είναι γεμάτο αυξητικούς παράγοντες και ορμόνες που προάγουν με φυσιολογικό τρόπο την ωρίμανση όλων των συστημάτων του βρέφους. Τα παιδιά που θηλάζουν φαίνεται πως είναι πιο ευφυή, κάτι που οφείλεται και στο γεγονός ότι στο μητρικό γάλα υποδομείτε το ειδικό λίπος που συσσωρεύεται στο σώμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ,η σφιγγομυελίνη ,και έτσι γίνεται πιο γρήγορα η μυελίνωση των νευρικών κυττάρων .Ο εγκέφαλος λοιπόν του παιδιού ωριμάζει πιο γρήγορα !

 

Όλα όμως τα παραπάνω είναι νούμερα και διαπιστώσεις γιατί ο θηλασμός είναι κάτι πολύ παραπάνω, είναι σχέση ζωής .
Το στήθος είναι το αποκούμπι του παιδιού ,όταν πεινάει , νυστάζει ,υποφέρει από κολικούς, όταν πονάει στα πρώτα δοντάκια ,όταν αρρωστήσει αρκεί η μητέρα να προσφέρει το στήθος και μαγικά όλα γίνονται πιο ήρεμα. Μια μητέρα που θηλάζει προσφέρει πολύ αγκαλιά ,αυτομάτως πολύ ασφάλεια και μεγαλώνει παιδιά με αυτοπεποίθηση .

 

Ο θηλασμός βοηθάει και στην υγεία της μητέρας .
Η μητέρα χάνει τα κιλά της εγκυμοσύνης φυσικά και χωρίς εξαντλητικές δίαιτες.
Γυναίκες που αντί να θηλάσουν και ενώ το στήθος τους είναι πρησμένο μετά που θα γεννήσουν , παίρνουν το χάπι για διακοπή είναι πολύ πιθανό να έχουν χαλάρωση στήθους.
Ο θηλασμός παρέχει προστασία από το καρκίνο του μαστού ,των ωοθηκών ,του ενδομητρίου, την οστεοπόρωση και την παχυσαρκία και μάλιστα τα οφέλη αυξάνονται όσο αυξάνεται και ο χρόνος του μητρικού θηλασμού .

Ο θηλασμός βοηθάει την οικογένεια και την κοινωνία.
Ο θηλασμός προσφέρει αρκετά καλή αντισυλληπτική προστασία .
Μειώνει το χρόνο εργασίας που θα είχε η μητέρα ή τα άλλα μέλη της οικογένειας για να πλύνουν ,αποστειρώσουν και να ετοιμάσουν το μπιμπερό .
Μειώνει το οικονομικό κόστος από την αγορά γάλατος φόρμουλα.

Μειώνει το κόστος από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγο των μη οφειλών που θα είχαν αποκομίσει η μητέρα και το βρέφος από το θηλασμό.

 

areth1Η Παιδίατρος Αρετή Θεοχαρούδη, είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, μέλος του Συλλόγου Φίλων Μητρικού Θηλασμού καθώς και Σύμβουλος θηλασμού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του παιδοπνευμονολογικού ιατρείου της Ά Πανεπιστημιακής Κλινικής τουΓ.Ν Παίδων Αγία Σοφία, ενώ παράλληλα είναι συνεργάτης στο Metropolitan Hospital Of Athens, καθώς και συνεργάτης του μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ.

Τηλ: 30 210 6132593, 6970967374
www.kidshealthcare.gr
paidiatros@kidshealthcare.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Θηλασμός: η σωστή στάση

Θηλασμός: η διατροφή της μαμάς

Originally posted 2015-07-13 04:31:18.