Μαμά ήρθαν οι βαθμοί
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Μαμά ήρθαν οι βαθμοί

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Μαμά ήρθαν οι βαθμοί

Γράφει η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Αγγελική Καβαλλιεράτου

Η γνωστή εικόνα, όπου το παιδί επιστρέφει στο σπίτι με τους βαθμούς στο χέρι οι οποίοι δεν είναι καλοί, το κεφαλάκι του είναι σκυφτό και δυο γονείς του φωνάζουν. Η εικόνα μπορεί να μας είναι οικεία και στην τηλεόραση να μας κάνει να γελάμε, τί σημαίνει όμως στην πραγματικότητα για ένα παιδί;

Η αιτία για μια χαμηλή επίδοση στα μαθήματα μπορεί να είναι ο φόβος για την αποτυχία. Η πιθανή αποτυχία μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση στους γονείς, ένα συναίσθημα που το παιδί δεν θέλει να προκαλέσει στους γονείς του. Η πίεση, η μη ενθάρρυνση από τους γονείς και οι ταμπέλες όπως τεμπέλης, άχρηστος κτλ, είναι αιτίες που ενδεχομένως θα οδηγήσουν το παιδί σε απόσυρση και άρνηση απέναντι στον υψηλό στόχο που έχει να εκπληρώσει.

Γι’ αυτό το λόγο,  σε περίπτωση χαμηλής βαθμολογίας, είναι πιο σημαντικό οι γονείς να αναρωτηθούν γιατί το παιδί τους πήρε αυτούς τους βαθμούς και όχι να το επιπλήξουν γι’ αυτό το αποτέλεσμα και να προσπαθήσουν να ελέγξουν συναισθήματα που μπορεί να τους κυριεύσουν όπως τύψεις και θλίψη. Ένας τρόπος καλύτερης διαχείρισης είναι η προσπάθεια να διαχωρισμού προσπάθειας και αποτελέσματος. Η συζήτηση με το παιδί σχετικά με το συγκεκριμένο μάθημα ή τη βαθμολογία, τις πιθανές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετώπισε θα το βοηθήσουν να μη νιώσει άσχημα για τον εαυτό του. 

Ένας κακός βαθμός δεν σημαίνει ένα κακό παιδί ενώ μπορεί να σημαίνει μια λανθασμένη μέθοδο διδασκαλίας. Αξιοποιήστε τον θετικά και εντοπίστε που χρειάζεται να δώσετε έμφαση. Η ενθάρρυνση είναι πολύ σημαντική, διότι τα παιδιά συνηθίζουν να ταυτίζουν τις επιδόσεις τους με την ικανότητά τους. Υπάρχουν πολλές όμορφες πρακτικές συμβουλές για να μην επικρίνουμε και αποθαρρύνουμε το παιδί μας.

Ας τις δούμε αναλυτικά:

Δείξτε ενδιαφέρον για ό, τι απασχολεί το παιδί σας και θα ήθελε να μάθει.

Κάντε τη διαδικασία της μάθησης πιο όμορφη και διασκεδαστική χρησιμοποιώντας και άλλα μέσα.

-Δώστε μεγάλη σημασία στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα.

Μην επιβαρύνετε το παιδί  με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητας εάν δεν το ενδιαφέρουν.

Δώστε έμφαση σε κάτι που είναι καλό το παιδί σας και μην το προσπερνάτε ως δεδομένο.

Μην είστε αρνητικοί απέναντι σε μια πιο χαμηλή βαθμολογία, αλλά αξιοποιήστε την θετικά λέγοντας είναι ένας καλός βαθμός που δείχνει πως μπορείς ακόμη να μάθεις.

Δώστε χώρο και χρόνο στο παιδί και ακολουθήστε το δικό του ρυθμό.

Ξεχωρίστε τις δικές σας προσδοκίες από του παιδιού και δείξτε του εμπιστοσύνη σε κάθε του βήμα.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, BSc Ψυχολογίας
MSc Κλινικής και Κοινοτικής Ψυχολογίας
Email: aggelikikavallieratoy@gmail.com
Site: www.aggelikikavallieratou.com