Μελέτη MiNESS: η έγκυος δεν πρέπει να κοιμάται ανάσκελα
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Μελέτη MiNESS: η έγκυος δεν πρέπει να κοιμάται ανάσκελα

January 13, 2022

author:

Parenting.gr

Μελέτη MiNESS: η έγκυος δεν πρέπει να κοιμάται ανάσκελα

Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος θνησιγένειας διπλασιάζεται όταν η έγκυος κοιμάται ανάσκελα στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η μελέτη MiNESS που δημοσιεύθηκε μόλις χθες (20/11) στο blog “An International Journal of Obstetrics and Gynaecology” (Διεθνές Περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας), είναι η μεγαλύτερη και εγκυρότερη μελέτη ύπνου που εξετάζει τη θέση ύπνου της εγκύου και τον κίνδυνο θνησιμότητας του εμβρύου. Οι Βρετανοί επιστήμονες επιβεβαιώνουν τα ευρήματα ερευνών που είχαν γίνει στο παρελθόν στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1000 και πλέον εγκυμοσύνες, οι 291 εκ των οποίων κατέληξαν σε θνησιγένεια. Όπως διαπιστώθηκε η πλάγια θέση είναι η πιο σωστή για τη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην μελέτη, δεν έχει τόση σημασία αν η γυναίκα μέσα στον ύπνο της και χωρίς να το καταλάβει αλλάξει στάση και βρεθεί για λίγο να κοιμάται ανάσκελα. Σημαντικό ρόλο όμως παίζει αν ξεκίνησε από την αρχή του ύπνου της να κοιμάται ανάσκελα. Για αρκετές από τις κυήσεις όπου κατέληξαν σε θνησιγένεια οι ερευνητές είπαν πως αυτό θα είχε αποτραπεί αν οι έγκυες κοιμόντουσαν στο πλάι. Το βάρος του εμβρύου και της μήτρας πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία, περιορίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου προς το έμβρυο.

Πώς θα καταφέρει μια έγκυος γυναίκα να κοιμάται στο πλάι;

Δεν είναι προφανώς εύκολο για μια έγκυο γυναίκα στο 3ο μάλιστα τρίμηνο της εγκυμοσύνης να ελέγχει πάντα τη στάση του σώματός της κατά τον ύπνο. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ένας ασφαλής τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βάζει η έγκυος πολλά μαξιλάρια στην πλάτη της ώστε να έχει στήριξη. Για παράδειγμα, μια έγκυος γυναίκα που κοιμάται στο πλάι με το πρόσωπο προς τη δεξιά πλευρά, θα πρέπει να τοποθετήσει αριστερά πίσω από την πλάτη της πολλά πολλά μαξιλάρια.

Στη διάρκεια του ύπνου αν η έγκυος ξυπνήσει και διαπιστώσει πως είναι ανάσκελα, δεν χρειάζεται πανικός, παρά μόνο να ξαναγυρίσει σε πλάγια θέση. Τέλος, ο σύντροφός της θα πρέπει όταν ο ίδιος βλέπει ότι η έγκυος έχει γυρίσει ανάσκελα, να την ξυπνά τρυφερά όσο γίνεται και ήρεμα, για να γυρίσει στο πλάι.