Μαθηματικά: εύκολα σαν παιχνιδάκι
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Μαθηματικά: εύκολα σαν παιχνιδάκι

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Μαθηματικά: εύκολα σαν παιχνιδάκι

Από πολύ πολύ μικρό το παιδί σου μπορεί να μάθει τα πρώτα του μαθηματικά. Είναι πραγματικά εύκολο και μπορείς να το κάνεις να μοιάζει με παιχνίδι ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες μας. Κάπως έτσι θα έχει λιγότερη δουλειά μπροστά του όταν θα πάει στο σχολείο ενώ το πιο βασικό είναι ότι θα έχει αναπτύξει από νωρίς τη λογική των μαθηματικών. Τα μαθηματικά δεν είναι μόνο πράξεις. Είναι τρόπος σκέψης.

1. Μετράμε τα δάχτυλά μας

Το πρώτο μάθημα μαθηματικών όταν ακόμη είναι μωράκι, είναι να μάθει να μετράει τα δάχτυλά του. Είναι ο πιο απλός τρόπος προκειμένου να μάθει να μετράει ως το 10. Μπορείς να δοκιμάσεις και με αντικείμενα που το ενθουσιάζουν όπως κάποια από τα παιχνίδια του, ωστόσο τα δάχτυλα για αρχή είναι η πιο σωστή λύση.

2. Μετράμε πολλά διαφορετικά αντικείμενα μαζί
Κάποτε το μάθημα με τα δάχτυλα θα καταντήσει βαρετό για το μωρό σου. Μάθε του ότι μπορεί να μετρήσει και περισσότερο από το 10 και μάλιστα όχι μόνο ένα είδος. Αν πριν μετρούσε δάχτυλα, τώρα μπορεί να μετράει μπαλόνια και μαζί αρκουδάκια και αυτοκινητάκια.

3. Ο άβακας

Ο άβακας είναι το πιο σωστό κλασικό «παιχνίδι» με το οποίο μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να κάνει τα πρώτα του βήματα στα μαθηματικά. Με τον άβακα μπορεί να μάθει σιγά σιγά να προσθέτει και να αφαιρεί. Μπορεί να δημιουργεί μόνο του μαθηματικές πράξεις και λύσεις και να πειραματίζεται.

4. Τα μαθηματικά ως καθημερινότητα
Τα μαθηματικά αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας έτσι κι αλλιώς. Όπως καταλαβαίνεις οι ευκαιρίες που σου δίνονται να διδάξεις μαθηματικά στο παιδί σου καθημερινά είναι πολλές και πρέπει να είναι. Όταν είστε στο πάρκο μπορείς να το βάλεις να μετρήσει τα δέντρα που βλέπει. Όταν κάθεστε στο μπαλκόνι, ζήτησέ του να μετρήσει τις γάτες που πέρασαν από τη γειτονιά. Στο super market βάλε το να μετρήσει τα απορρυπαντικά σαν αυτό που βάλατε στο καλάθι σας, τα οποία υπάρχουν στο ράφι. Στο σπίτι μετρήστε μαζί τα πιρούνια που βάλατε στο πλυντήριο των πιάτων. Στη διαδρομή για το εξοχικό μετρήστε τις ταμπέλες σήμανσης και στην παραλία μετρήστε τα φουσκωτά φλαμίνγκο!

Πηγή