Μετά από μια αποβολή: Συναισθήματα και αντιμετώπιση
Γωνιά της μαμάς ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ

Μετά από μια αποβολή: Συναισθήματα και αντιμετώπιση

November 19, 2019

author:

Parenting.gr

Μετά από μια αποβολή: Συναισθήματα και αντιμετώπιση

depressed-womanH αποβολή σίγουρα είναι μια τραυματική εμπειρία που βιώνουν πλέον αρκετές γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Μετά από μια αποβολή όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να ακολουθήσει μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη αρκεί να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία το γεγονός αυτό και να μην απελπιστούμε. Τέτοιες καταστάσεις όμως συνήθως αντιμετωπίζονται πιο εύκολα όταν γνωρίζουμε βασικά δεδομένα.

Ποια είναι τα συναισθήματα που μπορεί να νιώσουμε σε περίπτωση αποβολής;

Είναι πολύ πιθανόν οι γυναίκες που έχουν βιώσει μια αποβολή να νιώσουν έντονα συναισθήματα όπως θυμό, θλίψη, λύπη, ενοχές, κατάθλιψη και μεγάλη δυσκολία στη συγκέντρωση. Ακόμη και εάν η εγκυμοσύνη τελείωσε πολύ νωρίς, το δέσιμο μιας γυναίκας με το έμβρυο μπορεί να είναι πολύ δυνατό. Μερικές γυναίκες βιώνουν και σωματικά συμπτώματα εξαιτίας της άσχημης ψυχολογικής κατάστασης όπως αϋπνία, ανορεξία και εξάντληση. Επιπλέον οι ορμονικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν μετά από μια αποβολή κάνουν αυτές τις συναισθηματικές και σωματικές αντιδράσεις ακόμα πιο έντονες.

Τι πρόκειται να περιμένω μετά από μια αποβολή;

Η διαδικασία της θλίψης έχει κάποια στάδια. Το πρώτο είναι το σοκ και η άρνηση για την κατάσταση. Μετά η συναισθηματική μας κατάσταση αλλάζει και βιώνει τα συναισθήματα του θυμού, της ενοχής και της κατάθλιψης. Μόλις αυτά τα συναισθήματα εκτονωθούν και εκφραστούν συνήθως έρχεται η αποδοχή της κατάστασης .

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω μια αποβολή;

Είναι απαραίτητο να σεβαστείς τις ανάγκες σου και να κατανοήσεις το τί έγινε όσο προσπαθείς να θεραπευτείς από αυτό που συνέβη. Ζήτησε βοήθεια κι εσύ και ο σύντροφός σου από κάποιον, μείνετε κοντά στους κοντινούς σας ανθρώπους για να νιώσετε στοργή και ζεστασιά και δώστε όσο το περισσότερο δυνατόν χρόνο στον εαυτό σας για να κατανοήσει τι έγινε και να το ξεπεράσει. Θυμηθείτε ότι δεν είναι ανάγκη να το περάσετε αυτό μόνη σας. Είναι πολύ πιο εύκολο όταν δεχόμαστε βοήθεια.

Πώς οι γυναίκες και οι άντρες αντιδρούν διαφορετικά.

100558336-depressed-couple-at-kitchen-table-gettyp.1910x1000Γενικά οι γυναίκες εκφράζονται πιο εύκολα για την απώλειά τους και είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια από άλλους. Οι άντρες συνήθως είναι πιο δραστικοί με το να συλλέγουν τα δεδομένα και να βρίσκουν λύση χωρίς να επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κάποια άλλη θεραπεία ή ομάδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πονάνε. Πολλές φορές μπορεί να θαφτούν στη δουλειά επειδή πονάνε.

Οι γονείς βιώνουν διαφορετικά επίπεδα με το δέσιμο ενός μωρού. Ο δεσμός μεταξύ της εγκύου και του μωρού που μεγαλώνει μέσα της είναι μοναδικός. Μια γυναίκα μπορεί να αρχίσει να δένεται με το μωρό από τη στιγμή που θα μάθει ότι είναι έγκυος. Το δέσιμο για τον πατέρα μπορεί να ξεκινήσει όταν θα αντιληφθεί τα σωματικά σημάδια του μωρού όπως το πρώτο υπερηχογράφημα ή η πρώτη κλωτσιά στην κοιλιά. Πολλές φορές το πραγματικό δέσιμο έρχεται με την γέννηση του μωρού. Αυτές οι διαφορές μπορεί να ασκήσουν πίεση στη σχέση σας όσο προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την απώλεια.

Μπορείτε να βοηθήσετε τη σχέση σας με το να σεβαστείτε και να κατανοήσετε τις ανάγκες του άλλου και τα αισθήματά του. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε τις σκέψεις και τα αισθήματά σας με το να αφήσετε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας και να αποδεχτείτε τις διαφορές, αναγνωρίζοντας τη διαφορετική αντιμετώπιση του καθενός σας.

Και θυμηθείτε ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που έχουν βιώσει την ίδια εμπειρία αλλά μετά αφού ξεπέρασαν την απώλειά τους έγιναν ευτυχισμένες μητέρες.

 

Originally posted 2015-03-25 04:30:04.