Μεγαλύτερος ο κίνδυνος της πρόωρης εμμηνόπαυσης για τις γυναίκες με βάρος κάτω του φυσιολογικού
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος της πρόωρης εμμηνόπαυσης για τις γυναίκες με βάρος κάτω του φυσιολογικού

January 13, 2022

author:

Parenting.gr

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος της πρόωρης εμμηνόπαυσης για τις γυναίκες με βάρος κάτω του φυσιολογικού

Σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανική έρευνα, οι γυναίκες που είναι λιποβαρείς, δηλαδή που είναι περισσότερο αδύνατες από το φυσιολογικό, αλλά και εκείνες που ήταν έτσι σε κάποια στιγμή της ζωής τους παλαιότερα  (στην εφηβεία ή ακόμα και στα 30 τους), παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση. Αυτό σημαίνει πως οι ίδιες γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμα και από τις αντίστοιχα υπέρβαρες γυναίκες που έχουν περισσότερα κιλά από το φυσιολογικό.

Η συγκεκριμένη έρευνα, με επικεφαλής την Δρα Κάθλιν Σέγκντα, που εδρεύει στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ, αποτελεί και τη μεγαλύτερη μελέτη επιδημιολογίας που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από περίπου 79.000 διαφορετικές γυναίκες και αναλύοντάς τα, η ερευνητική ομάδα κατέληξε σε μια ολοκληρωμένη έρευνα που αυτή τη στιγμή φιλοξενείτε από το περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής «Human Reproduction».

Αρχικά, αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 10% των γυναικών (1 στις 10), ήδη αναμένεται πως θα παρουσιάσει πρόωρη εμμηνόπαυση στην πορεία της ζωής της, κάτι το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μια πληθώρα από επιμέρους προβλήματα υγείας, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η άνοια, η οστεοπόρωση ή ακόμα και το πρόωρος θάνατος.

Ειδικότερα, αναλύοντας τα αποτελέσματα με τη βοήθεια του δείκτη μάζας σώματος (BMI), οι λιποβαρείς γυναίκες, δηλαδή εκείνες με BMI μικρότερο του 18.5, παρουσίαζαν κατά μέσο όρο 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση πρόωρης εμμηνόπαυσης, συγκριτικά με τις γυναίκες βρισκόντουσαν πιο κοντά στο φυσιολογικό βάρος και με το BMI τους να κυμαίνεται ανάμεσα στο 18.5 και το 22.5. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα όσον αφορά τις γυναίκες με παραπάνω κιλά, με εκείνες που βρίσκονται ανάμεσα σε BMI 25 και 30 να φαίνεται να έχουν 21-30% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Ένα στοιχείο που φαίνεται να επιβεβαιώνει την σύνδεση μεταξύ του λιποβαρούς ιστορικού και των αυξημένων πιθανοτήτων για πρόωρη εμμηνόπαυση, είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες γυναίκες που υπήρξαν υπερβολικά αδύνατες κατά το 18ο έτος της ηλικίας του (με BMI κάτω του 17.5), στη μετέπειτα ζωή τους παρουσίασαν ιδιαίτερα αυξημένη πιθανότητα για εμφάνιση πρόωρης εμμηνόπαυσης, που άγγιζε μέχρι και το 50%. Το ίδιο ποσοστό θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερο (59%) για εκείνες τις γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος υπό του 18.5 κατά το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων που φαίνεται να συνδέονται με την πρόωρη εμμηνόπαυση, βρίσκονται και οι συχνές αυξομειώσεις βάρους που έλαβαν μέρος ανάμεσα στο 18ο και 30ο έτος της ηλικίας των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα. Ειδικότερα, οι γυναίκες που έχασαν έως και 10 κιλά για τουλάχιστον 3 φορές ανάμεσα σε αυτή την ηλικιακή περίοδο, παρουσίαζαν και αυξημένη πιθανότητα για πρόωρη εμμηνόπαυση (ακόμη και άνω των 2 φορών μεγαλύτερη).