Μερικές αλήθειες για τον παιδικό καρκίνο
Γωνιά της μαμάς ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ

Μερικές αλήθειες για τον παιδικό καρκίνο

February 26, 2023

author:

Parenting.gr

Μερικές αλήθειες για τον παιδικό καρκίνο

135153494Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, είναι ευκαιρία να αναφέρουμε μερικές πληροφορίες σχετικά με το ευαίσθητο και δυσάρεστο αυτό θέμα. Η απώλεια ενός παιδιού από καρκίνο είναι μια από τις χειρότερες τραγωδίες που μπορεί μια οικογένεια να αντιμετωπίσει. Όσα παιδιά κερδίζουν τη μάχη, αντιμετωπίζουν σοβαρές ιατρικές επιπλοκές δευτεροπαθών καρκίνων, γνωστικές διαταραχές και συντόμευσης του χρόνου ζωής τους.

Περιστατικά παιδικού καρκίνου και θνησιμότητα

  • Η εμφάνιση επιδρομικού παιδικού καρκίνου φτάνει το 29% των περιστατικών τα τελευταία 20 χρόνια.
  • Περίπου το 25% του συνόλου των παιδιών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο χάνουν τη μάχη.
  • Ο καρκίνος στοιχίζει περισσότερες παιδικές ζωές από ότι το AIDS, το άσθμα, ο διαβήτης και η κυστική ίνωση σε άθροισμα.
  • Η μέση ηλικία θανάτου για ένα παιδί με καρκίνο είναι τα 8 έτη.
  • Ο θάνατος ενός παιδιού είναι ένα από τα πιο τραυματικά γεγονότα που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια οικογένεια.

Για τα παιδιά που επιβιώνουν

Το 74% των επιζώντων του καρκίνου της παιδικής ηλικίας πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και περίπου το 40% πεθάνει από παρόμοιες ασθένειες.
Επιζώντες του καρκίνου της παιδικής ηλικίας διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο για δευτερογενείς καρκίνους αργότερα στη ζωή.
Οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη, τη γονιμότητα και το ενδοκρινικό σύστημα του παιδιού. Επίσης, μπορεί να βρίσκεται σε μόνιμη ανοσολογική καταστολή.

Αντιμετωπίζοντας τον παιδικό καρκίνο

slider-img2Όσο είναι δυνατόν, τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να συμμετέχουν τα ίδια ενεργά στη θεραπεία τους για τον καρκίνο. Οι σχετικές με τον τύπο του καρκίνου που τα έχει προσβάλει, θα πρέπει να εξηγηθούν σε γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού. Ωστόσο, όταν ο καρκίνος προσβάλλει πολύ μικρά παιδιά, όπως για παράδειγμα νήπια, αρκεί να τους πούμε ότι είναι «άρρωστα» και χρειάζονται «φάρμακο» για να γίνουν καλά. Για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ο στόχος είναι να μην επικρατήσει ο φόβος και η παρερμηνεία.
Συχνά, τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ενοχές σε σχέση με το αν ευθύνονται κατά κάποιον τρόπο για τον καρκίνο. Για να αντιμετωπιστούν τέτοιες αντιδράσεις, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και άλλα μέλη μιας θεραπευτικής ομάδας, μπορούν να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στον έλεγχο των συναισθημάτων τους.
Μια ομάδα θεραπείας του καρκίνου, μπορεί να καθοδηγήσει τους ασθενείς και τις οικογένειες τους για να αντιμετωπίσουν τον πόνο, την αβεβαιότητα και τις διαταραχές που προκαλεί η ασθένεια. Αν είναι απαραίτητο, η ομάδα μπορεί να επικοινωνήσει ή να επισκεφθεί το σχολείο του παιδιού για να εξηγήσει την κατάσταση στους δασκάλους και στους συμμαθητές. Η αντικατάσταση του φόβου και της παρερμηνείας από συμπόνια και σωστή πληροφόρηση, αποτελεί τον στόχο που θα βοηθήσει τα παιδιά με καρκίνο να αντιμετωπίσουν την ασθένεια.
Η διάγνωση και η θεραπεία των παιδικών καρκίνων απαιτεί χρόνο και υπάρχουν τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Όμως, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, όλο και περισσότερα παιδιά με καρκίνο ολοκληρώνοντας με επιτυχία τη θεραπεία και μεγαλώνοντας ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι.

 

Originally posted 2015-02-15 06:00:10.