Μετατρέψτε τις καλοκαιρινές διακοπές σε μια ευχάριστη εκπαίδευση για τα παιδιά
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Μετατρέψτε τις καλοκαιρινές διακοπές σε μια ευχάριστη εκπαίδευση για τα παιδιά

February 16, 2020

author:

Parenting.gr

Μετατρέψτε τις καλοκαιρινές διακοπές σε μια ευχάριστη εκπαίδευση για τα παιδιά

Τελειώνουν τα σχολεία και αρχίζουν οι καλοκαιρινές διακοπές για τα πιτσιρίκια που τις περιμένουν με πολλή χαρά κι ενθουσιασμό! Και όχι άδικα αφού λίγο ή πολύ τα περισσότερα παιδιά περιμένουν όλο το χρόνο τις καλοκαιρινές διακοπές!

Η αλήθεια όμως είναι ότι η υπερβολική χαλάρωση και η ελευθερία όταν δε συνδυάζονται με εκπαιδευτικές δραστηριότητες ίσως να μην είναι τόσο ωφέλιμη! Με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες δεν εννοούμε βέβαια τα μαθήματα αλλά τις δράσεις εκείνες που μπορούν να δώσουν μαθήματα ζωής στα παιδιά!

Ως γνωστόν όλο το χρόνο τα παιδιά στο σχολείο βρίσκονται μπροστά από ένα βιβλίο και κάθονται σε ένα θρανίο. Και σίγουρα οι διακοπές δεν είναι για να κάνουν ακριβώς το ίδιο αλλά ούτε και να διαβάζουν. Εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος που τα πιο πολλά παιδιά δεν θέλουν να διαβάσουν ούτε κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο γιατί το συνδέουν μάλλον με το σχολείο.family_camping_at_goliad_state_park--

Υπάρχουν μερικές όμως δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε ως οικογένεια και να ωφελήσουν τα παιδιά!

Κανονίστε να πάτε οικογενειακώς μερικές μέρες σε ένα κάμπινγκ. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν πολύ κοντά με τη φύση και να αποφύγουν τις ανέσεις της καθημερινότητας βιώνοντας διαφορετικές και ασυνήθιστες στιγμές. Μπορούν να μάθουν για τη φύση, για τα αστέρια, για το πώς να επικοινωνούν και να γνωρίζουν άγνωστους ανθρώπους.

Πηγαίνετε σε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρος που δεν έχετε ξαναπάει και δώστε τους κίνητρα να παρατηρήσουν και να μάθουν περισσότερα για τον τόπο τους. Συνεχίστε τη μέρα σας με έναν περίπατο τρώγοντας παγωτό και συζητώντας γι’ αυτά που είδατε!

Αρπάξτε την ευκαιρία και επισκεφτείτε κάποιο πάρκο ή δάσος και γνωρίστε μαζί τα στοιχεία της φύσης. Κάντε πεζοπορία και χαλαρώστε ακούγοντας τους ήχους και παρατηρώντας τα χρώματimg_4289α. Γεμίστε έτσι τις μπαταρίες και δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι υπάρχουν πολλά όμορφα πράγματα πέρα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Παρακολουθήστε θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες ή φεστιβάλ και δώστε τους κίνητρα να μάθουν περισσότερα για τις τέχνες και τις παραδόσεις. Πάντοτε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουν ερεθίσματα και να διαμορφώσουν τις προτιμήσεις τους και τις απόψεις τους.

Οργανώστε μια βραδιά για να δείτε όλοι μαζί ταινία και καλέστε και φίλους τους. Βάλτε τα παιδιά να συντονίσουν την οργάνωση και να διαχειριστούν το χρόνο για το φαγητό ακόμα και τα οικονομικά!

Πηγαίνετε στη θάλασσα και κανονίστε να κάνετε διάφορα σπορ. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να κάνετε άσκηση ή κάτι δημιουργικό και να περάσετε καλά οικογενειακώς και αποφύγετε να είναι ο καθένας στην πετσέτα του με ένα περιοδικό ή ένα παιχνίδι!

Πηγαίνετε μαζί με τα παιδιά για ψώνια σε μια αγορά με φρούτα και λαχανικά και αφήστε να επιλέξουν αυτά το βραδινό γεύμα! Έπειτα μαγειρέψτε μαζί τους αυτό που θέλουν αλλά δώστε τους το χώρο για να δημιουργήσουν και να πάρουν πρωτοβουλίες!get-kids-involved-in-planning-family-vacation-

Τέλος μπορείτε να συζητήσετε μαζί τους αν θα ήθελαν να φτιάξουν κάτι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού…Μια ζωγραφιά που αν ζωγραφίζουν κάθε μέρα κι από λίγο, μια ιστορία, ένα πείραμα, να φυτέψουν κάτι και να δουν πώς θα μεγαλώσει, να ανακαινίσουν το δωμάτιο τους…οτιδήποτε! Αρκεί να βάλουν έναν στόχο που τους ευχαριστεί και καθημερινά από λίγο να δουλεύουν για να τον πετύχουν!

Ας μην ξεχνάμε ότι η μόρφωση είναι μια πολύπλευρη διαδικασία. Και τα παιδιά ειδικά το καλοκαίρι έχουν ανάγκη από κίνητρα, ερεθίσματα και στόχους που θα συνδυάζονται με την ψυχαγωγία και το παιχνίδι!

Διάβασε επίσης: Μεγάλωσε ένα παιδί της φύσης!

Originally posted 2015-06-15 04:33:29.