Μερικά συμπτώματα που οι γυναίκες δεν πρέπει να αγνοούμε...
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ

Μερικά συμπτώματα που οι γυναίκες δεν πρέπει να αγνοούμε…

February 4, 2023

author:

Parenting.gr

Μερικά συμπτώματα που οι γυναίκες δεν πρέπει να αγνοούμε…

Με αφορμή την σημερινή ημέρα, που είναι αφιερωμένη στον καρκίνο, παραθέτουμε μερικά σημάδια – συμπτώματα, που εμείς οι γυναίκες εμφανίζουμε, στα οποία θα πρέπει να δίνουμε περισσότερη σημασία, καθώς μπορεί να προμηνύουν κάποια καρκινική διαταραχή.
Τα σώματα των γυναικών αλλάζουν συχνά και με πολλές αφορμές. Μερικές φορές όμως, οι αλλαγές που δείχνουν φυσιολογικές, μπορεί να είναι σημάδια του καρκίνου. Το κλειδί είναι να παρατηρούμε με προσοχή το σώμα μας, έτσι ώστε να εντοπίζουμε κάτι όταν είναι διαφορετικό. Λοιπόν, τι θα πρέπει να προσέχουμε;

1. Αλλαγές στο μαστό

Τα οζίδια του μαστού στην πλειοψηφία τους δεν είναι καρκίνοι, αλλά ο γιατρός σου θα πρέπει να τα ελέγχει πάντα. Μην ξεχνάς να τον ενημερώνεις και για τις ακόλουθες αλλαγές:

  • Ζάρες ή ρυτίδες στο δέρμα
  • Θηλές που γυρίζουν προς τα μέσα
  • Εκκρίσεις από τη θηλή
  • Ερυθρότητα ή κλιμάκωση της θηλής του μαστού ή του δέρματος

Για να αναζητήσει την αιτία των συμπτωμάτων, ο γιατρός θα σου κάνει εξέταση και ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό σου. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να κάνεις εξετάσεις, όπως μαστογραφία ή βιοψία, με αφαίρεση ιστού για εξέταση.

2. Φούσκωμα

Γενικά, οι γυναίκες παθαίνουμε συχνά φουσκώματα. Μπορούμε να περιμένουμε μια εβδομάδα ή δύο, για να δούμε αν θα φύγει. Αν τα συμπτώματά σου, δεν βελτιώνονται με το χρόνο, ή αν αυτό συμβεί με απώλεια βάρους ή αιμορραγία, συμβουλεύσου ένα γιατρό. Ένα σταθερό φούσκωμα, μπορεί να σημαίνει μερικές φορές καρκίνο των ωοθηκών. Μια γυναικολογική εξέταση καθώς και εξετάσεις αίματος, ή μερικές φορές ένας υπέρηχος, για να ψάξουν την αιτία του προβλήματος.

3. Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους

Οι κηλίδες ή η αιμορραγία που δεν είναι μέρος του συνήθους μηνιαίου κύκλου σου μπορεί να έχουν πολλές αιτίες, αλλά μια επίσκεψη στο γιατρό σου θα σου αποκλείσει το ενδεχόμενο του καρκίνου του ενδομητρίου (καρκίνος στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας). Επίσης, η αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση δεν είναι ποτέ φυσιολογική και πρέπει να ελέγχεται αμέσως.

4. Δερματικές αλλαγές

Μια αλλαγή στο μέγεθος, στο σχήμα ή στο χρώμα μιας ελιάς ή άλλου σημείου του δέρματος ίσως να είναι ένα συνηθισμένο σημάδι καρκίνου του δέρματος. Επισκέψου το γιατρό σου για μια λεπτομερή εξέταση και ίσως μια βιοψία. Διάβασε επίσης: Δερματικές αλλαγές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

cheaper-radiation-for-breast-cancer-patients5. Αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα

Το αίμα στα κόπρανα οφείλεται συχνά σε αιμορροΐδες, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το αίμα στα ούρα είναι συνήθως το πρώτο σημάδι του καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών.

6. Αλλαγές στους λεμφαδένες

Οι λεμφαδένες είναι μικροί αδένες σε σχήμα φασολιών, γύρω από το σώμα. Οι περισσότερες αλλαγές σε αυτά προέρχονται από κοινές λοιμώξεις. Αλλά μερικοί καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας και του λεμφώματος, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρήξιμο στους λεμφαδένες.

7. Δυσκολία στην κατάποση

Μια περιστασιακή δυσκολία στην κατάποση δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό. Αλλά όταν αυτό συμβαίνει συχνά, ειδικά παράλληλα με εμετό ή με απώλεια βάρους, ο γιατρός σου μπορεί να θελήσει να σε εξετάσει καρκίνο του λάρυγγα ή του στομάχου.

8. Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια

Οι περισσότερες γυναίκες ευχόμαστε τα κιλά μας να απομακρυνθούν με μαγικό τρόπο. Αλλά να χάνεις 7 κιλά ή περισσότερα, χωρίς να έχει προηγηθεί αλλαγή στις συνήθειες της διατροφής ή της άσκησης, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακούσια απώλεια βάρους δεν είναι καρκίνος, αλλά συχνά προκαλείται από το στρες ή το θυρεοειδή αδένα. Όμως, μπορεί να είναι ένα σημάδι του καρκίνου του παγκρέατος, του πνεύμονα ή του στομάχου.
Ο γιατρός μπορεί να σου κάνει πολλές εξετάσεις για να εντοπίσει το πρόβλημα, που περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μια αξονική τομογραφία.

9. Καούρα

Διάφορα τρόφιμα, το αλκοόλ, ή το στρες (ή και τα τρία) μπορεί να προκαλέσουν καούρες. Μια πρόταση είναι να αλλάξεις τη διατροφή σου, για μια ή δυο εβδομάδες, για να δεις αν θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
Αν αυτό δεν βοηθήσει, επικοινώνησε με το γιατρό σου. Αν η καούρα συνεχίζεται ή χειροτερεύει, θα μπορούσε να σημαίνει καρκίνο του στομάχου, του λάρυγγα, ή των ωοθηκών.

10. Αλλαγές στη στοματική κοιλότητα

Αν καπνίζεις, παρατήρησε για λευκές ή κόκκινες κηλίδες στο εσωτερικό του στόματος ή στα χείλη σου. Και οι δυο ενδείξεις μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του στόματος. Ρώτησε το γιατρό ή τον οδοντίατρό σου, για εξετάσεις και θεραπεία.

11. Πυρετός

Όταν ο πυρετός δεν υποχωρεί και δεν μπορεί να εξηγηθεί, θα μπορούσε να σημαίνει λευχαιμία ή άλλο τύπο καρκίνου του αίματος. Ο γιατρός σου, θα πρέπει να εξετάσει τις λεπτομέρειες του ιατρικού ιστορικού σου και να σου κάνει εξετάσεις για να ελέγξει την αιτία.

testing-for-cancer12. Κόπωση

Πολλές γυναίκες είναι εξαντλημένες, επειδή έχουν πολλές υποχρεώσεις. Όμως, η υπερβολική κούραση που διαρκεί, δεν είναι φυσιολογική. Συζήτησε με το γιατρό σου, αν η αίσθηση κούρασης δεν υποχωρεί ποτέ ή αν έχεις και άλλα συμπτώματα, όπως αίμα στα κόπρανα.

13. Βήχας

Τις περισσότερες φορές ένας βήχας υποχωρεί από μόνος του, μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες. Μην τον αγνοήσεις όμως αν διαρκεί περισσότερο, ειδικά αν καπνίζεις ή αν έχεις δυσκολία στην αναπνοή. Αν φτύνεις αίμα, τρέξε στο γιατρό. Ο βήχας είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα.

14. Πόνος

Ο καρκίνος δεν προκαλεί ιδιαίτερους πόνους. Αλλά ένας συνεχής πόνος μπορεί να σχετίζεται με καρκίνο στα οστά, στον εγκέφαλο, ή κάπου αλλού. Συζήτησε με το γιατρό σου για οποιαδήποτε ανεξήγητα άλγη που διαρκούν ένα μήνα ή και περισσότερο.

15. Κοιλιακός πόνος και κατάθλιψη

Είναι σπάνιο, αλλά ο πόνος στην κοιλιά σε συνδυασμό με κατάθλιψη, μπορεί να είναι ένα σημάδι καρκίνου του παγκρέατος.

Originally posted 2015-02-04 04:06:45.