Μεγαλώνοντας ένα έξυπνο μωρό
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Μεγαλώνοντας ένα έξυπνο μωρό

January 13, 2022

author:

Parenting.gr

Μεγαλώνοντας ένα έξυπνο μωρό

Δεν υπάρχουν έξυπνα και χαζά μωρά. Προφανώς. Όμως υπάρχουν πράγματα που μπορεί μια μητέρα να κάνει καθημερινά προκειμένου να ενισχύσει την ευστροφία του μωρού της. Όλα αρχίζουν από την εγκυμοσύνη, όπου η μητέρα θα πρέπει να λαμβάνει μια επαρκή ποσότητα βιταμινών κατά προτίμηση με φυσικούς τρόπους και όχι με τη χρήση σκευασμάτων. Η σωστή διατροφή στην εγκυμοσύνη, είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τη σωματική ανάπτυξη του μωρού αλλά και για την πνευματική. Ακόμη, κατά την εγκυμοσύνη η μητέρα που ακούει κλασική μουσική, διαβάζει και είναι ήρεμη βοηθά πολύ το μωρό της προς αυτήν την κατεύθυνση της ευστροφίας.

Μετά τη γέννηση του μωρού, υπάρχουν πολλά πράγματα που η μητέρα μπορεί να εντάξει στην καθημερινή ρουτίνα. Ένα μωρό που αφήνεται να κοιμάται ή να τεμπελιάζει άσκοπα δεν ασκεί σημαντικά το μυαλό του. Κάπως έτσι, ακόμα και αν έχει όλες τις βιολογικές προδιαγραφές ή το χάρισμα για να γίνει έξυπνο, είναι καταδικασμένο να μην τα καταφέρει όσο καλά θα μπορούσε.

Στα μωρά πρέπει να διαβάζουμε από πολύ νωρίς. Από την εποχή ακόμα όπου δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς τους διαβάζουμε, ποιο είναι το νόημα ή τι τους λέμε. Είναι σημαντικό να έχουν το ηχόχρωμα της φωνής μας. Από αυτό και μόνο μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να ακονίσουν το μυαλό τους. Επίσης, η διαδικασία αυτή θα τα κάνει να μιλήσουν πιο εύκολα και κυρίως να αναπτύξουν μεγαλύτερο λεξιλόγιο. Εδώ, ας σταθούμε στο γεγονός ότι στα μωρά πρέπει να μιλάμε πάντα καθαρά. Οτιδήποτε άλλο είναι λάθος…

Το μωρό πρέπει να είναι μαζί με τη μητέρα όταν εκείνη κάνεις κάποιες δουλειές ή έχει βγει έξω για ψώνια. Πρέπει να έχει παραστάσεις και όχι να είναι μόνιμα στο relax ή στο παρκοκρέβατο κοιτάζοντας τους τοίχους του δωματίου του. Ακόμα και όταν η μητέρα μαγειρεύει, είναι χρήσιμο να του μιλάει για το τι και πώς το κάνει. Οτιδήποτε λέμε στα μωρά είναι χρήσιμο σε αυτή τη φάση. Όχι στην τηλεόραση, όχι στο tablet. Είναι προτιμότερη μια βόλτα με το καρότσι στο πάρκο όπου θα του εξηγείτε τα δέντρα, τα πουλιά, τον περιβάλλοντα χώρο.

Φυσικά, το μυαλό ενός μωρού ακονίζεται από τη δυνατότητα που του δίνουμε να επιλέξει… Ας μην αποφασίσει η μητέρα αν το μωρό θα φορέσει την πράσινη ή την κίτρινη πιπίλα. Ας το αφήσει να διαλέξει, λέγοντάς του μετά ποια πιπίλα ήταν αυτή. Ομοίως με το μπισκοτάκι του ή το φρούτο του. Οτιδήποτε μαθαίνει κάτι στο μωρό, είναι χρήσιμο ακόμα κι αν δεν μπορεί αμέσως να το επαναλάβει. Τα μωρά για να γίνουν έξυπνα παιδιά μεγαλώνοντας χρειάζονται να ασχολούμαστε ουσιαστικά μαζί τους.