Μερικοί καλοί λόγοι για να παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια με τα παιδιά μας!
7hmeres Eίμαι μαμά Γωνιά της μαμάς Η σχέση με το παιδί

Μερικοί καλοί λόγοι για να παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια με τα παιδιά μας!

August 10, 2015

author:

Parenting.gr

Μερικοί καλοί λόγοι για να παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια με τα παιδιά μας!

playing-a-game-1366x800Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά τόσο στη ζωή μας όσο και στη ζωή των παιδιών μας. Η κυρίαρχη παρουσία της λοιπόν, έχει συχνά σαν αποτέλεσμα να καταλήγει μέχρι και να υποκαθιστά ακόμα και τον ίδιο το γονεϊκό ρόλο. Εντάξει, ίσως και να υπερβάλλουμε λίγο. Ακόμα και αν τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά, και πάλι, η συστηματική χρήση των υπολογιστών και των smartphones, μας κάνει να απομονωνόμαστε από τα παιδιά μας ακόμα και μέσα στο σπίτι. Ο ένας γονιός εργάζεται στο desktop, ο άλλος διαβάζει βιβλία στο tablet, το κάθε παιδί παίζει από ένα videogame…

Όλο αυτό δεν φαντάζει κάπως μοναχικό; Υπάρχουν διάφοροι καλοί λόγοι για να αντικαταστήσουμε τη ρουτίνα που μας προκαλεί η τεχνολογία, ξεκινώντας μερικές ομαδικές δραστηριότητες στο ελεύθερο χρόνο μας. Μια καλή ιδέα, είναι να ξεκινήσουμε να παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια με τα παιδιά μας. Τι μπορούν όμως να προσφέρουν τα επιτραπέζια στην οικογένειά μας;

1. Σύσφιξη των σχέσεων. Μια οικογένεια που παίζει μαζί, δένεται όλο και περισσότερο. Υπάρχουν επιτραπέζια παιχνίδια τα οποία διδάσκουν πράγματα για τη ζωή μέσα από πρακτικά παραδείγματα. Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τροφή για συζητήσεις μεταξύ των παικτών – μελών της οικογένειας.

2. Μαθήματα ζωής. Ορισμένα επιτραπέζια παιχνίδια διδάσκουν πράγματα για τη ζωή, τις αξίες της και τις καλές πράξεις. Ένα καλό παράδειγμα είναι το φιδάκι, που εξηγεί τα πάνω και τα κάτω στην πορεία της ζωής μας. Επίσης, κάποια επιτραπέζια έχουν σαν θέμα τους τις επιχειρήσεις και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την δραστηριοποίηση των παιδιών στον χώρο αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η κλασικά διαχρονική Monopoly.

3. Ανάπτυξη γλωσσικών και γραμματικών δεξιοτήτων. Η ανάγνωση και η κατανόηση των οδηγιών ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού είναι μια πολύ καλή γραμματική και λεξιλογική άσκηση. Επίσης, υπάρχουν και παιχνίδια λέξεων, που στοχεύουν πιο εξειδικευμένα στην εξάσκηση της γλώσσας και της γραμματικής.

4. Εκπαίδευση. Μια ακόμα παράπλευρη θετική επίδραση όταν παίζουμε επιτραπέζια, είναι πως μπορούν να προβληματίσουν εποικοδομητικά τα παιδιά με γενικότερο τρόπο, με αποτέλεσμα εκείνα να ερευνούν όσα καινούργια βλέπουν. Είναι πολύ πιθανό να εντοπίσουν στο παιχνίδι ένα άγνωστο ζώο ή μια μακρινή χώρα και στη συνέχεια να θελήσουν να μάθουν περισσότερα για όλα αυτά. Αυτός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για διεύρυνση των γνώσεων και των παιδιών αλλά και των δικών μας.

5. Επένδυση χρημάτων. Σε αντίθεση με άλλες μορφές διασκέδασης, τα χρήματα για τα παιχνίδια είναι ένα πάγιο έξοδο,που θα κάνουμε μόνο μια φορά, για κάτι που θα μείνει στην οικογένεια και θα χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά για χρόνια.

Πηγή:paixnidia.gr