«Μα και βέβαια υπάρχει Άγιος Βασίλης»: γιατί τα παιδιά πρέπει να το πιστεύουν
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

«Μα και βέβαια υπάρχει Άγιος Βασίλης»: γιατί τα παιδιά πρέπει να το πιστεύουν

January 15, 2022

author:

Parenting.gr

«Μα και βέβαια υπάρχει Άγιος Βασίλης»: γιατί τα παιδιά πρέπει να το πιστεύουν

«Υπάρχει Άγιος Βασίλης;», μεγαλώνοντας τα παιδιά αρχίζουν όλο και περισσότερο να κάνουν αυτήν την ερώτηση στους γονείς τους ή μεταξύ τους. Κάποιοι γονείς είναι κάθετοι ότι στα παιδιά πρέπει να λέμε από νωρίς την αλήθεια ενώ άλλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να τα κρατήσουν για λίγο ακόμα μέσα στη ζάχαρη! Τα παιδιά πρέπει να πιστεύουν στην ύπαρξη του Αϊ Βασίλη τουλάχιστον μέχρι την ηλικία όπου πια μπορούν να κρίνουν μόνα τους ότι δεν υπάρχει. Ο παχουλός γεράκος με το γλυκό χαμόγελο και τα δώρα, είναι η χριστουγεννιάτικη αγκαλιά που δεν πρέπει να λείψει από τις αναμνήσεις τους.

Ο Αϊ Βασίλης είναι μια ανώτερη δύναμη

Η πίστη στην ύπαρξη του Αϊ Βασίλη είναι συνάμα και η πίστη σε μιαν ανώτερη δύναμη. Το παιδί έχει να περιμένει κάτι που δεν έχει σχέση με αυτόν τον υπαρκτό κόσμο της καθημερινότητάς του. Ο Αϊ Βασίλης διασχίζει τον ουρανό μ’ ένα έλκηθρο που σέρνουν ακούραστοι τάρανδοι απ’ άκρη σ’ άκρη της Γης, κατεβαίνει από την καμινάδα, κουβαλά μαζί του όλη τη μαγεία και το αδύνατο. Το παιδί μαθαίνει να ελπίζει, μαθαίνει να πιστεύει και να είναι δεκτικό στη μαγεία και στα θαύματα.

Ενισχύεται η φαντασία του

Τα σενάρια που κάνει ένα παιδί γύρω από την υπόσταση του Αϊ Βασίλη είναι αμέτρητα. Πώς είναι η ζωή του; Πώς είναι το εργαστήρι του; Πώς μοιάζει ο ίδιος στο πρόσωπο; Πόσους ταράνδους έχει; Σε ποια χώρα θα πάει πρώτα; Πώς προλαβαίνει να είναι παντού ταυτόχρονα; Θα μου φέρει αυτό που ζήτησα; Κι αν έχασε το γράμμα μου; Οι σκέψεις αυτές ενισχύουν τη φαντασία του παιδιού και σταδιακά το κάνουν να πιστεύει πως όλα γίνονται. Η φαντασία του ποτέ δεν θα του πει «αυτό δεν μπορεί να γίνει». Η φαντασία του είναι το προσωπικό του μαγικό ραβδί.

Μαθαίνει να προσδοκά

Οι συμβολισμοί γύρω απ΄τον Αϊ Βασίλη είναι τόσοι και τέτοιοι που δεν θα έπρεπε να αγνοούμε. Ο Αϊ Βασίλης είναι η ελπίδα και η επιβράβευση. Σε ποιους πηγαίνει; Στα καλά παιδιά. Τα παιδιά σήμερα λαμβάνουν δεκάδες δώρα από γονείς, συγγενείς, φίλους. Το δώρο όμως από τον Άγιο Βασίλη δεν είναι ένα ακόμα δώρο… Είναι το δώρο για το οποίο ήταν καλά παιδιά όλον τον χρόνο, η επίσκεψή του είναι η επιβράβευσή τους. Είναι μαζί και η ελπίδα πως το καλό πρέπει να επικρατεί και να επιβραβεύεται. Το δώρο του Αϊ Βασίλη σέρνει μαζί του μαγεία, ελπίδα, θαύμα. Έχετε καλύτερα συστατικά για παιδικές αναμνήσεις;

 

Originally posted 2017-12-06 10:04:16.